Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πανικό το Μαξίμου για την έλευση της επιτρόπου Διαφάνειας

Η Β. Γιούροβα ανακοίνωσε μόνη της ότι θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό την κατάσταση στα ΜΜΕ, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη δράση του παράνομου Predator. Προηγήθηκε συνάντησή της με τον Α. Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πανικό το Μαξίμου για την έλευση της επιτρόπου Διαφάνειας

Για πανικό της κυβέρνησης ενόψει της έλευσης στην Αθήνα, σήμερα, της Ευρωπαίας επιτρόπου Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα.

Κι αυτό διότι η επίτροπος (και αντιπρόεδρος της ΕΕ) όχι απλά ανακοίνωσε μόνη της την ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει με τον πρωθυπουργό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά την εμφάνισε ως συνέχεια της συζήτησης που είχε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

«Πριν από την επίσκεψή μου στην Αθήνα συναντήθηκα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα με βάση την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στα μέσα ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης. Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις με την κυβέρνηση αύριο», δήλωσε με ανάρτησή της στο twitter.

Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν ενημέρωσε ότι ο κ. Τσίπρας «εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον μέλους της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων».

Κατά τον εκπρόσωπο, «η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη-μέλη και οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2022». Και πρόσθεσε ότι η κ. Γιούροβα επισήμανε πως η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την παρακολούθηση της έκθεσης για το κράτος δικαίου και, ιδίως, των συστάσεων που η Επιτροπή συμπεριέλαβε σε αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεταβαίνει στην Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε επίσης ότι η αντιπρόεδρος:

  • Αναγνώρισε πως υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, «ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».
  • Αναφέρθηκε στην πρόσφατα εκδοθείσα Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση.
  • Όσον αφορά τα θέματα επιτήρησης, τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας. Με την επισήμανση ότι «αναμένουμε τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό».

«Πολιτικές γελοιότητες»

Κατόπιν όλων αυτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιτέθηκε με δριμύτητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων, τον κατηγόρησε για «ολοφάνερη πρόθεση να κατηγορήσει την Κυβέρνηση και την Πατρίδα του, παρότι βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη διεθνή συγκυρία».

Το ανεπίσημο σχόλιο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν… «εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι», ωστόσο επισήμως την απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος: «Την ώρα που όλη η ΕΕ στηλιτεύει την καθεστωτική κατρακύλα της Ελλάδας από τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα πλήγματα στο κράτος δικαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πανικός τους από τη βαρύτατη έκθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις, τους οδηγεί σε πολιτικές γελοιότητες. Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφερόταν για την αποκάλυψη της αλήθειας δεν θα οδηγούσε την ελληνική Βουλή σε μια Εξεταστική Επιτροπή-παρωδία. Να είναι σίγουροι όμως πως αυτό δεν το αντιλαμβάνεται μόνο ο κάθε Έλληνας πολίτης αλλά και η ευρωπαϊκή οικογένεια».

Στελέχη της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι η επίτροπος «δεν επισκέπτεται γενικώς όλες τις χώρες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά μόνο αυτές που υπάρχουν προβλήματα στους τομείς που εποπτεύει».

Δηλαδή σε Κράτος Δικαίου, Ελευθερία του Τύπου, ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και, εσχάτως, παρακολουθήσεις πολιτών/πολιτικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v