Σε αλλαγή της δοσολογίας των επιθέσεων προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχώρησε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, δια των κορυφαίων στελεχών της. Πλέον το μεγαλύτερο βάρος της κριτικής του Μεγάρου Μαξίμου πέφτει και πάλι (όπως πριν κάποιους μήνες) στο ΠΑΣΟΚ και λιγότερο στην ανεβασμένη δημοσκοπικά Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Στον απόηχο του πορίσματος Καρώνη, το οποίο αποτέλεσε ανάσα για την κυβέρνηση στο εξόχως δύσκολο γι’ αυτήν θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, το πρωθυπουργικό περιβάλλον έβαλε ξανά στο στόχαστρο τον Νίκο Ανδρουλάκη και το κόμμα του. Με κοινή δεξαμενή άντλησης ψηφοφόρων το χώρο του κέντρου, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ στις εκλογές του 2027 θα είναι το ΠΑΣΟΚ, ως εναλλακτική δύναμη -θεωρητικά τουλάχιστον- για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Και η επιθυμητή διατήρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα δημοσκοπικά χαμηλά του τελευταίου διαστήματος θα διευκολύνει την κυβερνώσα παράταξη στο εγχείρημα για μια τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη.
Στο πλαίσιο αυτό, εν αναμονή και της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή για τον Κώστα Καραμανλή, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταγγέλλει την Χαριλάου Τρικούπη ότι επιμένει στην τοξικότητα και την ανεύθυνη ρητορική, θέτοντας ένα σαφές δίλλημα προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους για την επόμενη μέρα και προσδοκώντας στην αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία την κοινή πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν στις αρχές Μαρτίου τέσσερα κόμματα (ανάμεσά τους η Πλεύση Ελευθερίας και το ΠΑΣΟΚ), στηριγμένα σε «θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αποδομηθεί ολοκληρωτικά», όπως χαρακτηριστικά λένε από το πρωθυπουργικό επιτελείο.
Σύμφωνα με αυτή τη συλλογιστική, οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται κεντρώοι, ύστερα από μία περίοδο εμφανούς απόστασης από τη ΝΔ, τελευταία αρχίζουν να την ξαναπλησιάζουν και σίγουρα -λένε στην κυβέρνηση- αν μη τι άλλο τους ακούνε και πάλι.
«Δεν το περιμέναμε»
«Νομίζω το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο εκτεθειμένο από τα υπόλοιπα κόμματα, όχι γιατί τα υπόλοιπα κόμματα πήγαν πίσω στην διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά γιατί από το ΠΑΣΟΚ δεν το περιμέναμε», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το πόρισμα Καρώνη.
Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης, «ακολούθησε μία λογική εντελώς αντίθετη με αυτή που το είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια της πάνω και της κάτω πλατείας. Διολίσθησε σε μία λογική και σε μία ρητορική, που νομίζω ότι αδικεί την στάση που είχε τα προηγούμενα χρόνια, όταν μαζί με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τις πολλές διαφορές που έχουμε ως κόμματα και ως χώροι, κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη. Και αυτό νομίζω το έχει συνειδητοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και προσπαθεί τώρα με τέτοιες ανακοινώσεις και χαρακτηρισμούς να μας παρουσιάσει το μαύρο άσπρο», ανέφερε, «φλερτάροντας» και εδώ με τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου.
Από την άλλη, το κοινό της Πλεύσης Ελευθερίας, όπως παραδέχονται στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι πολύ δύσκολο να πειστεί από το δικό τους αφήγημα και να μετακινηθούν προς τη ΝΔ, όσα πυρά και αν εκτοξευτούν προς αυτό, δεδομένου του αντισυστημικού χαρακτήρα που πρεσβεύει το κόμμα της πρώην προέδρου της Βουλής.
Το εκλογικό ποσοστό αυτού δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, ενδεχομένως -λένε στην κυβέρνηση- να έχει πιάσει και «ταβάνι», δηλαδή να μην μπορεί να έχει μεγαλύτερη άνοδο από τη σημερινή. Παράλληλα, και εδώ στο δίλημμα των ψηφοφόρων για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» εμφανίζονται βέβαιοι για την υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Άλλο οι δημοσκοπήσεις και άλλο να αποφασίζεις για τον κυβερνήτη της χώρας σου για την επόμενη τετραετία», αναφέρει συνομιλητής του πρωθυπουργού.