Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατατέθηκε η τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Στο κείμενο δεν επισημαίνεται ότι αφορά σχηματισμούς με φιλοναζί προσανατολισμό. Την Τρίτη η συζήτηση στη Βουλή. Μητσοτάκης: "Θωράκιση της ομαλότητας".

Κατατέθηκε η τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Με τίτλο “Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές” κατατέθηκε η τροπολογία για το “μπλόκο” στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται εάν η απαγόρευση ισχύει για “ναζιστικά” μορφώματα, όπως έχει ζητήσει η αντιπολίτευση. Αφού επισημαίνεται ότι “η οργάνωση και η δράση του κόμματος (πρέπει) να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος”, προστίθεται: “Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων" για αδικήματα που περιγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο.

Η τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και θα συζητηθεί την Τρίτη στη Βουλή.

Στη συζήτηση-ψηφοφορία θα συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ανακοίνωσε την αποχή του κόμματος του από τις ψηφοφορίες.

Μητσοτάκης: Σημαντική διάταξη για την προστασία της δημοκρατίας

"Στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα που έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον που έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας" ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, και εμποδίζει τους καταδικασμένους ως εγκληματίες, να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών ως τυπικοί ή άτυποι επικεφαλής πολιτικών σχημάτων.

"Αυτό προφανώς θα κρίνεται από τον 'Αρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα" σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι "μία πολύ σημαντική διάταξη για την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα. Μία διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και αποβλέπει στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών".

* Δείτε την τροπολογία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v