Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Θεσμών και Διαφάνειας ανοίγει τα χαρτιά του ο Κ. Καραμανλής

Επικοινωνία του τέως υπουργού με τον Κ. Τασούλα. Αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για συνεδρίαση της επιτροπής τη Δευτέρα, με παρουσία Γεραπετρίτη, Σπίρτζη και Χρυσοχοΐδη. Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Θεσμών και Διαφάνειας ανοίγει τα χαρτιά του ο Κ. Καραμανλής

Με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα επικοινώνησε ο τ. υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, δηλώνοντάς του ότι είναι στη διάθεση της Βουλής και συγκεκριμένα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να τοποθετηθεί για το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, η Κ.Ο. της ΝΔ κατέθεσε πριν από λίγο αίτημα στη Βουλή για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τη Δευτέρα, με την παρουσία του Κώστα Καραμανλή, του Γιώργου Γεραπετρίτη, του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος υπέγραψε και ξεκίνησε την υλοποίηση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση.

Στη συνεδρίαση της συγκεκριμένης Επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων του και να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των πολυσυζητημένων συμβάσεων για τους σιδηροδρόμους μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, ημέρας που έγινε το τραγικό δυστύχημα, και από τότε δεν εμφανίστηκε ξανά για να μιλήσει δημοσίως.

Ταυτόχρονα, πολύς θόρυβος έχει ξεσπάσει με την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής Σερρών, κάτι που -τουλάχιστον προσώρας- δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, παρά τις πιέσεις που φέρεται να δέχεται για να αποσυρθεί.

Κατρούγκαλος: Η ΝΔ άλλαξε για δεύτερη φορά στάση

Η Νέα Δημοκρατία, μετά την προφανή κατακραυγή για την προσπάθεια συγκάλυψης, άλλαξε εκούσα-άκουσα και για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες τη στάση της για την διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη, σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χθες, στην Διάσκεψη των Προέδρων, είχε υπαναχωρήσει από την ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων να καλέσει η Επιτροπή Θεσμών όλους τους εμπλεκόμενους στην τραγωδία, παραπέμποντας στις καλένδες τη σύγκληση της λόγω, τάχα, αδυναμίας συμφωνίας ως προς το ποιος θα κληθεί. Σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία, όχι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής, αλλά κάνοντας χρήση της διάταξης του Κανονισμού που επιτρέπει στους βουλευτές να τη συγκαλούν, με αίτημα των δύο πέμπτων, ζητά να κληθούν σε ακρόαση οι υπουργοί που είχαν εμπλοκή με τη σύμβαση 717/2004 για την τηλεδιοίκηση.

Η Βουλή πράγματι πρέπει να διερευνήσει την πολύπαθη σύμβαση. Αλλά όχι μόνο αυτήν. Η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή συνεχίζει την προπαγανδιστική τακτική να μετακινηθεί η συζήτηση από τις πραγματικές ευθύνες της κατάρρευσης της λειτουργίας του ΟΣΕ . Όλα τα αίτια και οι υπαίτιοι της τραγωδίας πρέπει να έρθουν στο φως, τίποτα να μην μείνει στο σκοτάδι. Η διάλυση των διαδικασιών, των δομών και η αποψίλωση του προσωπικού του Οργανισμού, η κατάργηση κάθε δικλείδας ασφαλείας που μέχρι το 2019 απέτρεπαν μετωπική σύγκρουση τρένων.

Γι’αυτό πρέπει, όπως ήδη έχουμε ζητήσει, να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών, δηλαδή και οι υφυπουργοί, που είχαν στις αρμοδιότητες τους τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, όπως και ο Γενικός Γραμματέας. Πρέπει να κληθεί ο κ. Χατζηδάκης, ο πρώτος που υπέγραψε σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, την 10005/2007. Πρέπει να κληθεί η προηγούμενη και νέα διοίκηση των εταιριών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train και, φυσικά, οι Πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των οποίων οι έγκυρες προειδοποιήσεις είχαν τόσο ανεύθυνα αγνοηθεί», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v