Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το θετικό αφήγημα και τα… αγκάθια για την κυβέρνηση

Η στρατηγική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Τα ευνοϊκά -για διάφορες κοινωνικές ομάδες- μέτρα, οι αβεβαιότητες και οι ανησυχίες. Το δίλημμα των ψηφοφόρων και η σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα.

Το θετικό αφήγημα και τα… αγκάθια για την κυβέρνηση

Με θετικές ειδήσεις και ευνοϊκά -για διάφορες κοινωνικές ομάδες- μέτρα θέλει να πορευτεί στο δρόμο προς τις κάλπες η Κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι οι πολίτες ψηφίζουν ως επί το πλείστον με βάση την οικονομική τους κατάσταση και προς αυτήν την κατεύθυνση ξεδιπλώνεται η στρατηγική στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

«Στόχος μας είναι πάντα να αναζητούμε κοινές λύσεις και βέλτιστες πρακτικές προς όφελος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη διήμερη διάσκεψη στην Αθήνα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και με αυτή τη φιλοσοφία θα συνεχίσει να κινείται. Απέναντί του, πολλά -και απρόβλεπτα όσον αφορά την εξέλιξή τους- υψηλά εμπόδια που θέτουν σε ισχυρή δοκιμασία τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπως η ακρίβεια και τα τραπεζικά δάνεια.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο, παρά τα διάφορα σενάρια και τις φήμες, επιμένει ότι οι κάλπες δεν πρόκειται να στηθούν τους πρώτους μήνες του 2023 (τουλάχιστον Ιανουάριο και Φεβρουάριο), αλλά κοντά στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, χωρίς πάντως ακόμα να έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση από τον κ. Μητσοτάκη.

Μέχρι τότε, πάντως, όπως διαμηνύουν, υπάρχουν αρκετά πράγματα να γίνουν, προς όφελος της κοινωνίας. Μεταξύ άλλων, πολλά ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου στην αύξηση των συντάξεων κατά 7,5% από 1η του 2023, στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, επίσης από αρχές του νέου έτους, στους μισθωτούς υπαλλήλους του Δημοσίου και στους συνταξιούχους, στο έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο «ευάλωτους» πολίτες πριν από τα Χριστούγεννα, στο διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, καθώς και στην νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα νομοθετηθεί -σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών- το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Κομβική, σύμφωνα με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, θα είναι επίσης η αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με πολλούς σχετικούς διαγωνισμούς να έχουν προκηρυχθεί ή να ετοιμάζονται να προκηρυχθούν, ενώ μείζονα σημασία προσδίδεται στα έργα υποδομών που προχωρούν σε όλη τη χώρα και τα οποία θα συνεχίσει να προβάλλει, κατά τις περιοδείες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κόκκινα» δάνεια

Από την άλλη, έντονη είναι η κυβερνητική ανησυχία στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτυπώνοντας την ενόχλησή του με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου οι τράπεζες αναμένεται να καταθέσουν την πρότασή τους που θα αφορά τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ ταυτόχρονα ασκείται πίεση για άμεση αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση του επιτοκίου στα νέα δάνεια.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, η αβεβαιότητα της εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών της δεν επιτρέπουν σαφή εκτίμηση και πρόβλεψη της διάρκειας και της έντασής της. Αυτό που σημειώνουν, πάντως, σε όλους τους τόνους από την Κυβέρνηση είναι ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια στους λογαριασμούς ρεύματος, έχοντας διασφαλιστεί ένα πρόσθετο αποθεματικό, ύψους 1 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Ανοιχτό εξάλλου έχει αφήσει ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες, ενώ αγωνία υπάρχει και για την πορεία του πληθωρισμού και τις τιμές στα βασικά προϊόντα, με τον υπουργό Ανάπτυξης να διαπιστώνει συγκράτησή τους μετά και την εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Το θέμα των υποκλοπών εξακολουθεί να υποβαθμίζεται από την Κυβέρνηση, παρά τα νέα δημοσιεύματα που το συντηρούν στην επικαιρότητα. Στις σημερινές, νέες καταγγελίες της εφημερίδας Documento και την επακόλουθη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για «παρωδία» από την αξιωματική αντιπολίτευση και «αισώπειους μύθους σε συνέχειες».

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνεται στο δίλημμα της κάλπης το οποίο ταυτίζει με την προσωπική σύγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση μετά το 1993 που αναμετράται ένας νυν με έναν πρώην πρωθυπουργό. Όλες τις άλλες φορές ήταν κάποιος που δεν είχε δοκιμαστεί στη θέση του πρωθυπουργού και στόχευε να γίνει ο επόμενος ένοικος του νεοκλασικού της Ηρώδου Αττικού. «Ο κόσμος αυτή τη φορά θα συγκρίνει τον Μητσοτάκη που κυβερνά τώρα, με τον Τσίπρα που έχει κυβερνήσει την πενταετία 2015-2019. Όλοι πλέον γνωρίζουν», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v