Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Πολύ μεγαλύτερη πλέον η ενίσχυση δημόσιων πόρων από τους εφοπλιστές

Επεκτείναμε μια συμφωνία που θα έχει ως αποτέλεσμα να εισπράξουμε 50% περισσότερους πόρους από αυτό που προέβλεπε η συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πώς σχολίασε το δείπνο Καραμανλή - Σαμαρά.

Οικονόμου: Πολύ μεγαλύτερη πλέον η ενίσχυση δημόσιων πόρων από τους εφοπλιστές

Το χθεσινό δείπνο των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε συνδυασμό και με την εκδήλωση του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς» στις 7 Δεκεμβρίου. «Η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει κοινωνικές συναντήσεις. Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην ομιλία του κ. Σαμαρά. Άλλωστε ο πρωθυπουργός ήταν υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά», απάντησε.

Ο κ. Οικονόμου, ερωτηθείς για την βεβαίωση της έκτακτης εισφοράς 90% των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε: «Το ποσό των 367 περίπου εκατομμυρίων ευρώ είναι αυτό που προέκυψε κατόπιν υπολογισμών της ΡΑΕ, της μόνης αρμόδιας να υπολογίσει τα υπερκέρδη που με απόφαση του πρωθυπουργού φορολογούνται σε ποσοστό 90%. Αυτό είναι ένα κομμάτι της ανάκτησης υπερεσόδων, θυμίζω ότι από τον Ιούλιο έχει θεσμοθετηθεί ειδικός μηχανισμός τιμολόγησης. Είμαστε απολύτως συνεπείς σε αυτά που είχαμε πει, η Κυβέρνηση ό,τι δυνατότητα υπάρχει, την αξιοποιεί προς όφελος της κοινωνίας».

Σχετικά με τη μείωση της φορολογίας στο μέρισμα των εφοπλιστών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε:

«Η κυβέρνηση, μέσω συνυποσχετικού με τους εφοπλιστές, έχει εξασφαλίσει ότι η ενίσχυση των δημόσιων πόρων θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Επεκτείναμε ένα συμφωνητικό και μια συμφωνία που θα έχει ως αποτέλεσμα να εισπράξουμε 50% περισσότερους πόρους από αυτό που προέβλεπε η συμφωνία που είχε γίνει με την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Επίσης, προβλέπονται μια σειρά από μέτρα και πρόνοιες που ενισχύουν την ένταξη πλοίων στην ελληνική σημαία και που επίσης θα αποφέρουν παραπάνω έσοδα στο ελληνικό δημόσιο, δεδομένου ότι με αυτές τις κινήσεις και με ενδεχόμενες αγοραπωλησίες που θα γίνουν, προβλέπεται και ένας φόρος επί των μετοχών που πωλούνται. Άρα και σε αυτόν τον τομέα, η κυβέρνηση, με τις κινήσεις που έχει κάνει, φροντίζει ταυτόχρονα και να θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας και να είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή επιτροπή και το σύνταγμα, αλλά και το δημόσιο να αποκομίζει περισσότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε τη νέα αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό, που έφτασε το Νοέμβριο στο 9% και «εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μ.ο. του πληθωρισμού των χωρών της ευρωζώνης».

Επεσήμανε δε ότι «τα μέτρα ανάσχεσης κατά της ακρίβειας αποδίδουν. Σε πείσμα όσων το αμφισβήτησαν, το ‘’καλάθι του νοικοκυριού’’ αποδίδει, χωρίς βέβαια να λύνει το πρόβλημα. Γίνονται όμως σοβαρά βήματα».

Έκανε επίσης λόγο για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ξεπερνούν το μισό δις ευρώ για το επίδομα θέρμανσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v