Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Οι εκλογικές τακτικές με το βλέμμα στις «κυλιόμενες»

Για την Κουμουνδούρου ο στόχος είναι «πρωτιά για προοδευτική κυβέρνηση» και δεν μπαίνει στη συζήτηση «με ποιον πρωθυπουργό». Υποψηφιότητες-έκπληξη και focus Τσίπρα στο νεανικό κοινό μέσω… Μιθριδάτη. Η Χ. Τρικούπη βάζει εκλογικό στοίχημα «12% τουλάχιστον».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Οι εκλογικές τακτικές με το βλέμμα στις «κυλιόμενες»

Οι πρώτες ημέρες της ημιεπίσημης προεκλογικής εκστρατείας έδειξαν πώς θα κινηθούν οι δυνάμει κυβερνητικοί σύμμαχοι, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα, που θα προκηρυχθούν και τυπικά οι εκλογές της 21ης Μαΐου με τη διάλυση της Βουλής, θα φανεί εάν οι τακτικές τους αποδίδουν ή θα επανασχεδιαστούν.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο στόχος είναι ένας… και αταλάντευτος: εκλογική πρωτιά και σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας εάν “βγαίνουν” οι αριθμοί, με βασικό εταίρο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ως εκ τούτου, τα στελέχη του και, κυρίως, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν μπαίνουν καν στη συζήτηση “ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός”, δίνοντας επιμόνως την ίδια απάντηση: “αυτό θα το απαντήσει η κάλπη”. Δηλαδή, όπως εξηγούν, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του δυνάμει εταίρου (ή εταίρων) θα δείξουν εάν ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα “δικαιούται” να αναλάβει πρωθυπουργός ή όχι.

Η διαφορά των ποσοστών τους, βεβαίως, θα παίξει μείζονα ρόλο, καθώς “αλλιώς θα συμπεριφερθεί ο εταίρος εάν απέχει από εμάς 20+ μονάδες και αλλιώς εάν η απόσταση είναι μικρή”, λένε τα στελέχη του κόμματος.

Στην πρώτη περίπτωση, όπως σημειώνουν, εάν “ο δυνάμει εταίρος” επιμείνει στο “άλλος πρωθυπουργός”, τότε θα αποδείξει ότι απλώς επιζητεί άλλοθι μη κυβερνητικής συνεργασίας, οπότε η δεύτερη κάλπη με το ενισχυμένο εκλογικό σύστημα θα είναι μονόδρομος. “Κι εκεί, ο εν λόγω ‘εταίρος’ θα αναμετρηθεί με την πόλωση και ότι αυτό θα σημάνει για τη δική του τελική επίδοση”.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις (που φτάνουν και στο επιτελείο της Κουμουνδούρου) δείχνουν ότι η διαφορά με τη ΝΔ “κινείται στο όριο του στατιστικού λάθους”, ενώ υπάρχουν και μετρήσεις που δίνουν οριακή πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

“Ένας προσεκτικός αναγνώστης θα το διαπιστώσει αυτό ακόμα και από τις επίσημες δημοσκοπήσεις, καθώς εφαρμόζουν το εργαλείο-κόλπο της ‘εκτίμησης ψήφου’ για να μεγαλώσουν τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, την ίδια στιγμή, δεν προκύπτει από κανένα ποιοτικό στοιχείο”, σημειώνουν.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας ξεδιπλώνει μέρα με τη μέρα το εκλογικό αφήγημα του κόμματος: από την Καλαμάτα την Παρασκευή παρουσίασε τα βασικά σημεία του κυβερνητικού του προγράμματος, δίνοντας τον τίτλο-σύνθημα: αύξηση μισθών-μείωση τιμών-ρύθμιση χρεών-αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος.

Ενώ χθες, από την περιοδεία στην Αγ. Παρασκευή, απάντησε και στην επαναφορά του “φράκτη στον Έβρο” που ανακίνησε η ΝΔ για να απευθυνθεί, όπως λένε συνεργάτες του, στο ούλτρα δεξιό ή ακροδεξιό ακροατήριο που φλερτάρει έντονα με το κόμμα του Κ. Βελόπουλου και του Η. Κασιδιάρη.

«Εμείς, πέρα από τον περιβόητο φράχτη στον Έβρο, δεσμευόμαστε ότι θα υψώσουμε πολλούς φράχτες, θα φράχτη στην αισχροκέρδεια, φράχτη στην τραπεζική αυθαιρεσία, φράχτη στα funds που παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων, φράχτη στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία, αυτή είναι η δική μας δέσμευση”, είπε.

Τα “καθαρά χέρια” και ο συμβολισμός του Μιθριδάτη

Τόσο κεντρικά η Κουμουνδούρου όσο και όλα τα στελέχη του κόμματος, υποδέχονται… με ικανοποίηση τα πυρά του κυβερνώντος κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ είτε για τον φράκτη στον Έβρο είτε για “το σπίτι που νοικιάζει ο Τσίπρας στο Σούνιο”, είτε για το σπίτι που ανακαίνισε ο Ραγκούσης στην Πάρο (προ…2010).

