Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «κουβάς» των κυπριακών δημοσκοπήσεων και η εγχώρια μάχη  

«Στην Κύπρο οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω 12 μονάδες και πάλι, όλως τυχαίως, εις βάρος του υποψήφιου της αριστεράς», το καρφί του Α. Τσίπρα. Ο καμβάς του προεκλογικού αφηγήματος και οι συνεχείς προ(σ)κλήσεις στη Χ. Τρικούπη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «κουβάς» των κυπριακών δημοσκοπήσεων και η εγχώρια μάχη

Την αποτυχία των δημοσκοπήσεων στην Κύπρο αξιοποιούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας τις αναντιστοιχίες που παρατηρήθηκαν και στις προηγούμενες, εγχώριες εκλογές, ανάμεσα στις προεκλογικές έρευνες και στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτική η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη: «Χθες στην Κύπρο οι δημοσκοπήσεις έπεσαν πάλι μόνο 12 μονάδες έξω από το τελικό αποτέλεσμα. Και πάλι, όλως τυχαίως, έπεσαν έξω εις βάρος του υποψήφιου της αριστεράς. Για αυτό πιστέψτε με όταν σας λέω μη φωνάζετε συνθήματα για την ανατροπή, γιατί η ανατροπή έχει ήδη γίνει, να ξέρετε ότι το εννοώ. Η ανατροπή έχει ήδη γίνει, είμαστε μπροστά».

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, οι μετρήσεις πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ «ταβάνι» που δεν ξεπερνούσε το 25-26%, αλλά η κάλπη έβγαλε 31,5%. Ενώ και πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 υπήρξε εταιρεία που έδινε προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με μόλις μία μονάδα από τη ΝΔ, με τη διαφορά τελικά να καταγράφεται στις 8,5 μονάδες.

Όπως διευκρινίζουν βεβαίως, τούτο δεν σημαίνει ότι η καθαρή πρωτιά έχει κλειδώσει, ωστόσο θεωρούν ότι η τάση είναι «κονταροχτύπημα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με την αισιοδοξία να αυξάνεται όσο καθυστερεί ο πρωθυπουργός να προκηρύξει τις εκλογές. 

Αυτή την τάση, λένε, εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν δηλώνει ότι «η ανατροπή έχει ήδη γίνει» (σε σχέση με τις μετρήσεις των προηγούμενων μηνών) και δεν την επικαλείται για να εμψυχώσει το ακροατήριο του κόμματος. 

Το τρίπτυχο αφήγημα 

Προς το παρόν, από ομιλία σε ομιλία ο κ. Τσίπρας προσθέτει μεν κάποιο στοιχείο της επικαιρότητας, ωστόσο ο βασικός καμβάς έχει τρεις κυρίαρχες γραμμές:

- Η ανάγκη να πετύχει καθαρή νίκη ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (δηλαδή, πρωτιά) ώστε να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση. 

Η εν λόγω γραμμή εμπλουτίζεται με τις προ(σ)κλήσεις που απευθύνει κάθε φορά στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, άλλοτε σε υψηλούς τόνους (όπως στην Πάτρα) και άλλοτε σε ήπιους, όπως χθες στη Θεσσαλονίκη: «Η πρόσκλησή μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου είναι σαφής και έντιμη. Ούτε την κριτική τους προς εμάς ζητάμε να υποστείλουν -όπως δεν την υποστείλαμε και εμείς προς αυτούς- ούτε είμαστε εμείς αυτοί που διανοηθήκαμε να τους απειλήσουμε ή να τους εκβιάσουμε, όπως αποδεδειγμένα έκανε η ΝΔ. Επαναλαμβάνω με όση δύναμη έχω και από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη: Μόνος αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

- Η εκτενής παράθεση των κυβερνητικών δεσμεύσεων ανά τομέα (μισθοί-επαναφορά τριετιών-κατώτατος, συντάξεις-προσωπική διαφορά, ιδιωτικό χρέος-πλειστηριασμοί, υγεία-ΕΣΥ-προσλήψεις, παιδεία-επανίδρυση δημόσιων ΑΕΙ που έκλεισε ή υποβάθμισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πολιτισμός-κατάργηση του προεδρικού διατάγματος για τη διαβάθμιση σπουδών, Δικαιοσύνη παντού-κράτος δικαίου κ.α.).

- Η εμπειρία από την «πρώτη φορά» διακυβέρνηση («θέλουμε, ξέρουμε, μπορούμε, κυρίως, η εντιμότητα»).

Είναι ενδεικτική η φράση του κ. Τσίπρα χθες στη Θεσσαλονίκη: «Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν κάναμε λάθη, ότι δεν πληρώσαμε αστοχίες. Ισχυρίζομαι όμως ότι ήμασταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Μας έβαλαν για χρόνια κάτω από τον μεγεθυντικό τους φακό, κάτω από τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο, και δεν βρήκαν ούτε ένα λεκέ, ούτε ένα στίγμα».

«Σιωπή Μητσοτάκη για την Greek Mafia»

Πέραν τούτων, αν και το πέρασμα της «Βαρβάρας» κυριάρχησε στη χθεσινή ειδησεογραφία, η Κουμουνδούρου θα σηκώσει τις νέες καταγγελίες περί διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε προχθές το Documento. 

«Έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις του Τύπου για την εμπλοκή μαφιόζων στις έρευνες της ΕΥΠ και στις μεταθέσεις αστυνομικών, αλλά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει η απόλυτη σιωπή», τονίστηκε χθες στην ανακοίνωση του κόμματος. 

Με την επισήμανση: «Η σιωπή τους ισοδυναμεί με επιβεβαίωση της φράσης του Αλέξη Τσίπρα: ‘επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ κυνηγούσε την Greek Mafia, επί ΝΔ η ΕΥΠ διοικείται από την Greek Mafia’.

Ο κ. Μητσοτάκης εκλέχθηκε με σημαία του την ασφάλεια των πολιτών. Τελικά οι μόνοι που αισθάνονται ‘ασφαλείς’ επί Μητσοτάκη είναι οι μαφιόζοι και οι επίορκοι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v