Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Mea culpa η λάθος στρατηγική της απλής αναλογικής

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, δεν θα γίνει συμπληρωματική δύναμη ούτε κόμμα διαμαρτυρίας”, τόνισε. Για ενδεχόμενη διαδοχή: “όλα υπάρχουν στη ζωή”. Σκληρή κριτική στον Ν.Ανδρουλάκη.

Τσίπρας: Mea culpa η λάθος στρατηγική της απλής αναλογικής

Με τον όρο mea culpa ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την προσωπική του ευθύνη στη στρατηγική της απλής αναλογικής, που εγκλώβισε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία επίμονη συζήτηση για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας και σε μία προοπτική που ήταν χαμένη αφού δεν υπάρχαν δυνάμει εταίροι, με αποτέλεσμα τον εκλογικό καταποντισμό του στις 21 Μαϊου.

Εν όψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης, τόνισε πολλάκις και με έμφαση (στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι) ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, δεν θα γίνει συμπληρωματική δύναμη ούτε κόμμα διαμαρτυρίας”.

Αφού είπε ότι “θέλουμε τη νίκη”, πρόσθεσε ότι δεν πετάει στα σύννεφα, έχει επίγνωση της δύσκολης μάχης την οποία πάντως “θα δώσουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο”.
Σημείωσε μάλιστα ότι είναι και θέμα Δημοκρατίας να παραμείνει ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ “που δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτη μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση”.

Στο σημείο αυτό ο κ.Τσίπρας ανέβασε τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, χρεώνοντας στον Νίκο Ανδρουλάκη τακτική που αντικειμενικά υποβοηθά τον κ.Μητσοτάκη.

“Πριν τις εκλογές του Μαΐου αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση μαζί μας για προοδευτική κυβέρνηση και έκανε μονομέτωπο αγώνα εναντίον μας συμβάλλοντας στην εκλογική εξέλιξη της ΝΔ. Τώρα, εγκαταλείπει την προ Μαΐου διαβεβαίωση ότι ‘η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ’ και λέει πως δεν θα συνεργαστεί μαζί της, ακόμα και αν χρειάζονται δύο έδρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση, υποβοηθώντας τον στόχο του κ.Μητσοτάκη για παντοδυναμία”, είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι “δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ αυτό που θέλει είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ” (σ.σ. εννοώντας να βρεθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης).

Επέμεινε, επίσης στη θέση ότι από το 2012 και μετά το ΠΑΣΟΚ “αποφάσισε να μετατραπεί σε συμπληρωματικό ρόλο της Δεξιάς”, σημειώνοντας ότι επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ “ο κ.Ανδρουλάκης ήταν Γραμματέας του κόμματος” και μετείχε, ως εκ του ρόλου του, στη λήψη “των πιο σκληρών μνημονιακών αποφάσεων εκείνης της περιόδου”.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο κόμμα του, είπε εκ νέου ότι “το συλλογικό ταμείο θα γίνει στις 26 Ιουνίου”, ενώ στην ερώτηση εάν “θα υπάρξει σκορδαλιά χωρίς σκόρδο”, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα, απάντησε: “όλα υπάρχουν στη ζωή, θα τα δούμε όλα συλλογικά”.

Ο κ.Πνευματικός φανέρωσε την “κρυφή ατζέντα”

Όπως αναμενόταν, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διάλυση της Δημόσιας Υγείας, με αφορμή και τους δύο θανάτους ελλείψει ασθενοφόρων, ενώ ανέδειξε τη δήλωση του υποψηφίου της ΝΔ στην Εύβοια και ιατρού, κ.Πνευματικού, ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος καρκινοπαθών που είναι στο τελικό στάδιο.

“Ο κ.Πνευματικός μίλησε για διαλογή ασθενών και το εννοούσε, αυτή είναι η κρυφή ατζέντα του κ.Μητσοτάκη”, είπε, παραπέμποντας στην μη αποπομπή του από το ψηφοδέλτιο.

“Εγώ έβγαλα τον κ.Κατρούγκαλο από το ψηφοδέλτιο για τη γνωστή του δήλωση λίγο πριν τις προηγούμενες εκλογές. Ο κ.Μητσοτάκης γιατί κρατάει τον κ.Πνευματικό; Αν αυτά που είπε τα έλεγε υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτο θέμα”, παρατήρησε.

Δεν έδωσε, τέλος, συνέχεια στο θέμα με τον Νίκο Φίλη, σημειώνοντας ότι κινήθηκε στη διεθνώς αναγνωρισμένη θέση “υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα με τουρκογενείς, πομάκους και ρομά”.

Ενώ χαρακτήρισε προσωπική άποψη του πρώην βουλευτή τη θέση ότι μπορεί να είναι υποψήφιος κάποιος που μιλάει για τουρκική μειονότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v