Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης ύψωσε τείχος με το κέντρο

Γιατί εκτιμά ότι ύψωσε τείχος με το κέντρο, τις προοδευτικές δυνάμεις και τον συνταγματικό κόσμο. Η αναφορά στα «πάμπερς» (Ανδρέα Παπανδρέου), η ειρωνεία για Ευ. Βενιζέλο και η τριήμερη επίθεση στον Χρ. Ράμμο. Αρχίζει προεκλογική εκστρατεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης ύψωσε τείχος με το κέντρο

Πρόκριμα της σκληρής προεκλογικής μάχης θεωρείται από την αντιπολίτευση η τριήμερη αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην κυβέρνηση για τις υποκλοπές.

Όπως εκτιμούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης ύψωσε τείχος ανάμεσα στο κόμμα του και σε όλο τον προοδευτικό χώρο, αλλά και τον Συνταγματικό κόσμο, αφού:

- Αξιοποιώντας το ερώτημα “είστε ένοχος ή βλαξ” που του απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις προσπάθειες συγκάλυψης των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός επικαλέσθηκε …τα πάμπερς και την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το 1989. (σ.σ. πρόκειται για φράση “συνένοχος ή βλαξ” που είχε κάνει τίτλο ο τότε εκδότης της Ελευθεροτυπίας Κίτσος Τεγόπουλος για έναν εκ των υπουργών που επρόκειτο να παραπεμφθούν για την ίδια υπόθεση).

Με την κίνηση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης “τσίτωσε” τόσο το σημερινό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο και τους πρώην “Πασόκους”, τους λεγόμενους “ανδρεοπαπανδρεϊκούς”) που έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012.

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση της Χ. Τρικούπη αλλά και η απάντηση του Μιχάλη Καρχιμάκη στον πρωθυπουργό: “Εγώ βρήκα τις επιταγές που έστελνε η ΝΔ επί της προεδρίας του πατέρα σας στον Μαμανέα για να ψευδομαρτυρήσει. Η σκευωρία τότε κατέπεσε και η δεξιά μπήκε στο ιστορικό περιθώριο για δεκαετίες. Εκεί θα σας οδηγήσουμε και πάλι. ‘Καληνύχτα σας κύριε Μητσοτάκη’».

Σύμπτωση: ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζει τον νέο κύκλο των “ημιεπίσημα προεκλογικών” περιοδειών του την Τετάρτη από το Περιστέρι, με ομιλία στο γήπεδο “Ανδρέας Παπανδρέου”…

Ειρωνία για τον Ευ.Βενιζέλο

- Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με ειρωνεία στον Ευάγγελο Βενιζέλο (“πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν είναι παντογνώστης”), ενώ, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα πρόσθεσε: «τον αγαπήσατε το Βενιζέλο ξαφνικά”.

Η (πρώτη…) απάντηση από τον κ. Βενιζέλο ήρθε με ανάρτηση στα social media (για τις κυβερνητικές υπαναχωρήσεις στο νόμο περί της λειτουργίας της ΕΥΠ που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε τον Δεκέμβριο), ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Όπως εκτιμάται, με την κίνηση αυτή ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε “απέναντι” στον κεντρώο χώρο που εξακολουθεί να εκφράζεται από τον κ. Βενιζέλο. Αν πρόκειται για “γκάφα” ή για συνειδητή επιλογή προκειμένου να κάνει σαφές το νέο δίπολο, με την Δεξιά στον έναν πόλο (για να έλξει ακροδεξιό κοινό) και στον άλλον πόλο το προοδευτικό κέντρο, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μένει να φανεί.

Τριήμερη επίθεση στον Χρ. Ράμμο

- Προβεβλημένοι κυβερνητικοί βουλευτές επιτέθηκαν με αδιανόητους χαρακτηρισμούς στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο (“ντιλίβερι μπόι του ΣΥΡΙΖΑ” ή “πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ”), με τον Άδωνι Γεωργιάδη να τον κατηγορεί ότι “με τις πράξεις του έχει αγγίξει τα όρια της προδοσίας”.

Ως εκ τούτου, το κυβερνών κόμμα και προσωπικά ο πρωθυπουργός έκοψαν κάθε γέφυρα που θα μπορούσε να ενώσει το χάσμα με τους κορυφαίους Συνταγματολόγους της χώρας, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων ύψωσαν ασπίδα προστασίας του κ. Ράμμου.

Και την κρατούν σφικτά, όπως αποδείχθηκε στην (προχθεσινή) εκδήλωση ‘Μένουμε Ευρώπη;’, καθώς άπαντες οι ομιλητές εξήραν τη στάση του και συμφώνησαν ότι “αναδείχθηκε, χωρίς να το επιδιώκει, σε σύμβολο υπεράσπισης της Δημοκρατίας”.

Η προειδοποίηση για ποινικές ευθύνες

Όσο για τη συζήτηση περί των υποκλοπών, άπαντες στην αντιπολίτευση συμφωνούν στη θέση ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα που τέθηκε.

“Μίλησε για το Ολοκαύτωμα, τον Καλογρίτσα, το Μάτι, τη Novartis, το 2015, τον Έβρο, την Μόρια, τα…πάμπερς του ‘βρώμικου ΄89’ και τη Βενεζουέλα, αλλά ξεπέρασε τις υποκλοπές σε δυο-τρεις ατάκες”, αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στο σημείο αυτό, πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν την σαφή προειδοποίηση Τσίπρα ότι θα αναζητηθούν ευθύνες από την επόμενη Βουλή (εάν, βεβαίως, οι κάλπες βγάλουν προοδευτική πλειοψηφία), ενώ είπε ευθέως “έρχεται κάθαρση”.

Ακόμα και ποινικές ευθύνες, όπως φάνηκε από την αναφορά του “στο πώς κατέληξε ο Τσοχατζόπουλος”, όταν κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για τον χειρισμό στα εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ (14 δισ.), στα οποία απέδωσε και τις παρακολουθήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη “αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης”.

“Ίσως γι' αυτό να έχασε ο κ. Μητσοτάκης την ψυχραιμία του και να μίλησε για… τα πάμπερς και το Ειδικό Δικαστήριο για τον Ανδρέα Παπανδρέου”, συμπληρώνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v