Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Ο Κ. Μητσοτάκης έμεινε χωρίς συμμάχους και σχεδιάζει αποστασία

Σκληρές απαντήσεις στην πρωθυπουργική αναφορά περί «πολύχρωμης κυβέρνησης». Την «εμπειρία της οικογένειας Μητσοτάκη» επικαλέσθηκε ο Α. Τσίπρας, «το 2023 δεν είναι 1965» απάντησε η Χ. Τρικούπη. Γιατί εκτιμούν ότι «δεν μπορεί πια ο πρωθυπουργός να βρει κυβερνητικό εταίρο».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Ο Κ. Μητσοτάκης έμεινε χωρίς συμμάχους και σχεδιάζει αποστασία

Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πια να απευθυνθεί σε άλλο κόμμα για κυβερνητική συνεργασία, βρίσκεται σε πανικό και επαναφέρει την αυτοδυναμία απειλώντας με αποστασία.

Σε αυτή τη θέση συγκλίνουν Κουμουνδούρου και Χ. Τρικούπη, ερμηνεύοντας τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού για «κυβέρνηση από ένα κόμμα αλλά όχι με ένα χρώμα», αλλά και προειδοποιώντας τον ότι δεν θα πετύχει «ό,τι ο πατέρας του το 1965».

Είναι ενδεικτικές οι επίσημες θέσεις που εξέφρασαν:

- Α. Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφει αυτό που ονομάζουμε κυβερνήσεις-κουρελού, πάτσγουορκ, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα και, μάλιστα, το προαναγγέλλει. Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία σε αποστασίες και μακρά παράδοση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας».

- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Μετά το χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως το 2023 δεν είναι 1965 και ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις».

Από τη ΔΕΘ το «πρώτο μήνυμα αποστασίας»

Την αδυναμία πια του κ. Μητσοτάκη την αποδίδουν στην πολιτική που άσκησε εις βάρος της κοινωνίας, στα σκάνδαλα και στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, με την τραγωδία στα Τέμπη να λειτουργεί ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής γίνεται αποδέκτης αυτής της πίεσης καθώς, πριν ξεσπάσει η υπόθεση των υποκλοπών εις βάρος (και) του Νίκου Ανδρουλάκη, θεωρείτο «κόμμα-συνομιλητής» της ΝΔ για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Στην πραγματικότητα, όπως λένε στελέχη του, το Μαξίμου και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης αντιμετώπιζαν με αλαζονεία το θέμα, επειδή θεωρούσαν εξαιρετικά πιθανή είτε την αυτοδυναμία της ΝΔ είτε ένα ποσοστό πολύ κοντά σ' αυτή. Και επομένως, το αφήγημα για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποσκοπούσε στο να διατηρήσει πρώην ψηφοφόρους του που είχαν ψηφίσει τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές και έδειχναν διάθεση επιστροφής στο «πράσινο» κόμμα τους.

Όπως υπενθυμίσαμε πριν από λίγες ημέρες, η Χ. Τρικούπη ποτέ δεν ξέχασε τη φράση-δείγμα προθέσεων του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Εχω αποδείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα, ως ΝΔ, να εντάσσουμε στελέχη στην κυβέρνησή μας που δεν προέρχονται ιστορικά από τη ΝΔ», υπονοώντας τους κυρίους Χρυσοχοΐδη και Πιερρακάκη, αλλά και την κ. Μενδώνη.

«Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να στείλει… υποσχετικά σε παράγοντες άλλων κομμάτων και σε ψηφοφόρους τους, ότι θα τους αξιοποιήσει μετεκλογικά σε θέσεις ευθύνης, αρκεί να ακολουθήσουν light αντιπολιτευτική τακτική στην κυβέρνησή του», έλεγαν -και λένε.

Κι άλλοι «Δούρειοι Ίπποι της ΝΔ»…

Σύμφωνα με πηγές, αυτός είναι ο λόγος της κίτρινης κάρτας που έδειξε η ηγεσία του κόμματος στον Ανδρέα Λοβέρδο, όταν διαφοροποιήθηκε από τη θέση Ανδρουλάκη «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας στη θέση του πρωθυπουργού».

Και επισημαίνουν με νόημα την πρόσφατη δήλωση της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και νυν υποψήφιας βουλευτού Κατερίνας Μπατζελή, ότι «υπάρχουν κι άλλοι Δούρειοι Ίπποι της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» (σ.σ. εννοώντας πέραν της Εύας Καϊλή, καθώς έτσι την είχε αποκαλέσει ο κ. Ανδρουλάκης όταν «έσκασε» η υπόθεσή της).

