Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής

«Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί σε κρίσιμα υπουργεία να είναι πολιτικά πρόσωπα». Όχι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για την πρωθυπουργία. Αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός τού ζήτησε πέρυσι να αλλάξουν τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής

«Η ημέρα της πρώτης κάλπης θα πρέπει να είναι η ημερομηνία-κλειδί, αλλιώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων». Με αυτή τη φράση ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης κυβερνητικής λύσης από τις πρώτες εκλογές, της απλής αναλογικής, ζητώντας εκ νέου «ισχυρή στήριξη» για να παίξει ρυθμιστικό ρόλο το κόμμα του.

«Θα καλέσω όσους δεχτούν να συζητήσουν πάνω στο πρόγραμμά μας, στον προοδευτικό ρεαλισμό», είπε, στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ. Διευκρίνισε δε, ότι ως ισχυρή στήριξη εννοεί «ισχυρό διψήφιο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής», διότι διαφορετικά «ο λαός θα στείλει μήνυμα ότι κάνει άλλη επιλογή».

Αφού επανέλαβε τη θέση του ότι πρωθυπουργός μίας κυβέρνησης συνεργασίας δεν μπορεί να είναι ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας, διευκρίνισε ότι «τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί στα κρίσιμα υπουργεία πρέπει να είναι σαφώς πολιτικά πρόσωπα».

Στην παρατήρηση ωστόσο ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δικαιούται να θέλει να ηγηθεί της κυβέρνησης, όπως έγινε με τον κ. Σολτς που τον στήριξε το αντίπαλο κόμμα ως καγκελάριο στην κυβέρνηση συνασπισμού, απάντησε ότι «ναι, αλλά ο κ. Σολτς δεν ήταν πριν καγκελάριος», όπως οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας.

Παρότι επιτέθηκε τόσο στον κ. Μητσοτάκη («είναι παράγοντας αστάθειας και ευτελισμού των θεσμών») όσο και στον κ. Τσίπρα, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως οι τηλεοπτικές άδειες ή η διαχείριση των οικονομικών, επιφύλαξε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό με βαριές εκφράσεις, όπως ότι «είναι το βαθύ κράτος στην Ελλάδα».

Ιδιαίτερα σκληρή μάλιστα ήταν η απάντηση στα σενάρια περί μετεκλογικής «αποστασίας» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον κ. Μητσοτάκη (αν βγαίνουν οι αριθμοί).
«Αν ο κ. Μητσοτάκης πέρα από τη μίμηση στις πρακτικές του πατέρα του -με τις γνωστές υποκλοπές της εποχής- τον μιμηθεί και σε άλλα, που η μεταπολίτευση οδήγησε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, να είναι σίγουρος ότι θα αποτύχει παταγωδώς. Παταγωδώς. Διότι η Ελλάδα είναι στο 2023 και όχι στο 1965», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης μού ζήτησε να αλλάξουμε τον Κ. Μενουδάκο

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του κ. Ανδρουλάκη ότι ο κ. Μητσοτάκης τού είχε ζητήσει, πέρυσι το καλοκαίρι, να συμβάλει για να αλλάξει τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων.

«Στο περιθώριο της παρουσίας μας εκεί (σ.σ. στο Προεδρικό Μέγαρο), έρχεται ο πρωθυπουργός και μου λέει: “Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην Ανεξάρτητη Αρχή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή”. Του απάντησα: “Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα”. Το είπα αυτό γιατί γνώριζα πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator και μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο, λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει και τις αρχές», είπε κατά λέξη ο κ. Ανδρουλάκης.

(Όπως εξήγησε στην πορεία της συνέντευξης, την ημέρα που βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο γνώριζε ήδη ότι είχε παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ, αλλά δεν είχε προλάβει ακόμα να το δημοσιοποιήσει).

Εντείνοντας την κριτική στον πρωθυπουργό, πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι το βαθύ κράτος στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά στον καθρέφτη του το βαθύ κράτος της Ελλάδας. Ποιος είναι το βαθύ κράτος; Ό,τι αρνητικό έχει συμβεί στο παρελθόν και οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, το έχει επαναλάβει και ο ίδιος. Δεν πήρε μια πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος. Το επέκτεινε και το εργαλειοποίησε όπως και ο κ. Τσίπρας».

«Σε αδιέξοδο ο πρωθυπουργός»

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι του ζήτησε δύο φορές να συζητήσουν αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε:

«Η πρώτη φορά ήταν όταν μπροστά σε δεκάδες δημοσιογράφους μου είπε “να τα πούμε κάποια στιγμή” (σ.σ. κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2021) και η δεύτερη φορά το (περσινό) καλοκαίρι στο Προεδρικό Μέγαρο, στη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Δεν έχω λάβει καμία θεσμική πρόσκληση για συνάντηση».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τη δεύτερη φορά, στο Προεδρικό Μέγαρο, μόλις είχε πληροφορηθεί ότι είχε πέσει θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ αλλά δεν είχε προλάβει ακόμα να το δημοσιοποιήσει.

Συνεπώς, τόνισε ότι ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη ότι του ζήτησε να μιλήσουν και δεν ανταποκρίθηκε, αποδεικνύει ότι έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση.

«Ο πρωθυπουργός δείχνει πως δυστυχώς βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο. Όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις την προσωπική σου αγωνία. Τον καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη. Αγωνιά. Αγωνιά γιατί γνωρίζει ότι πια οι πιθανότητες να μην είναι πρωθυπουργός είναι πολλές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v