Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στην κανονικότητα αναζητά η Κυβέρνηση

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων και οι λεπτές ισορροπίες. Σε ανοιχτή γραμμή Μαξίμου - Καραμανλής, ενόψει της μάχης της Βουλής. Αλλαγή ατζέντας με θετικές ειδήσεις.

Επιστροφή στην κανονικότητα αναζητά η Κυβέρνηση

Να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάληψη της δικής της ευθύνης για το τραγικό δυστύχημα και ταυτόχρονα των διαχρονικών λαθών και παραλείψεων όλων των κομμάτων εξουσίας προσπαθεί η κυβέρνηση. Στη σκιά των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν τη δυσφορία των πολιτών πρωτίστως για τη ΝΔ, αλλά και για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου έχει βγει μπροστά ο υπουργός Επικρατείας, με αρμοδιότητες τις μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί πειστικά και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τη «δύσκολη» υπόθεση. Κι αυτό, σε αναμονή της δημόσιας τοποθέτησης του παραιτηθέντος -από το βράδυ της τραγωδίας- υπουργού Κώστα Καραμανλή, που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Καραμανλής φέρεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των δύο πλευρών ενόψει της κοινοβουλευτικής μάχης, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακονίζουν τα… μαχαίρια για τη μετωπική σύγκρουση.

Χθες, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα έγγραφα που κατέθεσε μια μέρα νωρίτερα στη Βουλή ο κ. Γεραπετρίτης, σχετικά με τους χρόνους παράδοσης και τον χρόνο λειτουργίας των έργων σηματοδότησης του σιδηροδρόμου με την πολυσυζητημένη σύμβαση 717. Στόχος, η έμμεση απάντηση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στις δηλώσεις τους για το ποσοστό ολοκλήρωσης των έργων επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. 

«Πολιτική σπέκουλα»

«Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε με γεγονότα, έγγραφα και αποδείξεις, που δεν αμφισβητούνται», σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε σε «πολιτική σπέκουλα» κάποιων που επικαλούνται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ενημέρωσή του για την εικόνα του ελληνικού σιδηροδρόμου. «Ο πρωθυπουργός έχει σαφή εικόνα και άριστη γνώση των δομικών προβλημάτων και των αδυναμιών στο κράτος μας αλλά και στη χώρα μας εν γένει. Και είναι προσηλωμένος στην αντιμετώπισή τους, με σχέδιο αλλά και με ισχυρή πολιτική βούληση», σημείωσε και συνέχισε: «Δεν ξέρει όμως, και κανείς πρωθυπουργός δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει, για τις συμπεριφορές και τις πρακτικές συγκεκριμένων προσώπων. Δεν ήξερε και δεν θα μπορούσε να ξέρει ποιος ήταν βάρδια εκείνο το βράδυ στη Λάρισα, πώς διαμορφώνονται οι βάρδιες, ούτε για το χάος που επικρατούσε στο σταθμαρχείο της Λάρισας».

Ανεξαρτήτως επιχειρημάτων, στην κυβέρνηση θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ακόμα και σε όλη -ει δυνατόν- την προεκλογική περίοδο, δεδομένων των δημοσκοπικών απωλειών της ΝΔ στις τελευταίες έρευνες. Αυτό αναμένεται να πράξει και στην αυριανή επίσκεψή του στο Μαρούσι και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα ξεκινήσει άμεσα και τις περιοδείες του στην περιφέρεια. Σύμμαχό του θα έχει και το νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ανακοινωθεί σήμερα -έστω χωρίς τους επιθυμητούς πανηγυρικούς τόνους- από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ένα από τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση, μαζί με την έκτακτη στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και το νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v