Η Χ. Τρικούπη πάντως… δεν κοκκίνισε χθες την κάρτα, όταν ο κ. Λοβέρδος δήλωσε «εγώ δεν είμαι από αυτούς που διαγράφονται». Σύμφωνα με τη διαρροή που έκανε, «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι σε μείζονα θεσμική και προγραμματική σύγκρουση με το σύστημα Μητσοτάκη. Το προχθεσινό μας σχόλιο ισχύει στο ακέραιο. Για τη σημερινή συνέντευξη, ουδέν σχόλιο».

Σύμφωνα με άλλα στελέχη, πάντως, «ένα στέλεχος διαγράφεται για πολιτικές θέσεις και όχι για προσωπικό κομπασμό», επιμένοντας ότι στην επόμενη πολιτική διαφοροποίηση «ο κ. Λοβέρδος θα δει την πόρτα της εξόδου».

Να γιατί μιλούσαμε για «κυβέρνηση των νικητών»

Την ίδια ανάγνωση, για τη νέα τακτική του κ. Μητσοτάκη, κάνουν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχει πολλάκις σημειωθεί, η ηγεσία του παρακολουθούσε τα (προ αποκαλύψεων για τις υποκλοπές) «πινγκ πονγκ» μεταξύ Μαξίμου και Χ. Τρικούπη, εκτιμώντας ότι από τον περσινό Αύγουστο και μετά, το μεταξύ τους τοπίο άρχισε να αλλάζει, με αποκορύφωμα το πολιτικό κλίμα που προκάλεσε η τραγωδία στα Τέμπη.

Η δική τους πίεση, όπως παρατηρούν, αφορά στην ανάγκη και τη δυνατότητα για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, με αριθμητική και ηθική προϋπόθεση να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα από την κάλπη ή και τη δεύτερη, αν χρειαστεί.

Το «αριθμητική» αφορά το άθροισμα των εδρών που πρέπει να εξασφαλιστεί και το «ηθική» τη βούληση των ψηφοφόρων.

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέραμε προχθές ο κ. Τσίπρας έριξε τη δική του «ρουκέτα» από τη ΔΕΘ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιδιώξει «κυβέρνηση των ηττημένων»: δηλαδή μειοψηφίας (με ψήφο ανοχής) ή οριακής πλειοψηφίας (με άθροισμα δεύτερου και τρίτου κόμματος) όπως μπορεί να γίνει σε ακραία περίπτωση.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η «βουτιά» στα ποσοστά της ΝΔ, όπως εμφανίζεται σε δημοσκοπήσεις ακόμα και πολύ φιλικών προς αυτήν δημοσκόπων, δείχνει ότι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας είναι πιο ορατός από ποτέ.

Με τη διαφορά ότι θα επιτευχθεί πάνω σε προγραμματική συμφωνία και όχι σε μοιρασιά ρόλων και θώκων, ώστε να είναι βιώσιμη, προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. «Μπορεί να γίνει τέτοια συμφωνία με τη ΝΔ; Μπορεί να επιτευχθεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;» ήταν το ερώτημα-πρόκληση που απηύθυνε στον κ. Ανδρουλάκη.

«Δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο»

Ο κ. Τσίπρας, στη χθεσινή συνέντευξη στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ινστιτούτου ΕΝΑ, επέμεινε στις πολιτικές που πρέπει να υλοποιήσει μία τέτοια κυβέρνηση, φέρνοντας ως παραδείγματα το εισόδημα, τα εργασιακά, την κοινωνική πολιτική (πλειστηριασμοί), τα ενεργειακά, το κράτος, την υγεία κ.α.

«Όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο θα ξεδιπλώνονται τα προγράμματα και θα πιέζονται κόμματα και στελέχη να πάρουν θέση με ποιους μπορούν να συνεργαστούν», λένε συνεργάτες του.

Όσο για το θέμα του προσώπου που θα αναλάβει πρωθυπουργός, η θέση του κόμματος είναι πάγια (ο λαός θα αποφασίσει στην κάλπη ποιο κόμμα και ποιον αρχηγό θέλουν σ' αυτή τη θέση), ενώ την επανέλαβε χθες ο κ. Τσίπρας: «Την τελευταία φορά που άλλοι επέλεξαν τον πρωθυπουργό και όχι ο λαός, δεν είχαμε καλά αποτελέσματα. Ας αφήσουμε τους πολίτες να μιλήσουν στην κάλπη, όχι τις παρακάμαρες», είπε, εννοώντας τον Λουκά Παπαδήμο.

Κλείνοντας, μάλιστα, το θέμα του ποιος θα είναι πρωθυπουργός, απάντησε ευθέως στη Χ. Τρικούπη: «Αδικεί τον κ. Ανδρουλάκη να βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Ανάμεσα στην προεκλογική και στη μετεκλογική περίοδο μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v