Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Ν. Παπαθανάση για χρέη και «καταδολίευση δανειστών»

(upd) Το Documento υποστηρίζει ότι χρωστά 1,45 εκατ. σε τράπεζα ενώ μεταβίβασε την περιουσία του για να την προφυλάξει. Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς απαντά ο αν. υπουργός για το δάνειο και τη μεταβίβαση.

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Ν. Παπαθανάση για χρέη και «καταδολίευση δανειστών»

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδα Documento για χρέη του Νίκου Παπαθανάση αλλά και πρωτόδικη καταδίκη για καταδολίευση δανειστών. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, o υπουργός χρωστάει σε δάνεια στη Eurobank 1,45 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετεί ενώ παράλληλα μεταβίβασε την ακίνητη περιουσία του στα παιδιά του. Οπως υποστηρίζει, ενώ ήταν υφυπουργός, στις 25 Ιουλίου 2019 ενεργοποιήθηκε εναντίον του η διαδικασία της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου για ποσό 322.000 ευρώ. Εμφανίζεται να χρωστά 51.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και έχει από 29-5-2018 ενεργοποιηθεί εναντίον του η διαδικασία της ηλεκτρονικής κατάσχεσης. Μάλιστα καταδικάστηκε πρωτόδικα το 2020 για καταδολίευση δανειστών, υπόθεση που αφορά τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, μια υπόθεση που, σύμφωνα με το Documento, έκτοτε αγνοείται.

Ο υπουργός δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα, παρότι κλήθηκε από την εφημερίδα να σχολιάσει. Τον Ν. Παπαθανάση αναζήτησε και το Euro2day.gr χωρίς αποτέλεσμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Καίρια ερωτήματα

«Ενώ χιλιάδες δανειολήπτες ζουν καθημερινά την αγωνία για την πρώτη κατοικία τους και περιπέτειες με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, οι μπαταχτσήδες υπουργοί του κ. Μητσοτάκη προκαλούν με τα χρέη τους και κανείς δεν τους ζητάει να πληρώσουν.

Όπως αποκαλύπτει το Documento, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, όχι μόνο χρωστά 1,45 εκ. ευρώ σε τράπεζα αλλά έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για καταδολίευση δανειστών, διότι μεταβίβασε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του στη σύζυγο και στα παιδιά του, προκειμένου και να μην πληρώσει και να μη χάσει την περιουσία του.

Από τις αποκαλύψεις προκύπτουν καίρια ερωτήματα:

  • Πώς γίνεται μετά τη δικαστική απόφαση να μην έχει γίνει καμία διαδικασία ούτε έφεσης αλλά ούτε και πλειστηριασμού ή κατάσχεσης;
  • Τα χρέη του κ. Παπαθανάση παραμένουν στην τράπεζα ή έχουν πουληθεί σε fund και μάλιστα με εγγύηση του Δημοσίου;
  • Το δάνειο του κ. Παπαθανάση παραμένει ως έχει ή κουρεύτηκε για να μη χάσει την περιουσία του;

Και τέλος, μία ερώτηση για τον κ. Μητσοτάκη:

  • Θα κρατήσει στα ψηφοδέλτια του κόμματος των Πάτσηδων τον στρατηγικό κακοπληρωτή κ. Παπαθανάση;».

Παπαθανάσης: Είχα μπει εγγυητής σε εταιρικό δάνειο

«Για μια ακόμη φορά συνεχίζεται η αθλιότητα του Documento και υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώντας να χτίσει ένα ακόμα αφήγημα δολοφονίας χαρακτήρα, χρησιμοποιεί στοιχεία που αφορούν στην μεταβίβαση ακινήτου ενός γονέα στα τρία του παιδιά πριν από δεκατρία χρόνια», απαντά ο Νίκος Παπαθανάσης.

«Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά σε γονική παροχή στα τρία μου παιδιά το 2010 του 50% του διαμερίσματός μας. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα είχε αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο, φέρει δε υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μέχρι και σήμερα, το οποίο εξυπηρετείται κανονικά.

