Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς διαβάζουν τις μυστικές δημοσκοπήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου

Η εικόνα της ΝΔ, η «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων και τα ποιοτικά στοιχεία του τελευταίου δεκαπενθημέρου. Ο κίνδυνος της ψήφου διαμαρτυρίας και το στοίχημα της πρώτης κάλπης. Τα διλήμματα, οι συγκρίσεις και η προοπτική αυτοδυναμίας.

Πώς διαβάζουν τις μυστικές δημοσκοπήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου

Με προσοχή διαβάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και τα focus group που διεξάγονται για λογαριασμό της κυβερνώσας παράταξης, καθώς η «ελεύθερη πτώση» μετά το δυστύχημα των Τεμπών δείχνει να σταμάτησε, δίνοντας τη θέση της στα πρώτα ισχνά σημάδια ανάκαμψης της ΝΔ.

Μολονότι αρκετές είναι ακόμα οι άγνωστες παράμετροι που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, όπως η στάση των 400.000 περίπου νέων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι συνέπειες του τραγικού συμβάντος της 28ης Φεβρουαρίου δεν θα κοστίσουν πολιτικά όσο βαριά κάποιοι εκτιμούσαν αρχικά.

Στις έρευνες που φτάνουν στα «στρατηγεία» του Μαξίμου και της Πειραιώς, η ΝΔ εμφανίζεται καθαρά πρώτη και με διακριτή διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πάρει πίσω ένα μέρος των ψηφοφόρων της, οι οποίοι τον τελευταίο μήνα κράτησαν αποστάσεις.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων φέρεται να επιρρίπτει την ευθύνη του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, αν και προφανώς τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστη και συνεχίζει να υφίσταται η κυβερνώσα παράταξη, σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα.

Ταυτόχρονα, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της ψήφου διαμαρτυρίας προς κάποιο μικρότερο «αντισυστημικό» κόμμα, εξέλιξη που -αν επαληθευτεί- θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την προοπτική αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη, στην οποία εξακολουθούν να πιστεύουν στην κυβέρνηση.

«Με το πέρασμα του χρόνου και με τα σκληρά τα διλήμματα να έχουν αρχίσει να τίθενται στους πολίτες, ένα τμήμα αυτών επανακάμπτει και ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός, λαμβάνοντας υπόψη ότι άλλη σοβαρή πρόταση δεν υπάρχει στο τραπέζι», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, που αναγνωρίζουν πάντως ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για ανάκτηση όλου του ποσοστού που χάσαμε».

Βεβαίως, βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του τελικού στόχου τους, συμφωνούν ότι θα είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό στην πρώτη εκλογική διαδικασία, που προσδιορίζεται στο 33-34%. «Να στρέψουμε όλες μας τις δυνάμεις στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Να αποκρούσουμε τον εφησυχασμό. Η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη. Αυτή θα καθορίσει ποιος πρέπει να είναι Πρωθυπουργός και ποιος πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη για δεύτερη τετραετία», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης από τον Έβρο την Παρασκευή.

Το θετικό για τη ΝΔ, όπως λένε στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέραν της έναρξης επιστροφής μέρους όσων είχαν μετακινηθεί στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων, είναι ότι στις έρευνες του τελευταίου δεκαπενθημέρου παρατηρείται βελτίωση των ποιοτικών στοιχείων, που τους ενδιαφέρουν ενόψει της εκλογικής μάχης.

«Γενναία σύγκρουση»

Το γεγονός αυτό συναρτάται και από τα διλήμματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι και τα οποία θα εντείνονται ολοένα και περισσότερο στο δρόμο προς τις κάλπες. Έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη «γενναίας σύγκρουσης με το παρελθόν και τις παθογένειες του βαθέως κράτους». Η πατρίδα, επισημαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, «χρειάζεται καθαρούς ορίζοντες για την πορεία της και αυτό για να συμβεί προϋποθέτει καθαρές λύσεις στην ηγεσία. Εξ ου και η αυτοδυναμία αποτελεί εθνική αναγκαιότητα», σημειώνουν.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, θα συνεχίσουν να στοχοποιούν στελέχη και τα «θολές» -όπως λένε- πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έπραξαν τις προηγούμενες μέρες, με το φράχτη στον Έβρο, το μεταναστευτικό και την οικονομία. Την ίδια ώρα, θα επιμένουν να προβάλλουν τα πεπραγμένα της τετραετίας, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το θετικό αφήγημα, με φόντο και την επόμενη μέρα.

«Αναγνωρίζουμε τα σφάλματά μας, αλλά δεν μηδενίζουμε το σημαντικό έργο που έχει γίνει αυτή την τετραετία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έκανε και πάλι λόγο για την σημασία σύγκρισης των δύο τελευταίων κυβερνητικών θητειών. «Της τετραετίας 2015-2019 που Πρωθυπουργός ήταν ο κ. Τσίπρας και της τετραετίας στην οποία Πρωθυπουργός είμαι εγώ. Αυτά τα οποία πετύχαμε στα τέσσερα χρόνια δεν είναι δεδομένα», τόνισε.

«Άγνωστος x» παραμένει, εξάλλου, η τύχη του κόμματος Κασιδιάρη για το οποίο θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, μετά και τη σχετική απαγορευτική διάταξη για την κάθοδό του στις εκλογές που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή. Εφόσον δεν συμμετάσχει στις εκλογές, ενδιαφέρον θα έχει που θα καταλήξουν τελικά οι ψηφοφόροι του, με τον πρωθυπουργό να κάνει νέο άνοιγμα προς τα δεξιά της ΝΔ.

«Να θυμίσουμε σε αυτούς που "αλληθωρίζουν" προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες στην πράξη. Ποιοι στήριξαν την Εθνική Άμυνα, ποιοι επένδυσαν και απέκτησε η χώρα Rafale και Belharra, ποιοι προστάτευσαν τα σύνορα, ποιοι στήριξαν τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους», είπε στην προχθεσινή του ομιλία, με έντονο το εθνικό και πατριωτικό στοιχείο.

Όσον αφορά τις εκλογικές λίστες, είναι σχεδόν έτοιμες, ενώ τακτοποιούνται οι τελευταίες εκκρεμότητες για την κατάρτιση του προεκλογικού κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες του στην περιφέρεια, αλλά και σε περιοχές της Αττικής, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Την προσεχή Τετάρτη θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα και στις αρχές της Μ. Εβδομάδας τη Λέσβο, ενώ στον σχεδιασμό είναι η άμεση μετάβασή του και στη Θεσσαλονίκη. Ήταν προγραμματισμένο να πάει στη συμπρωτεύουσα την 1η Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v