Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας προς Μπορέλ: Δεν αρκούν οι δηλώσεις για την τουρκική προκλητικότητα

Τι είπε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ στη συνάντηση της Πράγας. «Η ΕΕ να καταθέσει σχέδιο ειρήνης και τερματισμού της ρωσικής εισβολής με πολιτική στρατηγικής αυτονομίας». Οι θέσεις για ευρωομόλογο και κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Τσίπρας προς Μπορέλ: Δεν αρκούν οι δηλώσεις για την τουρκική προκλητικότητα

Την ανάγκη να κατατεθεί ευρωπαϊκό σχέδιο ειρήνης και τερματισμού της ρωσικής εισβολής, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέφ Μπορέλ, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών.

Κατά τις πληροφορίες, του επισήμανε συνολικά:

  • Η ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα (όπως η πρόσφατη συμφωνία στη Λιβύη) αλλά οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα από πλευράς της θα πάρει τις αποφάσεις της για την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα, στη βάση ενός νέου πλαισίου ευρωτουρκικών σχέσεων.
  • Η ΕΕ να καταθέσει σχέδιο ειρήνης και τερματισμού της ρωσικής εισβολής και να αναπτύξει μια ουσιαστική πολιτική στρατηγικής αυτονομίας. Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι μια θετική πρωτοβουλία, αλλά το κρίσιμο είναι η προώθηση της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Η ίδια ευρωπαϊκή προοπτική χρειάζεται και για την Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία, στις οποίες όμως πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
  • Η Ευρώπη, που υποδέχθηκε ορθώς πάνω από 5 εκατομμύρια Ουκρανούς, δεν μπορεί να παρακολουθεί να πεθαίνουν άνθρωποι στο Αιγαίο και μάλιστα να επωμίζεται η Ελλάδα τις ευρωπαϊκές, νομικές και επιχειρησιακές ευθύνες. Πρέπει να υπάρξει δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, πίεση στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην εργαλειοποιεί το προσφυγικό, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων προς την ΕΕ.

Ευρωομόλογο και ευρωκυρώσεις στην Τουρκία

Νωρίτερα, προσερχόμενος στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και επισήμως τις θέσεις για έκδοση ευρωομολόγου προς αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία, αν παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και οι δύο θέσεις περιλαμβάνονταν στη δήλωση που έκανε στην Πράγα, προσερχόμενος στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), στην οποία προσκαλείται σταθερά από το 2016, αν και το κόμμα του ανήκει σε άλλη ευρωπαϊκή οικογένεια (στην Ευρωπαϊκή Αριστερά).

Η δήλωση του κ. Τσίπρα είναι η ακόλουθη:

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα, γι’ αυτό απαιτούνται λύσεις και αποφάσεις αποτελεσματικές. Πρώτα απ’ όλα η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευτεί με την αρχή της αλληλεγγύης ή ο καθένας μόνος του απέναντι στην κρίση κι όποιος αντέξει. Όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία, που χρηματοδοτεί 200 δισ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία, αλλά αρνείται παρόμοια εργαλεία για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών ή το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Συνεπώς θεωρούμε ότι το κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για τη χρηματοδότηση δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να σταματήσει να πορεύεται σαν τον υπνοβάτη προς τον γκρεμό, σε σχέση με την ουκρανική κρίση. Πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή, να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν ο πόλεμος. Δεν μπορεί τις εξελίξεις να τις καθορίζει μονάχα ο Πούτιν με τα φιλοπόλεμα σχέδιά του, τα επιθετικά του σχέδια, και οι ΗΠΑ με τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα.

Τέλος, σε ότι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, η Ευρώπη, επίσης, πρέπει να αποφασίσει αν θα έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ορθώς εναντιώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να μην παίρνει μια σαφή θέση και στάση σε ό,τι αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας κράτους-μέλους της ΕΕ από την Τουρκία με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Οφείλει λοιπόν η ΕΕ να έχει μια ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ένα πακέτο κυρώσεων, στη βάση του πλαισίου του 2019, που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v