Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας «νικητών και όχι ηττημένων»

«Ούτε ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει τις δημοσκοπήσεις, αλλιώς θα έκανε εκλογές. Μόνο αν συνεργαστεί με Βελόπουλο α λα Ιταλία θα είναι πάλι πρωθυπουργός», είπε. «Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε κύμα κρατικοποιήσεων, εδώ ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ».

Τσίπρας: Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας «νικητών και όχι ηττημένων»

«Διεκδικώ κυβέρνηση των νικητών, όχι των ηττημένων, η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα πλατιάς κυβερνητικής συνεργασίας και τον πρωθυπουργό, παντού στην Ευρώπη, τον αναδεικνύει η λαϊκή ετυμηγορία, όχι οι παρακάμαρες».

Με τη φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ανέπτυξε τη θέση του για τη «μεγάλη πολιτική αλλαγή» που μπορούν να φέρουν οι εκλογές.

Αμφισβητώντας τις δημοσκοπήσεις δε, αφού παρατήρησε ότι σε καμία άλλη χώρα δεν γίνονται τόσο πολλές μετρήσεις ανά μήνα, είπε πως ούτε ο κ. Μητσοτάκης τις πιστεύει, διότι αλλιώς «θα είχε κάνει εκλογές».
«Οι δημοσκοπήσεις κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας», σημείωσε.

Και τόνισε: «Δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια να έχεις δικομματική κυβέρνηση που συσπειρώνει το 50% ενδεχομένως της λαϊκής βούλησης. Οι μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις χρεοκόπησαν τη χώρα».

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι η μόνη δυνατότητα να είναι ξανά πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης είναι να συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο. «Όπως γίνεται στην Ιταλία. Αλλιώς δεν έχει άλλη δυνατότητα».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που αφορούν την επικαιρότητα και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στη «μεσαία τάξη» η δική του διακυβέρνηση

- Η αυτοκριτική είναι στοιχείο γενναιότητας. Το είπα στη ΔΕΘ, το λέω και εδώ: πήραμε μια χώρα χρεοκοπημένη. Έπρεπε να βγει η χώρα από την επιτροπεία. Το καταφέραμε. Αλλά τώρα, αυτή η μεσαία τάξη βλέπει τα προβλήματά της να διογκώνονται από την πολιτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης.

- Το Ταμείο Ανάκαμψης, η μεγάλη ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας, δεν περιλαμβάνει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Για ενεργειακή κρίση και ακρίβεια

- Έχουμε ενεργειακό πληθωρισμό που τρέχει με 11,4%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 39%, ενώ εφτά στα δέκα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και να αγοράσουν βασικά προϊόντα.

- Η κυβέρνηση μεγέθυνε την κρίση. Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε κύμα κρατικοποιήσεων ενεργειακών εταιρειών-κολοσσών (έγινε στη Γαλλία και στη Γερμανία, το λένε δημόσια στη Βρετανία).

Εδώ ο κ. Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια, επιμένοντας στη θέση ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται.

- Δεν κάνει αυτό που έκαναν οι Ίβηρες (αποσύνδεση τιμή ρεύματος από τιμή φυσικού αερίου), αλλά με το ένα χέρι παίρνει τα χρήματα του πολίτη και με το άλλο έρχεται να επιδοτήσει μέρος των υπερκερδών. Τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε 500 εκατ. κέρδη στη λιανική.

Για τις δεσμεύσεις που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ και για τη θέση της ΝΔ ότι αυτές θα οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο

- Δεν έψαξα να βρω λεφτόδεντρα, είπα ότι θα ξεριζώσουμε τα κλεφτόδεντρα.

- Έχουμε κυβερνήσει, ξέρουμε. Δημιουργήσαμε πλεονάσματα, ρυθμίσαμε το χρέος. Στη ΔΕΘ πρότεινα ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης.

- Η παράταξη που μας οδήγησε στα μνημόνια και που δεν κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση, κατηγορεί εμάς; Ούτε οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 5% δεκαετές επιτόκιο.

- Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το διάστημα 2015-2019 η χώρα μείωνε τις ανισότητες, μετά το 2019 γίνεται το ανάποδο.

Για το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει μοιράσει 50 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τη δική του διακυβέρνηση

- Εμείς κυβερνήσαμε με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Ήμασταν μέσα στα μνημόνια και έπρεπε να βγούμε.

Αν εγώ είχα να μοιράσω 50 δισ., θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ να βγαίνω.

Ο κ. Μητσοτάκης τα μοίρασε χωρίς κριτήρια, πήγαν σε ημέτερους. Ωφελήθηκαν οι ισχυροί και η μεγάλη πλειοψηφία δεν ενισχύθηκε.

