Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στόχευση Σαμαρά και η στάση του Μεγάρου Μαξίμου

Οι αποδέκτες των μηνυμάτων από την ομιλία του τ. πρωθυπουργού. Η οπτική του πρωθυπουργικού επιτελείου. Οι στηρίξεις, οι αιχμές και οι… Πρέσπες του Αιγαίου!

Η στόχευση Σαμαρά και η στάση του Μεγάρου Μαξίμου

Η χθεσινή πολυαναμενόμενη -μετά από καιρό- δημόσια παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά είχε απ’ όλα. Με έντονα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του νεοσύστατου Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς», ο τ. πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι παραμένει «μάχιμος πολιτικός», δήλωσε «παρών στα μεγάλα στοιχήματα της ιστορίας που θα τα κερδίσουμε», απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα στα στελέχη της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών, είχε να πει καλές κουβέντες για τους παρόντες Κυριάκο Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή, ωστόσο πήρε διακριτικές αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή στο θέμα των υποκλοπών, με αφορμή το απόρρητο.  

Επί της ουσίας, ταυτίστηκε με τον κ. Καραμανλή και όσα αυτός είχε πει πρόσφατα από την Κρήτη, σημειώνοντας: «Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο αναμφίβολα για μια αντιδημοκρατική εκτροπή. Και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία».

Από το Μέγαρο Μαξίμου, σε σχέση με τη χθεσινή εκδήλωση, εστιάζουν στην «ενωτική διάθεση» του τ. πρωθυπουργού, παρουσία «σύσσωμης της παράταξης» και δεν διαπιστώνουν διαφοροποίησή του από την επίσημη θέση της Κυβέρνησης στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Παράλληλα, δεν εξεπλάγησαν και για τις τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά και για τα εθνικά θέματα, την ενέργεια και το κενό ηγεσίας στην Ευρώπη, όπου επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του, ενώ υπερασπίστηκε (και υπενθύμισε) πεπραγμένα της κυβέρνησής του. Χαρακτήρισε μάλιστα ως «παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης τη συγκυβέρνηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο», ο οποίος παρακολουθούσε ικανοποιημένος από την πρώτη σειρά στο κατάμεστο «Παλλάς».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Σαμαράς έκανε και για την υπόθεση της «Novartis»: «Δεν ακούσαμε μια συγγνώμη… Σήμερα αποκαλύπτεται ότι το ήξεραν εξαρχής και όμως, όχι μόνο δεν ακούσαμε μια συγγνώμη, αλλά οι ψευδομάρτυρες κατέχουν μια προστασία ιδιότυπη, ώστε να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Το θεωρώ μη δημοκρατικό, το λιγότερο», τόνισε.

Σαφείς αιχμές

Στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο τ. πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ομιλία του, ωστόσο οι αιχμές του ήταν σαφείς σε κάποια σημεία: «Η τρόικα μού είπε να παραδώσουμε σε ένα ταμείο όλη την περιουσία της χώρας. Δεν το δεχτήκαμε, το δέχτηκαν όμως δυστυχώς κάποιοι άλλοι αργότερα», ανέφερε, ενώ, όσον αφορά το μεταναστευτικό, κατήγγειλε πως «κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα, στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι όταν υπογράφτηκε, «δεν υπήρχε ένας Κώστας Καραμανλής να απειλήσει με βέτο, όπως έκανε στο Βουκουρέστι».

Για τα εθνικά και αμυντικά θέματα, ο κ. Σαμαράς μίλησε για «σωστές» κινήσεις, που «πιστώνεται ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», ωστόσο άφησε αιχμές για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με αφορμή παλαιότερη δήλωσή του ότι «η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο». Όπως είπε ο τ. πρωθυπουργός, «την περίοδο που η Τουρκία αμφισβητούσε την ΑΟΖ μας, εμείς δηλώναμε ότι δεν μας ενδιαφέρει να φέρουμε στην επιφάνεια τα κοιτάσματα του βυθού! Ευτυχώς αυτό το λάθος διορθώθηκε κάπως, τελευταία από τον πρωθυπουργό. Αλλά και από τον αρμόδιο υπουργό».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε κάποιοι να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία και να μοιράσουμε τα δικά μας. Είναι αυτό που λέμε Πρέσπες του Αιγαίου».

Σχετικά με τη στάση της Ευρώπης, ήταν επικριτικός: «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε, μπερδεμένη, χωρίς πυξίδα, τιμόνι και ηγεσία», προτείνοντας μάλιστα «μια νέα συνθήκη επανίδρυσης, για να μη διαλυθεί πια από αγκυλώσεις, αστοχίες και αντιφάσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v