Σε πλήρη αποσυντονισμό δράσης της προοδευτικής αντιπολίτευσης οδήγησαν οι τακτικές των ηγεσιών των κομμάτων και ο χειρισμός των αποκαλύψεων για τη τραγωδία στα Τέμπη.
Η μεταξύ τους απόσταση αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο, εάν η Νέα Αριστερά επιλέξει τελικά να απέχει από την αυριανή, τέταρτη και τελευταία, ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τη θέση για αποχή ή “παρών” στηρίζουν οι περισσότεροι βουλευτές της και πλην απροόπτου, αυτή θα είναι η απόφαση για την αυριανή της στάση. Σε μία τέτοια περίπτωση, η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ (26 βουλευτές) Λούκα Κατσέλη θα βγει τρίτη στην ψηφοφορία, καθώς στη δεύτερη θέση θα βρεθεί ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης (με 34 “ναι”) και πρώτος, φυσικά, ο Κώστας Τασούλας (με 160 θετικές ψήφους).
Ως εκ τούτου, όχι μόνο δεν επετεύχθη ο στόχος της Κουμουνδούρου για προοδευτική συστράτευση στο πρόσωπο της κ. Κατσέλη, αλλά τραυματίζεται και η προσπάθεια σύμπραξης ή συνένωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕ.ΑΡ. με την απόφαση της να μη συνεχίσει τη στήριξη στην υποψήφια, όπως έκανε στις προηγούμενες τρεις ψηφοφορίες.
Όπως έχουμε σημειώσει, την ιδέα για αποχή της προοδευτικής αντιπολίτευσης από την τελική (αυριανή) ψηφοφορία έριξε πρώτος ο Στέφανος Κασσελάκης την Παρασκευή. Ως εκ τούτου, πολλοί εκτίμησαν ότι “είναι αδύνατον” να συμβεί …πόσο μάλλον από τη ΝΕ.ΑΡ., προκειμένου να μην του πιστωθεί η συγκεκριμένη μορφή αντίδρασης στην υποψηφιότητα του κ. Τασούλα, μετά τις αποκαλύψεις και καταγγελίες των τελευταίων ημερών.
Από πλευράς Κουμουνδούρου, η απάντηση αρμοδίων πηγών μέχρι αργά το βράδυ χθες ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχει κανονικά στην αυριανή ψηφοφορία (“δεν αλλάζουμε τακτική από ημέρα σε ημέρα και δεν ετεροκαθοριζόμαστε”), με τον Σωκράτη Φάμελλο να επιμένει να ζητά από τον πρωθυπουργό την απόσυρση της υποψηφιότητας Τασούλα.
“Ούτε συζήτηση για αποχή ή αλλαγή ψήφου” (σ.σ. στο “παρών”) ήταν και η απάντηση της Χ. Τρικούπη, χαρακτηρίζοντας “άνευ ουσίας ακτιβισμούς” την ξαφνική αποχή.
Οι έξι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας θα απέχουν, φυσικά, αύριο, όπως προϊδέασε την Παρασκευή ο κ. Κασσελάκης. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η εκλογή του κ. Τασούλα συνιστά “επιβράβευση” της στάσης που κράτησε ως Πρόεδρος της Βουλής στη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, καθοδηγώντας την Εξεταστική ή βάζοντας στο αρχείο το πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέα για τη σύμβαση 717.
Βίντεο με Ν. Παππά vs Ν. Ανδρουλάκη
Μετά από όλα αυτά, μένει να φανεί εάν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης συνεργαστούν στην Προανακριτική που θα συσταθεί για τον υπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο (όσον αφορά στο “μπάζωμα”) ή εάν θα κινούνται κατά μόνας.
Η αξιοποίηση ενός βίντεο με τον Νίκο Παππά και τον καθήμενο απέναντι του Νίκο Ανδρουλάκη, έβαλε κι άλλες… φωτιές στα τόπια, καθώς δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ραντάρ του Μαξίμου.
Το εν λόγω βίντεο αφορά ομιλία του κ. Παππά στη Βουλή, παρόντος του Νίκου Ανδρουλάκη, στις 23 Οκτωβρίου, όπου αναφερόταν στα “συμπληρωματικά στοιχεία” που είχαν φτάσει για τον κ. Τριαντόπουλο. Αυτά δηλαδή που δεν ανακοίνωσε επισήμως στο Σώμα ο κ. Τασούλας, αλλά αποδείχθηκε ότι τα είχε μελετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε η κ. Γεροβασίλη.
Το εν λόγω βίντεο με τον κ. Παππά αξιοποιήθηκε στον μέγιστο βαθμό από την κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι “βγήκε σε πανελλήνια μετάδοση και είπε ψέματα με δόλο”, ότι δηλαδή τα κόμματα δεν είχαν ενημερωθεί για τα εν λόγω στοιχεία.
Ο κ. Παππάς, πάντως, σε όλες τις παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών κατηγορεί τον κ. Τασούλα ότι δεν ενημέρωσε επισήμως το Σώμα για την έλευση των στοιχείων - που, κατά το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι “απλά συμπληρωματικά στοιχεία” αλλά “εισαγγελικό πόρισμα για τον κ. Τριαντόπουλο”.
Μετά και από αυτό, μένει να φανεί εάν θα πιάσει τόπο η νέα προσπάθεια του κ. Φάμελλου (χθες) να χαμηλώσουν οι τόνοι του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.