Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσλήψεις στο Δημόσιο και τιμές ψηλά στην ατζέντα Μαξίμου

Ενισχύσεις εισοδημάτων και μόνιμα μέτρα η κυβερνητική απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό. Απλοποιούνται οι διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο.

Προσλήψεις στο Δημόσιο και τιμές ψηλά στην ατζέντα Μαξίμου

Γραφειοκρατία και ακρίβεια. Είναι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες μετεκλογικές πρωτοβουλίες του επιδιώκει να δείξει ότι έλαβε το πρόσφατο μήνυμα της κάλπης.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες προήδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με κύριο αντικείμενο το σχέδιο για απλοποίηση των διαδικασιών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, ενώ για σήμερα το πρωί έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το υπουργείο Ανάπτυξης υπό τη νέα ηγεσία του. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει τη βούληση της κυβέρνησης να κερδίσει τη μάχη με τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», όπως έχει χαρακτηρίσει το πρόβλημα των υψηλών τιμών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χθες υπήρξαν τα πρώτα χαμόγελα μετά από καιρό στο ζήτημα, στο άκουσμα της είδησης ότι χθες υπήρξε χαμηλό τριετίας στον πληθωρισμό τροφίμων. Αυτό, όπως λένε, φανερώνει ότι η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της αποκλιμάκωσης, καθώς -όπως λένε- αποδίδουν κάποια μέτρα, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με ένταση η προσπάθεια.

«Αυτό το οποίο θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι -πλέον αφού οι κρίσεις αρχίζουν και υποχωρούν– να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε μόνιμα μέτρα, όπως έχουμε κάνει και τον τελευταίο χρόνο. Δηλαδή, αυξήσεις εισοδημάτων μέχρι της υλοποίησης του προγράμματός μας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (στο Mega), προαναγγέλλοντας λιγότερα επιδόματα και περισσότερες αυξήσεις - φοροελαφρύνσεις.

Ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να διαταραχθούν τα δημόσια οικονομικά και τα κοινωνικά επιδόματα (αναπηρίας, μητρότητας, παιδιού κ.ά.).

«Οτιδήποτε φαίνεται ότι αποδίδει περισσότερο, να επιστρέφεται στην κοινωνία ακόμα περισσότερο πλέον, με ενισχύσεις εισοδημάτων και μόνιμα μέτρα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερη στόχευση σε μόνιμες παρεμβάσεις, ακόμα περισσότερους ελέγχους και έμφαση στην επιστροφή του εισοδήματος των πολιτών.

Η κυβέρνηση εξετάζει νέες δραστικές παρεμβάσεις στην αγορά για εξομάλυνση των τιμών, ενώ διαμηνύεται ότι θα υπάρχει μηδενική ανοχή στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν:

  1. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
  2. Η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v