Το δάνειο των 1,8 εκατ. ευρώ που επικαλείται το Documento, δεν αφορά δάνειο προσωπικό μου, αλλά εταιρικό δάνειο του 2005 και στο οποίο μπήκα ως εγγυητής. Το εν λόγω εταιρικό δάνειο χορηγήθηκε σε εταιρεία, από την διοίκηση της οποίας και από το διοικητικό συμβούλιο έχω αποχωρήσει εδώ και δεκαοκτώ χρόνια.
Ουδέποτε έχω καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα και ουδέποτε κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βάρος μου για την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως ψευδώς αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ψευδές είναι επίσης το ότι οφείλω σε ασφαλιστικά Ταμεία. Δεν έχω καμία οφειλή σε ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο.

Τέλος, να ενημερώσω το ΣΥΡΙΖΑ ότι για την εν λόγω οφειλή δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αποποίηση της εγγυητικής μου ευθύνης. Σε ότι αφορά την συγκεκριμένη αγωγή, ασκήθηκε έφεση και έχει επέλθει συμβιβασμός λαμβάνοντας και υπόψη το υφιστάμενο στεγαστικό δάνειο, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, εξυπηρετείται κανονικά.

Η αντίδραση της εφημερίδας

Μετά την παραπάνω ανακοίνωση το Documento επανήλθε και σημειώνει ότι ο υπουργός δεν ήταν μόνο εγγυητής. Υποστηρίζει ότι είναι μέτοχος της «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P.» μέλος του Δ.Σ της εταιρίας και εγγυητής για ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό ύψους 1,45 εκ. ευρώ. Όχι μόνο επιβεβαίωσε, αλλά μιλάει για διακανονισμό που επήλθε με την Τράπεζα Eurobank, μετά την καταδικαστική πρωτόδικη γι’ αυτόν απόφαση, και ενώ ήταν υπουργός.

Τα ερωτήματα που αναφύονται είναι τα εξής:

  • Πότε και πώς έγινε ο διακανονισμός.
  • Ποιο είναι το ύψος του κουρέματος που επέτυχε ο κ. Παπαθανάσης ως Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης με τη Eurobank.
  • Γιατί μετά την έκδοση της πρωτοδίκου αποφάσεως που τον καταδίκαζε για καταδολίευση δανειστών η υπόθεση «έσβησε» σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο.
  • Και αν αυτός ο διακανονισμός είναι προκλητικός σε σχέση με όσα ζητούν τράπεζες funds και servicers από τους κόκκινους δανειολήπτες, οι οποίοι βλέπουν τις πρώτες κατοικίες τους να βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Η αντίδραση της Π. Τσαπανίδου  

Στο θέμα αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, στην απάντησή της στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για το βαθύ κράτος. Αυτό δηλαδή που η παράταξή του χτίζει επί 40 χρόνια. Μπορεί κάποιος να τα βάλει με τον ίδιο του τον εαυτό; 4 χρόνια τώρα, δεν έκανε καμία προσπάθεια. Αντίθετα, διογκώνει τα προβλήματα», υπογράμμισε. «Και τα λέει την ημέρα που αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος του ο υπουργός καταδικάστηκε, γιατί έκρυψε την περιουσία του για να μην πληρώσει τα χρέη του».

ΣΥΡΙΖΑ: Να δηλώσει με τι ποσό ήλθε σε συμβιβασμό με την τράπεζα

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε μετά την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού. Οπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, «ο κ. Παπαθανάσης ομολογεί ότι πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη. Χιλιάδες δανειολήπτες και εγγυητές χάνουν τα σπίτια τους και ο ίδιος ως υπουργός κομπάζει πως ήρθε σε συμβιβασμό με την τράπεζα, αφού πρώτα έχασε το δικαστήριο με την τράπεζα για δόλια μεταβίβαση της περιουσίας του.

Μετά την απάντηση του πάντως, τα ερωτήματα παραμένουν:

Σε τι ακριβώς συμβιβασμό ήρθε με την τράπεζα και τι ποσό κατέβαλε;

Έγινε κούρεμα στις οφειλές του ύψους 1,8 εκατ. Ευρώ;

Μπορούν άραγε οι χιλιάδες απελπισμένοι δανειολήπτες να έχουν τον ίδιο συμβιβασμό και μεταχείριση από τις τράπεζες η είναι μόνο για υπουργούς του κ. Μητσοτάκη;»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v