Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποκλοπές: Μεγάλη κόντρα στη Βουλή για τις «βίαιες προσαγωγές»

«Εάν δεν προσέλθουν τη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι Δημητριάδης-Λαβράνος-Μπίτσιος-Ντίλιαν, θα τη ζητήσουμε», δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν δικαιούστε», διαμηνύουν αρμόδιες «γαλάζιες» πηγές.

Υποκλοπές: Μεγάλη κόντρα στη Βουλή για τις «βίαιες προσαγωγές»

Μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα γίνει τη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Κι αυτό διότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα κληθεί να αποδείξει εάν συντάσσεται με την προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης ή εάν «θα καλυφτεί πίσω από ερμηνείες του Κανονισμού της Βουλής για να την αφήσει στο ημίφως», λένε πηγές της αντιπολίτευσης.

Όπως είναι γνωστό, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, κατέθεσαν κοινό αίτημα για να κληθούν στην Επιτροπή τέσσερα κομβικά πρόσωπα, επικαλούμενα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, δηλαδή την παρακολούθηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. To κοινό αίτημα είχε σαν αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν οι υπογραφές των 2/5 των μελών της και να γίνει αποδεκτή η εν λόγω εξέλιξη.

Τα τέσσερα πρόσωπα είναι: ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εμπλέκονται με το Predator Γιάννης Λαβράνος (Krikel) και Φέλιξ Μπίτσιος (Intellexa), καθώς και ο Ταλ Ντίλιαν, ο Ισραηλινός ιδρυτής της Intellexa.

Μέχρι χθες ουδείς από τους τέσσερις είχε απαντήσει επισήμως εάν θα προσέλθει, οπότε στο σημείο αυτό αρχίζει… το θρίλερ:

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει σαφές πως εάν δεν προσέλθουν, θα πρέπει το προεδρείο της Επιτροπής να τους στείλει άλλη μία πρόσκληση και, εάν δεν ανταποκριθούν ούτε σ' αυτή, τότε να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους. Επικαλούνται προς τούτο το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής που δίνει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξουσίες Εξεταστικής Επιτροπής και, άρα, επιτρέπει τη βίαιη προσαγωγή προσώπων που αρνούνται να προσέλθουν για εξηγήσεις.

«Η ίδια η Θεσμών και Διαφάνειας θα αποφασίσει κατά πλειοψηφία τι θα γίνει», λένε στελέχη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπογραμμίζοντας το «κατά πλειοψηφία», καθώς η ΝΔ υπερτερεί οριακά στην Επιτροπή, ωστόσο δύο μέλη της, ο Κώστας Τζαβάρας και η Όλγα Κεφαλογιάννη, έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της διαλεύκανσης της υπόθεσης και κατά του περίφημου «απορρήτου».

Για τα παραπάνω παραπέμπουν στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 42Α), σύμφωνα με το οποίο: «Η επιτροπή έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Στα δύο αυτά άρθρα περιλαμβάνεται το δικαίωμα στη «βίαιη προσαγωγή».

«Ούτε Τζαβάρας-Κεφαλογιάννη δεν αρκούν»…

Η κυβερνητική πλειοψηφία απαντάει (μέσω πηγών) ότι για να αποκτήσει τέτοιες εξουσίες η Θεσμών και Διαφάνειας πρέπει να «μετατραπεί» σε Εξεταστική Επιτροπή. Κάτι τέτοιο, λένε, δεν μπορεί πλέον να γίνει, αφού… συγκροτήθηκε ήδη Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές και ολοκλήρωσε το έργο της.

«Εάν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είχε καταθέσει αίτημα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής και εάν τα υπόλοιπα κόμματα δεν το στήριζαν, τότε θα μπορούσε η Θεσμών-Διαφάνειας να μετατραπεί σε Εξεταστική, αλλά τώρα αυτό δεν γίνεται», υποστηρίζουν.

Γιατί έχει ξεχωριστή σημασία αυτό το επιχείρημα; Διότι, όπως τόνιζε χθες κορυφαία «γαλάζια» κοινοβουλευτική πηγή, ακόμα και εάν η πλειοψηφία των μελών της Θεσμών-Διαφάνειας (δηλαδή με τις θετικές ψήφους του κ. Τζαβάρα και της κ. Κεφαλογιάννη) στηρίξουν το αίτημα για βίαιη προσαγωγή, αυτό… δεν θα μπορεί να «περάσει», αφού η Επιτροπή δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί σε Εξεταστική.

Με την ερμηνεία αυτή, δηλαδή, παροπλίζονται… προκαταβολικά οι δύο βουλευτές της ΝΔ και δίνεται μία γεύση της κόντρας που θα εκδηλωθεί τη Δευτέρα.

«Ίσως μεγαλύτερη και από το Watergate»

Για να υπογραμμίσουν τη σοβαρότητα του θέματος παραπέμπουν, πέραν της ουσίας, και στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle η εισηγήτρια της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής (PEGA), Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ’ Βελντ.

Ειδικά δύο σημεία της:

Στην ερώτηση αν «υπάρχει ελληνικό Watergate», αφού παρατήρησε ότι «έχουμε κάτι περισσότερο από αιτιάσεις» και ότι «υπάρχουν αρκετοί δημοσιογράφοι, που κάνουν εξαιρετική δουλειά», απάντησε: «Με ρωτάτε αν είναι κάτι σαν το Watergate; Μπορεί να είναι και κάτι μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει σχέση, αλλά με όλες τις αιτιάσεις ή και τις αποδείξεις που υπάρχουν, θα έλεγα ότι είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να μη χάνει χρόνο, να ερευνήσει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

Για τη στάση των κομβικών προσώπων, είπε: «Έχω εκπλαγεί διαπιστώνοντας ότι δεν έχουν καταθέσει πρόσωπα-κλειδιά όπως ο κ. Δημητριάδης, ο κ. Λαβράνος ή ο κ. Μπίτσιος. Ακούω ότι καλούνται να καταθέσουν σε επιτροπή της Βουλής, δεν γνωρίζουμε αν θα προσέλθουν. Αλλά ούτε την αστυνομία είδαμε να ερευνά τα γραφεία της Intellexa για να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία».

Υπενθυμίζεται ότι το τελικό πόρισμα της PEGA για τις τηλεφωνικές υποκλοπές (και) στην Ελλάδα θα κατατεθεί την άνοιξη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το σχέδιο πορίσματος, ωστόσο, που παρουσιάστηκε από την κ. Ιντ’ Βελντ προ μηνός, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v