Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το… χρώμα της αυτοδυναμίας και τα ανοίγματα Μητσοτάκη

Ξορκίζει κυβερνήσεις συνεργασίας και απλή αναλογική. Νέα σφοδρή επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη. Πώς προσεγγίζει τους αναποφάσιστους.

Το… χρώμα της αυτοδυναμίας και τα ανοίγματα Μητσοτάκη

Τα σκληρά διλήμματα της κάλπης θέτει ολοένα και πιο εμφανώς στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εκτός των άλλων, δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο και τον στόχο της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, την ίδια ώρα που η σχέση με τον μοναδικό εν δυνάμει μετεκλογικό σύμμαχο, το ΠΑΣΟΚ, διάγει μια από τις χειρότερες φάσεις της. Με τα παρόντα δεδομένα, ο ένας και μόνος τρόπος για την ανανέωση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης δείχνει να είναι η νέα ισχυρή λαϊκή εντολή και με αυτό ως γνώμονα ξεδιπλώνει τη στρατηγική του ο πρωθυπουργός.

Έτσι, από τη Λαμία, στην πρώτη του περιοδεία στην περιφέρεια μετά την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου, ζήτησε χθες «καθαρές λύσεις στην ηγεσία της χώρας, με αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη ΝΔ», ξορκίζοντας παράλληλα το σύστημα της απλής αναλογικής (τη χαρακτήρισε «βόμβα ακυβερνησίας και πολιτικής ανωμαλίας»), αλλά και τις  κυβερνήσεις συνεργασίας, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά τους.

Μια φράση του μάλιστα, που σχετίζεται με τη διεύρυνση της παράταξης και της κυβέρνησής του και με στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ: «Πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό-, είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν, τελικά, να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στον δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει», σημείωσε, ανοίγοντας νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη υπενθυμίζει πως η παραπάνω τοποθέτηση δεν είναι καινούργια, καθώς ο πρωθυπουργός συνηθίζει να μιλά για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στη ΝΔ πολίτες προερχόμενοι από άλλους πολιτικούς χώρους και κυρίως από το κέντρο. Άλλωστε, σημειώνει η ίδια πηγή, «και εντός του υπουργικού συμβουλίου υπάρχουν στελέχη που δεν ήταν ποτέ ΝΔ, ωστόσο πείστηκαν να συμπορευτούν με αυτήν λόγω της βούλησης και του οράματος του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει τη χώρα».

Τρεις μεταγραφές

Πάντως, ενόψει των προσεχών εκλογών, η ΝΔ υπενθυμίζεται ότι έχει πραγματοποιήσει ήδη τρεις μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ: του πρώην συντονιστή τομέων πολιτικής του κόμματος Απόστολου Σπυρόπουλου (γιου του Ροβέρτου Σπυρόπουλου), της πρώην τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής Ελευθερίας Φτακλάκη και του πρώην αναπληρωτή εκπροσώπου της πράσινης Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σπύρου Καρανικόλα.

Οι συγκεκριμένες «μετακινήσεις» πριν από περίπου δύο μήνες είχαν προκαλέσει την οξεία επίθεση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, η οποία συνεχίστηκε στο ίδιο μήκος κύματος και μετά τη χθεσινή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη. Αυτός, από την άλλη, είχε την ευκαιρία να απαντήσει με σφοδρότητα και στον Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με τους όρους που έθεσε για κυβέρνηση συνεργασίας: «Δηλώσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά χωρίς πρωθυπουργό αυτόν που θα έχουν επιλέξει οι πολίτες παραπέμπουν σε "παραλυσία". Και τι σημαίνει αυτός ο «άγνωστος Χ» που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Άλλον δηλαδή να θέλουν και άλλος τελικά να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Θα το πω όσο απλά γίνεται: Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα είναι αύριο;», διερωτήθηκε.

Την ίδια ώρα, ιδίως μετά τα Τέμπη, αρκετοί πολίτες -βάσει των δημοσκοπήσεων- μετακινήθηκαν από τη ΝΔ στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων. Είναι αυτοί που βρίσκονται στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς, με στόχο να ακολουθήσουν την αντίστροφη πορεία και, ενόψει της κάλπης, να εμπιστευτούν ξανά την κυβερνώσα παράταξη. Σε αυτούς απευθύνθηκε και ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή του ομιλία: «Υπάρχουν και κάποιοι που μας εμπιστεύθηκαν το 2019 και τώρα μπορεί να είναι σκεπτικοί. Τους απαντώ: Μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά σίγουρα ποτέ δεν σας προδώσαμε. Και σας βεβαιώνω πως όταν σκοντάφτουμε, δεν θα πέφτουμε. Αντίθετα, θα αυξάνουμε την ταχύτητα των αλλαγών, γιατί το συμβόλαιο αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αυτό το συμβόλαιο το οποίο υπογράψαμε για πρώτη φορά το 2019, ισχύει πάντα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v