Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα άνοιξε την προεκλογική περίοδο

Οι «δύο κόσμοι» που παρουσίασαν Μητσοτάκης-Τσίπρας και τα «ανοικτά χαρτιά» για προοδευτική κυβέρνηση. Τι είναι «τερατογένεση», ποιοι οι αποδέκτες του… «Αγία Οικογένεια» και γιατί μίλησε για «πρόσωπα-εκπλήξεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα άνοιξε την προεκλογική περίοδο

«Από σήμερα διανύουμε την ανεπίσημη, πλην ουσιαστική, προεκλογική περίοδο, με μόνο ζητούμενο την ημερομηνία λήξης». Αυτή την εκτίμηση κάνουν κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγώντας ότι με τη διήμερη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ παρουσιάστηκαν τα δύο βασικά προγράμματα, της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επί των οποίων πλέον θα γίνεται η σύγκριση «στο γενικό και στο ειδικό».

Η εν λόγω σύγκριση, εξηγούν, δεν θα γίνεται στο «πέντε πάνω - πέντε κάτω» των μέτρων, αλλά στη «διαμετρικά αντίθετη λογική» που διαπνέει το σύνολο των προτάσεων: «επιδοματική τόσο όσο» με διατήρηση μίας πολιτικής φτωχοποίησης του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας και σκανδάλων από τη μια και άλλου μοντέλου ανάπτυξης με αναγκαίες επανακρατικοποιήσεις (ΔEΗ), πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων (Εθνική τράπεζα), ενίσχυση των εισοδημάτων και διαχείριση προς όφελος της χώρας «αντί των λίγων ημετέρων» των τεράστιων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ που, αθροιστικά, φτάνουν τα 80 δισ.

«Το θέμα δεν είναι, για παράδειγμα, να συνεχίζεται η πολιτική υπέρ του καρτέλ ενέργειας και να επιστρέφονται λίγα ‘ψίχουλα’ στην κοινωνία υπό μορφή ισχνών επιδομάτων, αλλά να αλλάξει τελείως η ενεργειακή πολιτική», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Παραπέμποντας, εν προκειμένω, στην πρόταση για διατίμηση στο φυσικό αέριο και για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μαζί με την ανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔEΗ. Αυτό το τελευταίο «το έκανε ήδη η Γαλλία, το κάνει τώρα και η Γερμανία, εμείς γιατί όχι;», ήταν ένα ρητορικό ερώτημα που έθεσε χθες ο κ. Τσίπρας.

Αναφορά και δέσμευση για τη μεσαία τάξη

Τόσο στην ομιλία του στο Βελλίδειο το Σάββατο όσο και στη συνέντευξη Τύπου χθες, ανέπτυξε αναλυτικά παραμέτρους και λεπτομέρειες του προγράμματος και της διαμετρικά αντίθετης λογικής του σε σχέση με την κυβερνητική.

Με εμφανή την προσήλωση στη λεγόμενη μεσαία τάξη (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες «ακόμα και όσους αμείβονται με μπλοκάκια», όπως είπε), που είχαν αδικηθεί επί δικής τους κυβέρνησης. Ακόμα και γι' αυτή την αδικία ωστόσο εμφανίστηκε επεξηγηματικός, σημειώνοντας ότι πολλά μέτρα είχαν ληφθεί υπό την ασφυκτική πίεση προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια, με το περίφημο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» να βάζει τρικλοποδιές του τύπου «Γερούν γερά».

Την ίδια προσπάθεια αποκατάστασης σχέσεων επέδειξε και απέναντι στους συνταξιούχους με μία σειρά μέτρων, κυρίως με την επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις και την επιστροφή της 13ης σύνταξης.

Αμέσως μετά την ομιλία στο Βελλίδειο, δε, το οικονομικό επιτελείο διένειμε αναλυτικά στοιχεία εσόδων-δαπανών, για να αποδείξει ότι «κάθε μέτρο είναι επεξεργασμένο και, κυρίως, κοστολογημένο».

«Οι δαπάνες που απορρέουν από τις δικές μας προτάσεις είναι κατά τι πιο υψηλές από αυτές που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης πριν από μία εβδομάδα, αλλά ουδείς τον ρώτησε ‘πού θα βρείτε τα λεφτά’. Μόνο εμάς ρωτούν», ήταν μία ενδεικτική αποστροφή του κ. Τσίπρα.

Οι αποδέκτες του «Αγία Οικογένεια»

Με βάση τα παραπάνω, έθεσε το εκλογικό διακύβευμα, προ(σ)καλώντας τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, να πάρουν θέση για την επόμενη ημέρα, δηλαδή για την προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

«Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι κάτι πιο βαθύ από πρόσωπα και κόμματα. Δημοκρατία ή ολιγαρχία; Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία; Δημοκρατία ή απολυταρχία; Κράτος ή παρακράτος;

Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας; Μια Αγία Οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία;», ήταν η φράση που ξεσήκωσε το Βελλίδειο.

Με το τελευταίο δίλημμα, δε, εκτιμάται ότι απευθύνθηκε και στο τμήμα της ΝΔ (σε επίπεδο στελεχών και βάσης) που δεν έχουν καμία ρίζα στον λεγόμενο «μητσοτακισμό» και νιώθουν πιο έντονη την αποξένωσή τους, μετά και τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις.

Όπως διευκρινίζεται, το εν λόγω ακροατήριο δεν είναι, βεβαίως, αποδέκτης του στόχου για προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά της πρόσκλησης να πάρουν θέση στα όσα συμβαίνουν σε οικονομικό-κοινωνικό-δημοκρατικό επίπεδο.

Με την εκ νέου προειδοποίηση, μάλιστα, για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, από μία μελλοντική Προανακριτική επιτροπή στην επόμενη Βουλή, ο κ. Τσίπρας έστειλε ευκρινώς τα μηνύματα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και σε όσους εμπλέκονται ή καλύπτουν το θέμα των παρακολουθήσεων.

«Με τερατογένεση και… ο Σολτς;»

Όπως αναμενόταν, απάντησε… με ένταση και έκταση στη θεωρία περί «τερατογένεσης» που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, αναφερόμενος σε μία κυβερνητική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων. «Την επόμενη φορά που θα πάει σε Σύνοδο Κορυφής να πει στον Γερμανό καγκελάριο κ. Σολτς ότι η κυβέρνησή του είναι προϊόν τερατογένεσης, επειδή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, απάντησε ότι «ναι, αυτό είναι τερατογένεση», όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια περί τρικομματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα μπορούσε να γίνει σε εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες (σ.σ. π.χ. εννοούσε πόλεμο), οι οποίες «ούτε υπάρχουν ούτε διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν».

Με τη φράση, δε, «δεν διεκδικούμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων, μία κυβέρνηση μειοψηφίας», ζήτησε καθαρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές. «Μη γελιόμαστε, αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει την πρώτη εντολή και θα σχηματίσει κυβέρνηση, ίσως με τον κ. Βελόπουλο ή άλλα πρόσωπα», τόνισε με νόημα.

Σύμφωνα με τα στελέχη και τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «ο Τσίπρας έδειξε ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει» -ο ίδιος μάλιστα επικαλέσθηκε την εμπειρία, πλέον, αλλά και το γεγονός ότι «τώρα πια είμαστε πιο υποψιασμένοι». Μίλησε δε, για «εκπλήξεις» στα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε ένα άλλο κόμμα, θα δείτε πολλές εκπλήξεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v