Για τα εθνικά θέματα και Τουρκία

- Χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία στις εξάρσεις του Ερντογάν. Είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που έχουμε τόσο μεγάλη ένταση. Να γνωρίζουν όλοι ότι απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας, είμαστε όλοι ενωμένοι. Ο Ερντογάν δεν έχει απέναντί του έναν απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά έναν ολόκληρο λαό.

- Ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι στην Τουρκία δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Θέλω μια εξωτερική πολιτική που δεν θα λέει μόνο το αυτονόητο, ότι δεν θα δεχθούμε απειλές περί εθνικής κυριαρχίας. Αν η «κόκκινη γραμμή» μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, αυτό κάνει την απέναντι πλευρά να προβαίνει σε παραβιάσεις και προκλήσεις.

- Ασκήσαμε κριτική ότι παραχωρήσαμε την Αλεξανδρούπολη επ’ αόριστον χωρίς ανταλλάγματα. Τώρα είμαστε σε δύσκολη θέση και διεκδικούμε απλά μια καλή κουβέντα. Σημαντικές είναι οι ανακοινώσεις του State Department, λύνουν όμως το πρόβλημα;

Όταν τα έχεις δώσει όλα, πού είναι οι εγγυήσεις; Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Το 2019 κερδίσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις. Από τότε ξεχάστηκαν. Είναι δυνατόν να απειλεί ο Ερντογάν και να μην υπάρχει η απειλή των κυρώσεων;

Για Πολυτεχνειούπολη και Πανεπιστημιακή Αστυνομία

- Οπουδήποτε στη χώρα συντελείται έγκλημα, υποχρέωση της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι γνώριζε για τα όσα συνέβαιναν εδώ και 3 χρόνια, αλλά δεν είχε παρέμβει.

- Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι μια επικοινωνιακή φούσκα, δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Να πάνε αυτά τα παιδιά που προσλήφθηκαν στις γειτονιές να αστυνομεύσουν το έγκλημα. Βρισκόμαστε σε μια σύγκρουση που έχει έντονο ιδεολογικό φορτίο. Υπάρχουν προβλήματα στα πανεπιστήμια, αλλά μην τα δυσφημούμε κι άλλο. Έχουμε καλά πανεπιστήμια.

- Η πανεπιστημιακή εστία δεν ανήκει στο Πανεπιστήμιο αλλά στο υπουργείο Παιδείας.

Για τη μελέτη Λύτρα

- Είμαστε η χειρότερη χώρα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Σχεδόν όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ πέθαναν.

- Το ΕΣΥ δεν περνάει τη βάση. Το 2022 έχουμε 10.000 λιγότερους υγειονομικούς σε σχέση με το 2019. Στο Παίδων δεν γίνονται χειρουργεία.

Οικονόμου: Αδυνατεί να κατανοήσει την διεθνή πραγματικότητα

«Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει τη διεθνή πραγματικότητα και να πει κάτι ουσιαστικό για όσα συμβαίνουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Γι' αυτό και επιμένει σε αερολογίες και ψέματα», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ΑΝΤ1.

Και επισημαίνει: «Ενώ μέχρι χθες έλεγε ότι η κυβέρνηση άφησε την κοινωνία απροστάτευτη, σήμερα καταγγέλλει ότι μοίρασε 50 δισ. σε ημέτερους. Αλήθεια είναι ημέτεροι, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που στηρίχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, για να μη μπουν λουκέτα και να μη χαθούν θέσεις εργασίας; Όσο για τη φράση ότι αν είχε να μοιράσει 50 δισ. θα έβγαινε πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί, το μόνο που δείχνει, είναι βαθιά περιφρόνηση στους πολίτες».

Ο κ. Οικονόμου καταλογίζει ακόμη μέσω της δήλωσής του στον κ. Τσίπρα ότι: «Είναι αμετανόητος, αποκομμένος από τις προτεραιότητες της κοινωνίας και ανεπίδεκτος μαθήσεως. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, παρόλα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά, εξακολουθεί να είναι εναντίον της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Κι αντί να δει τα αδιέξοδα της πολιτικής του, τού φταίνε ξανά οι μετρήσεις. Είναι ίδιος με το 2019, όταν ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να χάσει τις εκλογές από τον κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση αντίθετα λειτουργεί με σχέδιο, με επαγγελματισμό και προσπαθεί συνεχώς να απαλύνει την ένταση των προβλημάτων στη ζωή των πολιτών».

Και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου καταλήγει με το εξής υστερόγραφο: «ΥΓ: Σε ό,τι αφορά το πόσο προοδευτικό θα ήταν το ξανασμίξιμο του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη στο πλαίσιο μιας τρικομματικής κυβέρνησης, το αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v