Το δημογραφικό απειλεί την Ελλάδα, η οποία το 2070 θα είναι μία συρρικνωμένη χώρα γερόντων, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τις εκτιμήσεις, τη συγκεκριμένη χρονιά στην Ελλάδα η πολυπληθέστερη ομάδα του πληθυσμού θα είναι οι γυναίκες άνω των 90 ετών, ενώ τα παιδιά ηλικίας έως τεσσάρων ετών θα είναι η μικρότερη πληθυσμιακή ομάδα και στα δύο φύλα.
Τα δεδομένα δείχνουν πως μεγαλύτερη συρρίκνωση αναμένεται στις παραγωγικές ηλικίες και ειδικά στις ηλικίες 40-60 ετών, ενώ μεγάλη μείωση αναμένεται στον γυναικείο πληθυσμό 30-45 ετών, που είναι και οι κύριες αναπαραγωγικές ηλικίες για τις γυναίκες.
«Δημογραφικό 2025»: Ενα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα της χώρας
Το μείζον ζήτημα του δημογραφικού βρέθηκε στο επίκεντρο του Συνεδρίου «Δημογραφικό 2025», που διοργάνωσαν για 4η χρονιά η Next is Now και η Dome Consulting υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ανασφαλείς εργαζόμενοι και νέα ζευγάρια χωρίς σπίτι»
«Η δημογραφική πρόκληση δεν συνδέεται μόνο με τις στατιστικές και τους αριθμούς. Συνδέεται με ανασφαλείς εργαζόμενους, με νέα ζευγάρια χωρίς σπίτι, αλλά και με μια νέα κουλτούρα για την οικογένεια που απλώνεται στις σύγχρονες κοινωνίες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή του συνεδρίου.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, με αυτά τα δεδομένα η Πολιτεία αντιμετώπισε το πρόβλημα θεσμικά, συστήνοντας το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και χαράζοντας το Εθνικό Σχέδιο για το δημογραφικό.
«Μια στρατηγική με ορίζοντα δεκαετίας διαρθρωμένη σε τέσσερις βασικούς άξονες δράσης που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Ο πρώτος είναι η στήριξη της οικογένειας με μέτρα όπως το επίδομα γέννησης. Δεύτερος πυλώνας είναι η ενίσχυση της απασχόλησης, τρίτος πυλώνας η γόνιμη αξιοποίηση της τρίτης ηλικίας και τέλος η περιφερειακή ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άκης Σκέρτσος: «Το δημογραφικό παράδοξο της ευημερίας»
«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός παράδοξου που επαναλαμβάνεται σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα: ονομάζεται "το δημογραφικό παράδοξο της ευημερίας". Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως όσο αυξάνεται το εισόδημα, η οικονομική σταθερότητα και το προσδόκιμο ζωής, πρωτίστως στο δυτικό κόσμο, τόσο μειώνεται η επιθυμία -ή η δυνατότητα- των ανθρώπων να φέρουν παιδιά στον κόσμο. Κι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο, με ιδιαίτερη ένταση στον ονομαζόμενο και ως αναπτυγμένο κόσμο», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε χαιρετισμό του, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό.
«Μετανιώνω που αποκτήσαμε μόνο ένα παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία με τη σύζυγό μου. Στην προσπάθειά μας να συσσωρεύσουμε δεξιότητες, γνώσεις, επαγγελματικές εμπειρίες αφήσαμε πίσω την απόκτηση του γιου μας, αυτού που τελικά μας έκανε πιο χαρούμενους, πλήρεις και ευτυχισμένους από οτιδήποτε άλλο έχουμε κάνει ή πετύχει στη ζωή μας έως τώρα. Και αυτό πρέπει να το λέμε οι γονείς», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, θέλοντας να τονίσει πως «Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο και πιο δυνατά για το θαύμα της ζωής και της εμπειρίας να αποκτάς παιδιά».
Αναγνωρίζοντας εξάλλου ότι «ο μέσος άνθρωπος δεν απορρίπτει τη δημιουργία οικογένειας μόνο επειδή δεν έχει πόρους, αλλά γιατί αισθάνεται ότι δεν έχει χρόνο, χώρο, κοινότητα, αίσθημα σκοπού και στήριξη. Δεν βλέπει γύρω του δομές που τον ενθαρρύνουν να ανήκει και να συνεχίσει να κάνει αυτό που επιθυμεί και ονειρεύεται», συνέχισε, παραθέτοντας «τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο και τι κάνουμε ήδη» ως Πολιτεία:
- Εθνική στρατηγική για το μείζον στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
- Ειδικά φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων που άφησαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης.
- Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.
