Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωκοινοβούλιο: Πυρά κατά κυβέρνησης για το κράτος Δικαίου

Προκλήσεις που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη, τις ΜΚΟ και τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων ενημέρωσης καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη ζώνη κινδύνου το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, λέει η εισηγήτρια της PEGA.

Ευρωκοινοβούλιο: Πυρά κατά κυβέρνησης για το κράτος Δικαίου

Το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ισπανία συζητήθηκε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για τα πεπραγμένα της.

Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις Αξίες και την Διαφάνεια Βιέρα Γιούροβα σημείωσε ότι «η Επιτροπή καλωσορίζει το προσχέδιο του ψηφίσματος το οποίο συζητείται» καθώς επίσης και ότι «το κράτος δικαίου είναι μία καθολική αξία, την οποία συμφωνούμε να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε».

Η κ. Γιούροβα συμπλήρωσε ότι σε συνέχεια των αιτημάτων που έγιναν από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η Κομισιόν προσέθεσε ορισμένα νέα θέματα στην έκθεση της περασμένης χρονιάς, όπως τα δημόσια μέσα και η εφαρμογή των κρίσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η έκθεση του 2022 κάλυψε επίσης θέματα όπως η χρήση λογισμικών παρακολούθησης όπως το Pegasus σε Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Γαλλία», σημείωσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Όσον αφορά την Ελλάδα, όπως ανέφερε η Βιέρα Γιούροβα, η έκθεση αναγνωρίζει έναν αριθμό μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης, την ώρα που μένει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών.

Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι η απαίτηση καταγραφής των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών δημιουργεί ανησυχία σε ό,τι έχει να κάνει με τη δυνατότητα των ΜΚΟ να επιχειρούν στην Ελλάδα και να λαμβάνουν οικονομική στήριξη.

Τέλος, ανέφερε ότι οι προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, η διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων, οι απειλές και οι επιθέσεις σε δημοσιογράφους ή η επάρκεια των πόρων των ρυθμιστικών αρχών των μέσων ενημέρωσης παραμένει επίσης ανησυχητική. Η έκθεση συνέστησε ότι η προστασία των δημοσιογράφων πρέπει να βελτιωθεί, σημείωσε η ίδια.

Ιν'τ Φελντ: Στη ζώνη κινδύνου το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Η εισηγήτρια της PEGA για τις υποκλοπές με κακόβουλα λογισμικά Σοφί Ιν'τ Φελντ, δήλωσε ότι στην Ελλάδα το Κράτος Δικαίου δυστυχώς έχει συρρικνωθεί σε δικαστική λασπομαχία μεταξύ πολιτικών κομμάτων. Όταν υποβαθμίζεται το Κράτος Δικαίου, την πληρώνουν όλοι οι πολίτες.

Ανδρουλάκης: Πρώτη και κύρια προϋπόθεση το κράτος Δικαίου

Την τελευταία του ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε στη συνεδρίαση ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού χθες απέστειλε επιστολή παραίτησης από την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, λόγω της υποψηφιότητάς του στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε:

«Με θλίβει που η τελευταία μου παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται με θέμα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Όπως και η προκλητική στάση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που απέφυγε να συναντήσει την επιτροπή ατομικών ελευθεριών, προσβάλλοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση. Πιστεύω ότι το κράτος δικαίου είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών.

Αποχαιρετώντας σας, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, που συνεργαστήκαμε για μία Ένωση αλληλεγγύης και προοπτικής. Για μία δημοκρατική και αυτοδύναμη Ευρώπη, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Έχουμε όλοι χρέος να αγωνιστούμε για την Ευρώπη των λαών, ώστε να προσπεράσουμε κάθε εμπόδιο ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, που θέλουν την Ευρώπη αδύναμη και διαχειρίσιμη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v