Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: «Παρών» για πρόεδρος (και) σε νέο προοδευτικό σχήμα

Συγκλίσεις στο προσκήνιο με την κοινωνία και όχι στο παρασκήνιο με τις ηγεσίες. Οι πρώτες πρωτοβουλίες για κοινές προτάσεις νόμου με ΠΑΣΟΚ και Πλεύση, όχι με Νέα Αριστερά. «Ανένδοτος στην εταιρεία που αυτοχαρακτηρίζεται κυβέρνηση».

Κασσελάκης: «Παρών» για πρόεδρος (και) σε νέο προοδευτικό σχήμα

“Θα είμαι εδώ” ακόμα κι αν ευοδωθούν οι προσπάθειες για νέο προοδευτικό σχήμα, είναι η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη στα σενάρια των ημερών που τον θέλουν σε περιθωριακό ρόλο, σε ένα τέτοιο σενάριο.

“Η δική μου καρέκλα’ δεν θα είναι εμπόδιο. Εάν τεθεί θέμα εκλογής προέδρου σε ένα επανιδρυμένο κόμμα-φορέα, θα ανταποκριθώ και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα”, τόνισε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας το χειροκρότημα των βουλευτών.

Και επέμεινε στην πάγια θέση του: “ναι στις συγκλίσεις, αλλά για να έχει μέλλον και ρίζες μία συνένωση προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να γίνουν πράξη κοινές ενέργειες στη Βουλή, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους μαζικούς χώρους (“νικηφόρα ψηφοδέλτια παντού”) και, σε κάθε περίπτωση, τον λόγο θα τον έχει η κοινωνία στο προσκήνιο και όχι οι ηγεσίες στο παρασκήνιο”.

Από το προσκλητήριο δε, εξαίρεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τη Νέα Αριστερά με τη φράση: “το τι εννοώ ‘δημοκρατικά κόμματα’ είναι σαφές διότι σε ζητήματα ηθικής δεν βάζω αστερίσκους”. (Στο σημείο αυτό καταχειροκροτήθηκε, επίσης. από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ)

Κοινές προτάσεις νόμου για:

Ως πρώτα βήματα κοινής δράσης στη Βουλή, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στην Πλεύση Ελευθερίας, απαρίθμησε την εξής δέσμη πρωτοβουλιών:

 1. Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη μετά τα νέα στοιχεία και τις δύο δικογραφίες που έφτασαν στη Βουλή.
 2. Πρόταση νόμου για άρση του αντισυνταγματικού τεκμαρτού στους ελεύθερους επαγγελματίες.
 3. Πρόταση νόμου για τη στεγαστική πολιτική.
 4. Πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους (προς τράπεζες-ταμεία) και την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.
 5. Πρόταση νόμου για το ΕΣΥ.
 6. Πρόταση νόμου για την αλλαγή του ανήθικου νόμου περί ευθύνης υπουργών (με βάση και την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση).
 7. Πρόταση νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων.

Δεδομένων των διεργασιών στην ΕΕ, ο κ.Κασσελάκης κάλεσε την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών “να μην υποκύψουν στα δωράκια του ΕΛΚ και να δεσμευτούν ότι θα καταψηφίσουν την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν”.
Ζήτησε μάλιστα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση επ΄αυτού.

«Ανένδοτος απέναντι στην εταιρεία…»

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, μεταξύ άλλων:

 • Όλοι μας είχαν για τελειωμένους, μας έδιναν ακόμα και μονοψήφιο ποσοστό πριν από λίγους μήνες.

Αντέξαμε σε πρωτοφανείς επιθέσεις, διασπάσεις, αμφισβητήσεις που κρατάνε αδιάκοπα εδώ και μήνες. (σ.σ. το τελευταίο αφορά “αντάρτικα” που αναπτύσσονται τις τελευταίες ημέρες με όχημα τη σύσταση νέου κεντροαριστερού φορέα).

Και κατορθώσαμε να ρίξουμε τη διαφορά μας κατά 10 μονάδες.

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να ανασυνταχθεί, να αναδείξει νέα στελέχη και να ανοιχτεί στην κοινωνία.

Είναι πιο δυνατός διότι δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσους υπονόμευαν τον ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, ο πρόεδρός του είναι εδώ. Δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα.

 • Στις ηλικίες 17-45 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάλι πρώτη δύναμη, όπως και στους αναποφάσιστους.

Ανακτήσαμε τις δυνάμεις μας στις λαϊκές συνοικίες σε πολλές περιοχές.

 • Το πιο σημαντικό: οι πολίτες απάντησαν στο ερώτημα τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε. Κόμμα φρέσκο, ανοικτό, με αυτοπεποίθηση, ανατρεπτικό που μιλάει και σκέφτεται διαφορετικά για τα συμφέροντα των πολλών απέναντι στους λίγους, από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο.
 • Από δω και πέρα η ΝΔ μόνο θα πέφτει και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο θα ανεβαίνει.

Κηρύσσω ανένδοτο αγώνα απέναντι στην δεξιά του κ. Μητσοτάκη, στην Ακροδεξιά, στην εταιρεία που αυτοχαρακτηρίζεται κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v