Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Διάλογος για το Κυπριακό με μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή

Μεγάλο κοινό όραμα η επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές του δηλώσεις με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι είπε ο Ν. Χριστοδουλίδης για Τουρκία και ενεργειακό.

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Διάλογος για το Κυπριακό με μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή

«Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε μακρά πορεία στις Βρυξέλλες. Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού», επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, την πρώτη εκτός Κύπρου μετά την εκλογή του.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Αγαπητέ μου Νίκο, ανέλαβες καθήκοντα εν μέσω μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε μακρά πορεία στις Βρυξέλλες. Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού.

Αθήνα και Λευκωσία επιτύχαμε να διευρύνουμε την επιρροή σε όλα τα επίπεδα: Επιτύχαμε καταδίκη, κοινές πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό, γίναμε πρωταγωνιστές ενός νέου ενεργειακού χάρτη που διαμορφώνεται. Και το επόμενο συμβούλιο στις Βρυξέλλες είναι κρίσιμο σε πολλά μέτωπα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα των δηλώσεών του έκανε εκ νέου αναφορά στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε τι παλιό», κι έδωσε συλλυπητήρια για τους Κύπριους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.

Η βούληση εμβάθυνσης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με αιχμή τους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, επισφραγίστηκε με την ανακοίνωση από τους δύο ηγέτες της θεσμοθέτησης Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα υπάρχει βελτίωση του κλίματος. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της ενέργειας , καθώς η ευρύτερη περιοχή καθίσταται κομβικής σημασίας στην προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Επίσης αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα κοινού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως το Μεταναστευτικό και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ενόψει και της επόμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23-24 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες.

Χριστοδουλίδης: Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει διχασμένη και υπό κατοχή

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε και πάλι τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία των Τεμπών.

Αναφέρθηκε δε στον συμβολισμό της επίσκεψης στην Αθήνα του εκάστοτε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. «Έχει ουσιαστική σημασία, με δεδομένες τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τις κοινές επιδιώξεις», είπε ενώ υπογράμμισε:

«Συζητήσαμε την ανάγκη επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό και την εντονότερη κινητοποίηση της ΕΕ. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει διχασμένη και υπό κατοχή. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης των εξαιρετικών μας σχέσεων. Αποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε ένα όργανο για τον συντονισμό μας. Τα γεωπολιτικά ζητήματα ήταν μέρος των σημερινών μας συζητήσεων».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας:

«Αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε κάθε βήμα, η εμπειρία σου ως υπουργού εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο. Πρέπει να εκκινήσει ο διάλογος για το κυπριακό, με πιθανόν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και όπως είπε, «Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέσουμε κοινούς στόχους. Συνεχίζουμε την κοινή μας πορεία, με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στη συνάντηση με διευρυμένη σύνθεση που πραγματοποιήθηκε μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ πρέσβης Χάρης Λαλάκος, η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v