Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Aναβλήθηκαν οι εκλογές για νέα ηγεσία

Μετάθεση κατά μία εβδομάδα λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία. «Ενσυναίσθηση και τεχνικά προβλήματα» οι δύο λόγοι. Ερώτηση Κόκκαλη στην Κομισιόν περί παραπομπής της χώρας για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έκανε η κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ: Aναβλήθηκαν οι εκλογές για νέα ηγεσία

Την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών για τη νέα ηγεσία αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία. Είχε προηγηθεί θετική εισήγηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, καθώς και διαβουλεύσεις της γραμματέα και του αναπληρωτή γραμματέα, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, με τους εκπροσώπους των πέντε υποψηφίων.

Πλην νέου απροόπτου, οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος γύρος, αν χρειαστεί, στις 24 του μήνα.

Στην επίσημη ανακοίνωση για την αναβολή σημειώνεται: “Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές, δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται. Ήδη έχει οργανωθεί επιχείρηση αλληλεγγύης από την “Αλληλεγγύη για όλους” με αποστολή μιας πρώτης βοήθειας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα υπάρξει ενημέρωση τις αμέσως επόμενες ημέρες για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα σημεία συγκέντρωσης. Παράλληλα, καλούμε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλουν με όλες τους δυνάμεις στις δράσεις αλληλεγγύης”.

Το αίτημα αναβολής διατύπωσαν νωρίτερα, δημοσίως, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Στην πολύωρη καθυστέρηση μέχρι να ληφθεί η απόφαση της αναβολής, έπαιξε σημαντικό ρόλο το πρόβλημα που δημιουργείται με την εταιρεία που έχει αναλάβει την τεχνολογική στήριξη της εκλογικής διαδικασίας.
Κατά τις πληροφορίες, υπήρξε “κατανόηση” από την πλευρά της, καθώς η χρήση των tablets θα γίνει κανονικά αλλά με μια εβδομάδα καθυστέρηση, ενώ υπήρξε συμφωνία για το έξτρα οικονομικό κόστος (κυρίως ως προς το προσωπικό που θα απασχοληθεί).

Ενδεικτικό του προβλήματος που προκάλεσε η κατάσταση στη Θεσσαλία είναι το γεγονός ότι στα δοκιμαστικά που έγιναν χθες (σ.σ. στην αρχή των βροχοπτώσεων) στην περιοχή, από τα 35 εκλογικά τμήματα λειτούργησαν μόνο τα δύο.

Πλέον, με “κομμένες” τις τηλεπικοινωνικές συνδέσεις σε πολύ μεγάλο τμήμα της περιοχής, δεν τίθεται καν θέμα ηλεκτρονικής διαχείρισης της εκλογικής διαδικασίας.

Πέραν της τεχνικής πλευράς, ωστόσο, τέθηκε κυρίως θέμα ενσυναίσθησης, δεδομένου ότι κανείς δεν ξέρει το μέγεθος της καταστροφής. Επιπλέον, οι πληγέντες κάθε άλλο παρά στις εσωκομματικές εκλογές (οποιουδήποτε κόμματος) θα έχουν το ενδιαφέρον τους τις επόμενες ημέρες.

Επισκέψεις στη Θεσσαλία κατά μόνας

Κατά άλλες πληροφορίες, το ενδεχόμενο να μεταβούν μαζί και οι πέντε υποψήφιοι στην Θεσσαλία, είτε μόνοι τους είτε υπό τον πρόεδρο της Κ.Ο, Σωκράτη Φάμελλο, δεν συζητήθηκε.

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης τροποποίησαν τα προγράμματα τους ώστε να πάνε στις περιοχές, ενώ υπήρξε ήδη σχετική ανακοίνωση για τον κ.Φάμελλο.

Όλοι οι υποψήφιοι ανέβαλαν τις προγραμματισμένες για χθες ομιλίες τους.

Για το θέμα της αναβολής των εκλογών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κ.Κασσελάκης τάχθηκαν υπέρ όποια απόφασης πάρουν τα όργανα, ενώ ο δεύτερος ζήτησε να μην “χρονίσει” η εκκρεμότητα.

Στην Κομισιόν τα έργα που δεν έκανε η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, κατέθεσε χθες ερώτηση στην Κομισιόν, με θέμα την επί διετία μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην “εντολή” της ΕΕ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

“Είναι διαπιστωμένο και αποτυπωμένο γραπτά, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2022, πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προχωρήσει σε όσα όφειλε να κάνει για τις πλημμύρες. Με προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη, από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, η ΕΕ πίεζε για τήρηση της ευρωπαϊκής νομιμότητας σε έργα που αφορούσαν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όσο και της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας”, σημειώνει στο κείμενο του ο κ.Κόκκαλης.

Και ρωτά την Κομισιόν:

1. Αν θα συνδράμει τις πληγείσες περιοχές μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και αν προτίθεται να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Απωλειών και Ζημιών από την Κλιματική Αλλαγή.

2. Αν θα κινητοποιήσει το αποθεματικό κρίσεων της ΚΑΠ και θα προτείνει ένα έκτακτο μέσο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Tαμείο, ούτως ώστε να λάβουν έκτακτη ενίσχυση οι αγρότες που πλήττονται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές.

3. Αν θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ούτως ώστε να συμμορφωθεί άμεσα με τις υποχρεώσεις σχετικά με τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών (Οδηγία 2007/60).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v