“Ρίχνοντας τέτοια σκάγια ομολογούν ότι από τα τέσσερα χρόνια που κυβερνήσαμε και τα τέσσερα χρόνια που είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορούν να βρουν το παραμικρό ‘σκάνδαλο’ να μας προσάψουν και σερβίρουν ξαναζεσταμένο φαγητό… που δεν τρώγεται”, λένε.

Γι' αυτό και ο κ.Τσίπρας άνοιξε την ομιλία του στην Καλαμάτα (σ.σ. στην πρώτη ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση μετά την ανακοίνωση της εκλογικής ημερομηνίας) με τη φράση: “Διεκδικούμε τη νίκη με καθαρό μέτωπο, καθαρά χέρια και καθαρές προτάσεις”.

Στο μεταξύ, κλείνουν σιγά σιγά τα κενά που είχαν μείνει στα ψηφοδέλτια προκειμένου να ανακοινωθούν πρόσωπα-έκπληξη. Ο κ. Τσίπρας, με ανάρτηση του στα social media, ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα του γνωστού τραγουδοποιού Μιθριδάτη, χρησιμοποιώντας, κάτω από την κοινή φωτογραφία τους, ένα στίχο από το τελευταίο (δεκάλεπτο) τραγούδι του: “Όλα στη διαφθορά και μές στην καμφορά - δεν κάνει διαφορά η συμφορά και σφύρα αδιάφορα”.

Η υποψηφιότητητα του Μιθριδάτη Χατζηχατζόγλου στον Νότιο Τομέα της Αθήνας προκάλεσε αίσθηση καθώς, κατά τις πληροφορίες, τον “φλέρταρε” για συνεργασία το ΜεΡΑ25, την οποία πολλοί προεξοφλούσαν. Η απήχησή του στους νέους είναι ιδιαίτερη, καθώς έγινε ευρύτερα γνωστός ως μέλος του hip hop μουσικού συγκροτήματος “Ημισκούμπρια”.

Ανάλογες εκπλήξεις θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες, με σταδιακή ανακοίνωση κι άλλων υποψηφίων.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Εκλογικός πήχης στο «12% τουλάχιστον»

Η Χ .Τρικούπη, από τη δική της πλευρά, δεν απομακρύνεται… ούτε πόντο από την τακτική των “ίσων αποστάσεων”. Την επανέφερε δε, με ιδιαίτερη ένταση υπό τη δημοσκοπική πίεση που εξακολουθεί να υφίσταται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, παρότι όλα τα στελέχη του διαβεβαιώνουν πως “το κλίμα στην κοινωνία είναι διαφορετικό και προοιωνίζεται διψήφιο ποσοστό για το κόμμα”.

Ο Νίκος Ανδρουλακης, επιπλέον, έκανε άλλο ένα βήμα (κατά ορισμένους, άλμα) μετά τη γνωστή θέση “ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας στη θέση του πρωθυπουργού”, τοποθετώντας στο κάδρο των πρωθυπουργίσιμων και τον εαυτό του.

“Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είμαστε υποψήφιοι πρωθυπουργοί”, είπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ίδιος έχει “συγκριτικό πλεονέκτημα” απέναντι στους Μητσοτάκη-Τσίπρα επειδή “δεν έχω κυβερνήσει”.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, στελέχη του κόμματος θέτουν αρκετά ψηλά τον εκλογικό πήχη, σημειώνοντας σε κατ' ιδίαν συζητήσεις πως “όποιο ποσοστό κάτω από 12% θα είναι ήττα”.

Σε πρώτη ανάγνωση, επιχειρούν να τονώσουν το πείσμα και να αντιμετωπίσουν ένα κλίμα ηττοπάθειας που προκαλούν οι δημοσκοπήσεις (έως 10% είναι τα ευρήματα που εμφανίζουν), ωστόσο, κατά ορισμένες κακές γλώσσες, ο εν λόγω πήχυς μπαίνει και ως “καμπανάκι κινδύνου” για την τακτική στο κρίσιμο θέμα των συνεργασιών.

Πέραν τούτου, η συμπερίληψη του “φράκτη του Έβρου” στην εκλογική ρητορική και η κριτική στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, ερμηνεύεται ως προσπάθεια (και) διείσδυσης στο κοινό που απευθύνονται η ΝΔ και τα δεξιότερα αυτής σχήματα.

Ισορροπώντας, πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης, αφενός υπενθύμισε ότι ο περίφημος φράκτης “άρχισε να κτίζεται επί ΠΑΣΟΚ” και, αφετέρου, επιτέθηκε στον κ.Μητσοτάκη επειδή ως πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα για να αναθεωρηθεί η συνθήκη του Δουβλίνου ώστε να μην πέφτει όλο το βάρος του προσφυγικού στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η Χ. Τρικούπη θα δώσει κι άλλα στοιχεία του προγράμματός της και νέα ονόματα υποψηφίων, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης θα πυκνώσει τις περιοδείες του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v