Τα σενάρια περί επικείμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού έδιναν και έπαιρναν τα τελευταία 24ωρα. Κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για επίσπευση των διαδικασιών και για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ίσως και εντός της εβδομάδας, μετά και την εκλογή του Κ. Τασούλα στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το θέμα βεβαίως είχε αφήσει ουσιαστικά ανοικτό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη, ωστόσο εσχάτως άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις και να επηρεάζει τελικά ακόμα και αυτό το κυβερνητικό έργο. Δεν είναι λίγοι υπουργοί αυτοί που «κατέβασαν τα μανίκια και τα μολύβια», αναμένοντας την απόφαση του πρωθυπουργού για το πολιτικό τους μέλλον.
Αυτό ήταν η αφορμή για τη χθεσινή παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος έβαλε -έστω προσωρινά- στον «πάγο» το εν λόγω σενάριο: «Δεν είναι στα σχέδια, δεν είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού ανασχηματισμός», τόνισε και έστειλε σαφές μήνυμα προς τα κυβερνητικά στελέχη για τη συμπεριφορά τους:
«Δεν πιστεύω ότι οι υπουργοί ‘κατεβάζουν’ τα μολύβια. Δεν συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση, γιατί το να ‘κατεβάσεις’ τα μολύβια, το ξέρουν πριν από όλα τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, είναι η χειρότερη κίνηση που μπορείς να κάνεις ως προς την αξιολόγηση που όλοι υφιστάμεθα για την παρουσία μας σε οποιαδήποτε θέση», σημείωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις διάφορες εισηγήσεις για τον χρόνο των αλλαγών στα πρόσωπα της κυβέρνησής του, αποφάσισε ότι η στιγμή αυτή δεν έχει έρθει ακόμα. Από τη στιγμή που οι ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών αναδιαμορφώνουν διαρκώς τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός έκρινε ότι θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, να καθαρίσει όσο το δυνατόν περισσότερο η εικόνα με τα αίτια και τους υπεύθυνους του δυστυχήματος και στη συνέχεια να προχωρήσει στον ανασχηματισμό.
Επανεκκίνηση
Αν αυτός γινόταν τώρα, το πιο πιθανό θα ήταν να «καιγόταν» αμέσως, καθώς οι όποιες αλλαγές θα περνούσαν αδιάφορα στους πολίτες, ενώ από την άλλη ο ίδιος δεν επιθυμεί να δείξει πως σύρεται πίσω από τα γεγονότα.
Αυτό φυσικά δεν αφορά το εγγύς μέλλον, καθώς κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα υπάρξουν αλλαγές, με στόχο την επανεκκίνηση της κυβέρνησης σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία γι’ αυτήν. Άλλωστε, η βαριά σκιά από την τραγωδία στα Τέμπη, δύο χρόνια μετά, εξακολουθεί να σκεπάζει τη χώρα και το πολιτικό σκηνικό, με την κυβερνώσα παράταξη εκ των πραγμάτων να βρίσκεται στην πιο δυσχερή θέση.
Και αυτό, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται σημαντικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες που σχετίζονται με την τραγωδία, όπως η σύσταση προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, η προ ημερησίας συζήτηση για το θέμα, καθώς και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τις 28 του μήνα προγραμματίζονται μεγάλα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για την τραγική επέτειο των δύο χρόνων από το συμβάν.
Η κυβέρνηση επιλέγει να μην παίρνει θέση στα ζητήματα στα οποία εκκρεμούν πορίσματα και συνεχίζουν να τελούν υπό την έρευνα της Δικαιοσύνης, ξορκίζοντας παράλληλα τις κατηγορίες περί συγκάλυψης και δόλου.
«Άλλο πράγμα να διερευνηθεί τι προκάλεσε την έκρηξη, που πρέπει να ερευνηθούν όλα. Όλα τα δεδομένα. Άλλο πράγμα να υποβόσκει πίσω από αυτή την κρίσιμη διερεύνηση το ενδεχόμενο όλο αυτό να έχει γίνει με δόλο, δηλαδή να μεταφέρεται ένα παράνομο φορτίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.