Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η ευρωπαϊκή ηγεσία να πάψει να παριστάνει ότι δεν βλέπει τους νεκρούς σε όλη τη Μεσόγειο

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες». ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Χρέος της χώρας να αναδείξει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ευρωπαϊκή ηγεσία να πάψει να παριστάνει ότι δεν βλέπει τους νεκρούς σε όλη τη Μεσόγειο

Αντιδράσεις προκάλεσαν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τα ναυάγια των τελευταίων ωρών σε Κύθηρα και Λέσβο.

Σε κοινή δήλωσή τους οι αρμόδιοι Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναυτιλίας, Άμυνας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Ψυχογιός, Νεκτάριος Σαντορινιός, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Μπουρνούς, καθώς και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, τονίζουν:

«Δύο νέες τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι δυστυχώς σε εξέλιξη από χθες το βράδυ στη Λέσβο και στα Κύθηρα, σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη Λέσβο, στη βάρκα επέβαιναν περί τα 40 άτομα, αντίστοιχα στα Κύθηρα ναυάγησε ιστιοφόρο σκάφος με 96 επιβαίνοντες. Μέχρι στιγμής τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πλήθος νεκρών και αγνοούμενων.

Οι πράγματι ηρωικές προσπάθειες ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των λοιπών δυνάμεων είναι αξιέπαινες. Αυτό, όμως, που για μία ακόμα φορά καταγράφεται, είναι η πλήρης ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του, για την περίθαλψη και τη φροντίδα των διασωθέντων, στη στεριά. Μόνο χάρη στην τεράστια προσφορά εθελοντών του νησιού, για μία ακόμη φορά, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν τα πολύ πολύ στοιχειώδη, όπως λίγες κουβέρτες, τρόφιμα και άλλα τα οποία προφανώς και δεν επαρκούν.

Να σημειωθεί ότι ειδικά στα Κύθηρα οι εθελοντές του νησιού, σχεδόν στο σύνολό τους, είναι για τέταρτη μέρα άγρυπνοι, με δεδομένο ότι πριν τέσσερις μέρες όπως είναι γνωστό, συνέβη ένα ακόμα περιστατικό στο Καψάλι που έκτοτε οι άνθρωποι "στεγάζονται" σε υπόστεγο δίπλα στη θάλασσα με πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς καμία κυριολεκτικά κρατική φροντίδα και διαβιούν σε πλήρη επικινδυνότητα για την υγεία τους και την ασφάλειά τους, υποστηριζόμενοι μόνο από εθελοντές.

Το ελληνικό Κράτος και η Αυτοδιοίκηση με όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και πολιτικής προστασίας, οφείλουν να ανταποκριθούν στις προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους όπως προκύπτουν από τους διεθνείς και ελληνικούς νόμους, αλλά και από τις αρχές του στοιχειώδους ανθρώπινου πολιτισμού.

Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, όπως εξακολουθεί να κάνει με την ανοχή της ηγεσίας της ΕΕ, και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τους διεθνείς κανόνες.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει επιτέλους τον καταστροφικό ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, αλλά και την ευρωπαϊκή ηγεσία να πάψει να παριστάνει ότι δεν βλέπει τους νεκρούς σε όλη τη Μεσόγειο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια δίκαιη πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, βασισμένη στην ισοκατανομή και τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις, με νόμιμες και ασφαλείς οδούς, σε σύνορα που θα φυλάσσονται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Που θα προστατεύει πρώτα από όλα την ανθρώπινη ζωή και θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες πρώτης εισόδου».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να αναδείξουμε τους αυτουργούς

Σε έτερη κοινή δήλωση από πλευράς ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, των υπευθύνων για τη Μεταναστευτική Πολιτική και τη Ναυτιλία, Γιώργου Καμίνη και Δημήτρη Μπιάγκη, επισημαίνεται:

«Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη τραγωδία στο Αιγαίο κλιμακώνεται. Μόνον χθες, δεκάδες ανθρώπινες ψυχές χάθηκαν στη θαλάσσια περιοχή και τις ακτές της Λέσβου και των Κυθήρων, στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη, ασφαλή ζωή στην Ευρώπη, μακριά από πολέμους και διώξεις. Μπροστά στο θάνατο ανθρώπων δεν μπορείς να πεις πολλά. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν.

Τις δύσκολες αυτές ώρες αγωνιούμε κι ελπίζουμε, ώστε να σωθούν όσο περισσότεροι συνάνθρωποί μας. Εκφράζουμε παράλληλα την απεριόριστη εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη στις γυναίκες και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων και όλων των υπόλοιπων φορέων και εθελοντών που με αυταπάρνηση, υψηλό επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης δίνουν τη μάχη της έρευνας, της διάσωσης και της φροντίδας των ναυαγών. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής οφείλει να είναι θεμελιώδης αρχή και πυξίδα δράσης, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Όσο δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων βασισμένο στην αλληλεγγύη μεταξύ των Κρατών Μελών, με αποτελεσματικές διαδικασίες ελέγχου που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφαλείς διόδους προς την ΕΕ, τόσο τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων θα αποθρασύνονται και θα θησαυρίζουν με κόστος ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κρατάει τα "κλειδιά" του προσφυγικού από την Ευρώπη, τόσο θα συνεχίζει να ανέχεται, να υποθάλπει και να εκμεταλλεύεται τα δίκτυα αυτά για ιδιοτελείς γεωπολιτικούς σκοπούς.

Χρέος της χώρας μας είναι να αναδείξει, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του συνεχιζόμενου αυτού εγκλήματος και να γίνει το επίκεντρο μιας συντονισμένης προσπάθειας με στόχο να νικηθούν τα δίκτυα των διακινητών και να αναλάβει επιτέλους η Τουρκία τις ευθύνες της ως μέλος της διεθνούς κοινότητας. Χρέος όλων μας, να μη συνηθίσουμε τον θάνατο στο Αιγαίο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v