Τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι η παραίτηση Τριαντόπουλου είναι πολιτικό αποτέλεσμα της απόφασης της Χαριλάου Τρικούπη να μπει στο κάδρο της έρευνας, κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Αν δεν είχε παραιτηθεί, το ΠΑΣΟΚ θα έλεγε ότι κρύβεται πίσω από τη θέση του. Τώρα που παραιτήθηκε καθαρά για λόγους αξιοπρέπειας, το ΠΑΣΟΚ με μικρόψυχο τρόπο έκανε αυτό το σχόλιο. Το "ναι" στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής έχει καθαρά ως λόγο να δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε τίποτα, ότι όλα θέλουμε να είναι στο φως, ώστε να μην μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει για συγκάλυψη».
Το χθεσινό κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι ίσως το αποκορύφωμα αυτού που καταγγέλλουμε, ότι πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα, υπάρχει επιχείρηση εργαλειοποίησης και διαγωνισμός των κομμάτων για το ποιος θα εργαλειοποιήσει περισσότερο τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Όταν κάνεις πολιτική τοποθέτηση, μπορείς να κάνεις βαρύγδουπες εκφράσεις, τώρα το ΠΑΣΟΚ το διατύπωσε στο χαρτί. Μάθαμε για "ψυχική συνδρομή" και για "διά παραλείψεως" τέλεση του συγκεκριμένου αδικήματος. Ο κ. Τριαντόπουλος έκανε μια δήλωση ως προς την ουσία της πρότασης, που τα λέει όλα. Ήταν αρμόδιος για την κρατική αρωγή, όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στην επιτροπή».
Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως «είναι ένα πράγμα η διερεύνηση από τη δικαιοσύνη κάθε πτυχής του γεγονότος, άλλο πράγμα όμως να μιλάς για δόλιο μπάζωμα. Η ίδια η αντιπολίτευση και οι συνομιλητές για την επόμενη μέρα της χώρας, διά της κυρίας Γεροβασίλη, του κ. Κόκκαλη, του κ. Μπάρκα, "άδειασε" το ΠΑΣΟΚ για άλλη μία χυδαία προσπάθεια στοχοποίησης του υποψήφιου προέδρου κ. Τασούλα σχετικά με τη δικογραφία. Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο για να επιβιώσει πολιτικά γιατί δεν έχει αφήγημα. Ευτυχώς υπάρχουν στιγμές που κάποια πράγματα πρέπει να αποτυπωθούν εγγράφως και αποτυπώνονται οι στόχοι».
Για την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή ότι «είναι πρωτόγνωρο να προαναγγέλλει ο κ. Τριαντόπουλος την παραίτησή του και να παραμένει για 15 ακόμα μέρες υπουργός», ο κ. Μαρινάκης σχολίασε: «Δεν είναι και τόσο συνηθισμένο -και επί ΝΔ αρχίζει να γίνεται- το να παραιτείται κάποιος που δηλώνει ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί μόνο και μόνο για να μην έρθει κάποιος να πει γιατί δεν έχει παραιτηθεί. Είναι πολύ λογικός ο χρόνος που θα παραιτηθεί ο κ. Τριαντόπουλος. Επιλέγει τον εύλογο χρόνο να παραιτηθεί. Η κοινή λογική δίνει τις απαντήσεις της».
Κληθείς επίσης να σχολιάσει τα περί «πολιτικής κατρακύλας» στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρώην πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό το αξιολογούν οι πολίτες».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν παραγράφονται αδικήματα» στην υπόθεση των Τεμπών. Όπως είπε, «αυτή η συζήτηση δεν θα γινόταν, αν η κυβέρνηση δεν είχε αλλάξει την αποσβεστική προθεσμία μέσα από το Σύνταγμα. Θα είχε παραγραφεί, αν δεν είχε γίνει αυτή η αλλαγή. Δεν μπορεί να τεθεί το οποιοδήποτε ζήτημα τυχόν παραγραφής, γιατί το Σύνταγμα υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης διάταξης».
