Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άμυνα και εθνικά θέματα στην προεκλογική ατζέντα Μητσοτάκη

Γιατί επισκέπτεται ο πρωθυπουργός την ΕΑΒ. Η δημοσκοπική υπεροχή και η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας. Με ψυχραιμία αντιδρά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις.

Άμυνα και εθνικά θέματα στην προεκλογική ατζέντα Μητσοτάκη

Όλα τα χαρτιά του ρίχνει στο προεκλογικό τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο τη νίκη και την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Έτσι, μετά την οικονομία, στην οποία αφιέρωσε τη χθεσινή θεματική συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός μεταφέρει σήμερα την ατζέντα σε έναν ακόμα τομέα τον οποίο θεωρεί ισχυρό για την κυβέρνησή του, αυτόν της εθνικής άμυνας. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στο Σχηματάρι, για να παραστεί και να μιλήσει στην τελετή παράδοσης των έργων Ασφάλειας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI - Security of Supply and Information) και του 5ου αεροσκάφους F-16 VIPER στην Πολεμική Αεροπορία, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα.

Με δεδομένες τις διαρκείς τουρκικές απειλές (μόνο χθες σημειώθηκαν 66 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας) και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι με τους χειρισμούς που έχουν γίνει στα εθνικά και τα αμυντικά θέματα, η κυβέρνηση τυγχάνει ευρείας αποδοχής από την κοινωνία. Και αυτή την αποδοχή θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά ολοένα και περισσότερο, όσο πλησιάζει η ώρα της λαϊκής εντολής.   

Κυβερνητικός παράγοντας παρέπεμπε για του λόγου το αληθές στη χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για λογαριασμό του ACTION 24, σύμφωνα με την οποία στο ερώτημα «με ποιον πρωθυπουργό αισθάνεστε πιο ασφαλής στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου Ελλάδας - Τουρκίας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει μεγάλη διαφορά έναντι του Αλέξη Τσίπρα (55 έναντι 16,5).

Ειδικά για το αεροσκάφος F-16 VIPER, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει για «μία σημαντική αναβάθμιση για την Πολεμική Αεροπορία». Έχει μάλιστα χαρακτηρίσει «πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες επενδύσεις που έχουμε κάνει, νομίζω ότι μας δίνουν πια μία μακροχρόνια σιγουριά ότι έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας δυνατότητα σε τέτοιο βαθμό, που να μην αισθανόμαστε απειλή από κανέναν». Τις σχετικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός είχε κάνει στο τέλος του προηγούμενου έτους, κατά την επίσκεψή του στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στα Χανιά, επιθεωρώντας τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Η άφιξη του 5ου αεροσκάφους F-16 VIPER στην Τανάγρα έρχεται έναν ακριβώς χρόνο μετά την προσγείωση των πρώτων έξι Rafale F3R στο ίδιο αεροδρόμιο.

Δίαυλοι επικοινωνίας

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι αυτά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν με αφορμή μια ένοπλη σύρραξη Αθήνας και Άγκυρας. Δεν είναι τυχαίο ότι από το Νταβός ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι παρά τις έντονες κρίσεις και την επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε πόλεμο με αυτήν. «Δεν προκαλείς άσκοπα τους γείτονές σου. Κρατάς ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας», σημείωσε και εξέφρασε την πίστη ότι «μετά τις εκλογές -είναι ενδιαφέρον ότι θα γίνουν περίπου την ίδια εποχή και στις δύο χώρες και δεν ξέρω ποια κυβέρνηση θα προκύψει από την Τουρκία, αλλά σίγουρα νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η ένταση, να εργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε… χωρίς να απειλούμε ο ένας τον άλλον».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στη Φωκίδα, σημείωνε: «Το γεγονός ότι δεν απαντάμε με τον ίδιο τρόπο στις ύβρεις, στις συκοφαντίες, στις απειλές, έχει να κάνει με την κουλτούρα μας και το γεγονός ότι εμείς πιστεύουμε σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, προοδευτική χώρα. Αυτό είμαστε εμείς. Δεν θα μετατραπούμε σε αλληλοϋβριζόμενους με την Τουρκία. Δεν θα στήσουμε εμείς κοκορομαχίες και καβγάδες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v