Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μετεκλογικά… αγκάθια στην προσπάθεια κυβερνητικής επανεκκίνησης

Οι προτεραιότητες και οι δοκιμασίες του Μαξίμου. Γιατί ξορκίζει το ισπανικό μοντέλο για την ακρίβεια. Οι εσωκομματικές... μουρμούρες και η κοινή παρέμβαση Καραμανλή – Σαμαρά.

Τα μετεκλογικά… αγκάθια στην προσπάθεια κυβερνητικής επανεκκίνησης

«Το εκλογικό μήνυμα ελήφθη και σύντομα οι πολίτες θα το αντιληφθούν», λένε στην κυβέρνηση, δύο εβδομάδες μετά τις ευρωκάλπες.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η κοινωνία εξακολουθεί -έστω με αστερίσκους- να εμπιστεύεται τη ΝΔ, αλλά ζητάει από αυτήν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και επιτάχυνση υλοποίησης του κυβερνητικού της προγράμματος.

Προς διευκόλυνση αυτής της πορείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συντελέστηκαν άμεσα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι αλλαγές προσώπων σε υπουργικές θέσεις, ενώ και με τις επισκέψεις του ιδίου στα υπουργεία, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και των μέσων με τα οποία θα τους πετύχουν, υπάρχει η προσδοκία για την πειστική ανάδειξη προς τα έξω της επιτυχημένης κυβερνητικής επανεκκίνησης.

Έμφαση δίδεται στα θέματα της καθημερινότητας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, με βάση τα οποία -όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη- αυτοί κρίνουν και ψηφίζουν. Είναι ένα ζήτημα, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, καθόλου απλό, δεδομένων των χρόνιων παθογενειών του κράτους, αλλά «εξαιρετικά αναγκαίο να γίνει, αφού γι’ αυτό έχουμε κληθεί, δύο φορές μάλιστα, να διακυβερνήσουμε τη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, κομβικής σημασίας θεωρείται η ανάγκη να δαμαστεί το πρόβλημα της ακρίβειας, που συνεχίζει να αποτελεί κορυφαίο… αγκάθι για την κυβέρνηση.

Όπως σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο για τον περιορισμό της, αρκεί να είναι αποτελεσματικό. Επικαλούνται τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα τον Μάιο είχε πληθωρισμό τροφίμων 2,5%, που ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών ετών.

«Δεν εφησυχάζουμε, ούτε παραβλέπουμε το πρόβλημα τις ακρίβειας αλλά εφαρμόζουμε πολιτικές που μπορούν να έχουν αποτελέσματα ώστε από τη μείωση του πληθωρισμού να περάσουμε στην αποκλιμάκωση των τιμών. Ήδη, η αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε σε ορισμένα προϊόντα τον προηγούμενο μήνα και εντείνουμε τις προσπάθειες για να συνεχιστεί και να επεκταθεί στην αγορά», τονίζουν και ενώ μελετώνται νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν τις προτροπές της αντιπολίτευσης για υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου για μείωση του ΦΠΑ. Με χθεσινή του ανάρτηση, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, επισημαίνει ότι «η ισπανική εμπειρία δυστυχώς δείχνει ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν περνά με μόνιμο τρόπο στις τσέπες των καταναλωτών, αλλά χάνεται στις τσέπες των μεσαζόντων» και παραπέμπει σε σχετικά στοιχεία της έκθεσης της ισπανικής κεντρικής τράπεζας. Όπως υποστηρίζει ο κ. Σκέρτσος, η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της ΕΕ, ευρισκόμενη στην 8η θέση της σχετικής λίστας. Βεβαίως, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, τίποτα από τα παραπάνω δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, καθώς η χώρα μας έχει χάσει την προηγούμενη δεκαετία το 30% των εισοδημάτων της και πρέπει να αναπτύσσεται για πολλά χρόνια με υψηλότερους ρυθμούς από την ΕΕ για να καλύψει τη χαμένη απόσταση.

Πυρκαγιές και εσωκομματικά

Σε μείζον πρόβλημα, ως αναμενόταν πάντως, αναδεικνύεται αυτό των πυρκαγιών, με φόντο την διαρκώς επιδεινούμενη κλιματική κρίση. Το προηγούμενο διήμερο ήταν χαρακτηριστικό των νέων δεδομένων, με την ταχύτητα των ανέμων να ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις τα 95 χιλιόμετρα την ώρα και ενώ ακόμα διανύουμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

Το σύνολο των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και το αρμόδιο υπουργείο υπογραμμίζει πως το Κράτος είναι όλο και περισσότερο «παρών», δίπλα στον πολίτη. Ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζει ότι πλέον είναι διαθέσιμοι 700 περισσότεροι δασοπυροσβέστες, ότι οι μονάδες δασοκομάντος από 6 έχουν γίνει 16, ότι υπάρχει ένα προληπτικό σχέδιο για καθαρισμό συγκεκριμένων εκτάσεων, ενώ υπενθυμίζει την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την εγκληματική αμέλεια πρόκλησης πυρκαγιάς.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι την Παρασκευή παρουσιάστηκε βλάβη στη λειτουργία του «112». Όπως έγινε γνωστό, ο πάροχος έσπευσε να την διορθώσει, θέτοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα σε εφαρμογή την backup υποδομή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, βρίσκεται επίσης σε πλήρη ισχύ σύμβαση συντήρησης του συστήματος, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον μαζικά με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Μουρμούρες

Ένα διαφορετικού είδους μέτωπο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι μουρμούρες που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ, αφενός για το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου και αφετέρου για τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν και κυρίως αυτά που δεν επιλέχθηκαν κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις κάλπες (κάποιοι, όπως οι Ν. Κακλαμάνης και Μ. Σαλμάς, την έχουν ζητήσει μετ’ επιτάσεως), όπου αναμένεται κριτική βουλευτών για πτυχές της εφαρμοζόμενης πολιτικής και για το σημερινό ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ.

Μια μέρα αργότερα, οργανώνεται δείπνο -κυρίως δυσαρεστημένων- βουλευτών στην γνωστή ταβέρνα του Παγκρατίου «Καραβίτης», με διοργανωτή τον βουλευτή Χίου, πρώην υπουργό, Νότη Μηταράκη.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένεται η κοινή παρουσία των πρώην Πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη την 1η Ιουλίου. Αμφότεροι τελευταία εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι -έως και ενοχλημένοι- από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα αφήσουν και πάλι αιχμές για την εξωτερική -και όχι μόνο- πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος αυτής, πάντως, Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «θετική» την είδηση ότι «δύο άνθρωποι που κράτησαν το ‘τιμόνι’ και του κόμματος αλλά και της χώρας, θα εκφράσουν τις θέσεις τους και ειδικά για ευρωπαϊκά θέματα. Η Νέα Δημοκρατία τα έχει λύσει αυτά. Ιστορικά τα έχει λύσει με τον διάλογο. Τα έχει λύσει με τις απόψεις οι οποίες ακούγονται - καμιά φορά είναι και διαφορετικές. Και τα έχει λύσει με έναν και μόνο γνώμονα. Αυτό που είχε πει ο ιδρυτής μας, ο Εθνάρχης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πολλά-πολλά χρόνια πριν, είχαμε μάλιστα πρόσφατα και μία αδημοσίευτη συνέντευξη: ‘Για μας η λέξη-κλειδί είναι η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών’».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v