Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προ των πυλών η ανακοίνωση των γαλάζιων ψηφοδελτίων

Οι λιγοστές εκκρεμότητες και η τελική έγκριση του πρωθυπουργού. Ποια τα χαρακτηριστικά των νέων υποψηφίων. Τα ονόματα που ακούγονται για τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής.

Προ των πυλών η ανακοίνωση των γαλάζιων ψηφοδελτίων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ για τις προσεχείς εκλογές. Οι λίστες με τα ονόματα των υποψηφίων στο σύνολο των περιφερειών είναι σχεδόν κλεισμένες, όπως τις επεξεργάστηκαν ο Γραμματέας της Π.Ε., Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Θανάση Νέζης. Απομένει η τελική έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το συμπλήρωμα των λίγων εκκρεμοτήτων και η σταδιακή ανακοίνωση αναμένεται να γίνει εντός του Φεβρουαρίου.

Από τους 350 περίπου συνολικά υποψηφίους, οι 156 είναι οι νυν βουλευτές που a priori θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους (εκτός των Γιώργου Βαγιωνά από τη Χαλκιδική και του Κώστα Τζαβάρα από την Ηλεία), ενώ μία ακόμη προσπάθεια να εκλεγούν θα κάνουν και πολλοί από τους πολιτευτές του 2019. Οι υπόλοιπες κενές θέσεις αναμένεται να καλυφθούν από νέα πρόσωπα, μικρής ηλικίας τα περισσότερα, αναγνωρισμένης αξίας στις τοπικές κοινωνίες, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι και περισσότερες γυναίκες απ’ όσες προβλέπεται βάσει της ποσόστωσης. Θα είναι «πρόσωπα που θα εκφράζουν την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά της πρότασης της ΝΔ», όπως χαρακτηριστικά είπε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι έδρες των κομμάτων για την επόμενη Βουλή θα προκύψουν με βάση τη νέα απογραφή, του 2021, με την οποία έχουν υπάρξει νέα δεδομένα σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες. Για παράδειγμα, στην Αττική, η πλέον κερδισμένη είναι η Ανατολική Αττική που θα εκλέξει δύο παραπάνω βουλευτές σε σχέση με το 2019, ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο βόρειος τομέας Αθηνών, ο δυτικός τομέας και ο νότιος τομέας. Αντίθετα, χαμένες είναι η Α Αθήνας και η Α Πειραιώς που χάνουν από μία έδρα σε σχέση με τα προηγούμενες εκλογές.

Τα ονόματα

Στον Βόρειο Τομέα θα είναι υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του Αυγουστίνου Γαλιάσου, Έλληνα του εξωτερικού που επέστρεψε στη χώρα, της πρώην βουλευτή Βοιωτίας, Άριας Αγάτσα, της αναπληρώτριας διοικήτριας του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», Φωτεινής Βρύνα, του αντιδημάρχου Νέου Ηρακλείου, Μανώλη Κουτσογιαννάκη, της δικηγόρου Όλιας Νικολοπούλου, της αρχαιολόγου Μαριάνθης Μήκα και του ραδιοφωνικού παραγωγού, Ποσειδώνα Γιαννόπουλου.

Στον Νότιο Τομέα Αθηνών των 19 πλέον εδρών θα δοκιμάσει την πολιτική του «τύχη» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Έντονα κινείται και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν πρώτος επιλαχών, ενώ υποψήφια θα είναι και η δικηγόρος, Ιωάννα Γκελεστάθη.

Στον Δυτικό Τομέα θα επιδιώξει να εκλεγεί μετά από χρόνια ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και το όνομα της υφυπουργού Εργασίας, Μαρίας Συρεγγέλας. Άλλα ονόματα που ακούγονται είναι του ειδικού συμβούλου της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Μπάμπη Καούκη, του Ηλία Τσούνη, συνεργάτη του Γιώργου Κουμουτσάκου, της Ουρανία Σαγιάκου και της Νάσιας Παπασπύρου.

Στην Ανατολική Αττική θα είναι η «παρθενική» υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκης. Πιθανές υποψηφιότητες θα είναι αυτές της αντιδημάρχου Βούλας, Όλγας Πολίτου, της πρώην γενικής γραμματέως Ισότητας των Φύλων, Βάσως Κόλλια και της Ευαγγελίας Κουτσοδήμα.

Τέλος, στην Α’ Πειραιώς, η πιο ηχηρή νέα υποψηφιότητα είναι της υφυπουργού Εργασίας και Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Ακούγεται επίσης, ο γιατρός Νίκος Βλαχάκος, αδελφός του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v