«Κάνει ρελάνς»
Στο νέο αίτημα του Σωκράτη Φάμελλου να αποσυρθεί η υποψηφιότητα Τασούλα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Ο κ. Φάμελλος ζήλεψε τον κ. Ανδρουλάκη που κέρδισε χθες τις εντυπώσεις, εργαλειοποιώντας το ζήτημα των Τεμπών και είπε σήμερα να κάνει ρελάνς, αδειάζοντας τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του. Η απάντηση έχει δοθεί από το προεδρείο της Βουλής, αλλά και από τα στελέχη του, ότι καμιά δικογραφία δεν κρύβεται. Μετρήστε πόσα λάθη έχουν κάνει τις τελευταίες μέρες με τις τοποθετήσεις τους».
Για τα σενάρια που θέλουν την Μαρία Καρυστιανού να εμποδίζεται από το να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ως προσκεκλημένη των ομογενών, χαρακτήρισε «αδιανόητο να έχει γίνει κάποια παρέμβαση για να κοπεί η συμμετοχή της. Αυτό είναι μέρος της ευρύτερης προπαγάνδας. Αλλοίμονο ένας άνθρωπος που έχασε το παιδί του να είναι ενοχλητικός για την κυβέρνηση».
Επιπρόσθετα, επανέλαβε πως «δεν υπάρχει αίσθηση, ενημέρωση και εικόνα για κυβερνητικό ανασχηματισμό».
Αναφορικά με το ναυάγιο της Πύλου και την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, κ. Μαρινάκης επισήμανε πως «κόντρα σε κάποιους εντός και εκτός Ελλάδος που προσπαθούν να στοχοποιήσουν τα στελέχη του λιμενικού, θα συνεχίσουμε να ασκούμε αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Το λιμενικό σώμα σώζει ζωές. Κυνηγάμε τους λαθροδιακινητές και όχι τους λιμενικούς. Θεωρούμε ότι το πόρισμα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά από έναν επικεφαλής η θητεία του οποίου έχει λήξει εδώ και πολλά χρόνια. Αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε γιατί η αντιπολίτευση δεν ψηφίζει ακόμα και πρόσωπα από την κεντροαριστερά για την αντικατάστασή του. Ασφαλώς, θα αξιολογηθεί το πόρισμα από τη Δικαιοσύνη και ό,τι αποφασίσει, θα το σεβαστούμε».
Σχετικά με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «οι δύο πλευρές έχουν θέσει κάποιες πιθανές ημερομηνίες, δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Η πολιτική διαλόγου δεν σημαίνει οποιαδήποτε υποχώρηση».
Για τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας αναφορικά με το ελληνικό τραγούδι που θα συμμετάσχει στην Eurovision, τόνισε: «Η διαδικασία επιλογής δεν έχει να κάνει με πολιτικές σκοπιμότητες. Μιλάμε για έναν μουσικό και όχι πολιτικό διαγωνισμό. Οι στίχοι δεν περιλαμβάνουν καμία προσβλητική αναφορά έναντι οιουδήποτε. Άλλωστε, η ιστορία είναι καταγεγραμμένη και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης».
Για τη σημερινή εκδήλωση του Ιδρύματος Τσίπρα και την επικείμενη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού για το Κράτος Δικαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Ο πρώην πρωθυπουργός, με δύο υπουργούς αμετάκλητα καταδικασμένους στο Ειδικό Δικαστήριο, μιλάει για το Κράτος Δικαίου. Ο καθένας σε αυτή τη χώρα μπορεί να μιλήσει για το Κράτος Δικαίου».
Όσον αφορά την αρχειοθέτηση των μηνύσεων Ανδρουλάκη και Κουκάκη για το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Όταν δεν αρέσουν σε κάποιους οι αποφάσεις της δικαιοσύνης, αυτή είναι κακιά, όταν αρέσουν, την επικαλούνται. Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της, η χώρα μας έχει διάκριση εξουσιών και από το 20219 δεν λειτουργούν στη χώρα παραϋπουργεία, όπως μέχρι τότε».