- Έμφαση για πρώτη φορά στη δημόσια υγεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα, την πρόληψη και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων παθήσεων.
- Νέες Πολιτικές φροντίδας και στήριξης των ευάλωτων από νέες προκλήσεις και απειλές, όπως η στρατηγική για τη βία ανηλίκων ή τον ψηφιακό εθισμό.
- Προτεραιότητα στην αύξηση της απασχόλησης των νέων, των γυναικών, των ΑμεΑ και των συνταξιούχων για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας, αλλά και τη χρηματοδότηση των αυξανόμενων αναγκών στο σύστημα υγείας από έναν πληθυσμό που γερνάει.
- Εστίαση στην ελεγχόμενη μετανάστευση ώστε η Ελλάδα να γίνει επιτέλους χώρα που επιλέγουμε εμείς ποιους και πόσους μετανάστες χρειαζόμαστε.
- Πολιτικές για το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον αλλά και για την περιφερειακή συνοχή.
- Σύγκρουση με το βαθύ κράτος της αναξιοκρατίας και της απουσίας της αξιολόγησης δομών, υπηρεσιών και υπαλλήλων.
- Συνέχιση της οικονομικής πολιτικής που πατάει γερά επάνω στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, παράγει ασφαλή πλεονάσματα, δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και προσέλκυση περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων.
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα της Metron Analysis
Η παρουσίαση έρευνας από κ. Στράτο Φαναρά, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Metron Analysis SA, ήταν ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία του Συνεδρίου, καθώς αποκάλυψε πως οι Έλληνες από 19 έως 35 ετών έχουν ανάγκη ένα νέο μοντέλο ζωής προκειμένου να εντάξουν στους στόχους τους τη δημιουργία οικογένειας.
Οι νέοι αισθάνονταν και συνεχίζουν να αισθάνονται ότι η ζωή τους είναι χειρότερη από αυτή των γονιών τους, πιο δύσκολη, με περισσότερες απαιτήσεις και λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες. Ωστόσο, το παράδοξο που αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, ότι δηλαδή οι νέοι ήταν λιγότερο αισιόδοξοι από τους ηλικιωμένους, απόρροια όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πανδημίας, ευτυχώς αλλάζει.
Το 66% των νέων από 19 έως 24 και το 56% των νέων από 25 έως 35 πιστεύουν ότι θα ζουν καλύτερα, χωρίς όμως να αλλάζουν οι δύο βασικοί πυλώνες ανασφάλειας: το κόστος ζωής και η αβεβαιότητα για το μέλλον. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι το ποσοστό των νέων που έχουν σκεφτεί να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό, το οποίο αγγίζει το 75%.
Οικογένεια και εργασία
Κάτι άλλο που μοιάζει να έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι οι προσδοκίες από την εργασία, καθώς οι σημερινοί νέοι θεωρούν ότι μια θέση εργασίας δεν αρκεί να προσφέρει καλές αμοιβές (54%) και καλό εργασιακό περιβάλλον (40%), αλλά και ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής (33%).
Όσο για την οικογένεια, εξακολουθεί να αποτελεί βασική αξία για τους νέους μας, καθώς το 42% πιστεύει ότι προσφέρει χαρά και ευτυχία, ενώ το 31% μετάδοση αρχών και αξιών στο παιδί. Ωστόσο, 1 στους 4 νέους θεωρούν ότι η οικογένεια δεν είναι τίποτα παραπάνω από ευθύνες και υποχρεώσεις!
Η οικογένεια είναι ο τελευταίος στόχος των σημερινών νέων
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας που παρουσίασε ο κ. Φαναράς, είναι οι αξίες των Ελλήνων. Το 39% των νέων 19 έως 24 ετών είπαν ότι αυτό που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους είναι πολλά ταξίδια, ενώ το 38% επιθυμεί να έχει αρμονία και ισορροπία.
Σχετικά με τις διαχρονικές αξίες, το ζητούμενο για το 50% των νέων είναι η οικονομική άνεση και για το 26% μια καλή δουλειά. Το 22% επιθυμεί να αποκτήσει δικό του σπίτι, ενώ μόλις το 21% έχει ως βασικό του στόχο να κάνει οικογένεια και παιδιά.
«Έχει φύγει η ζωή των μεγάλων ονείρων»
«Τι σας ενδιαφέρει κυρίως: να έχετε κάτι πιο βραχυπρόθεσμο αλλά πιο σταθερό ή κάτι πιο μακροπρόθεσμο αλλά πιο σταθερό και με καριέρα;». Σε αυτή την ερώτηση, το 70% των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα επιλέγει την πρώτη επιλογή, αποδεικνύοντας ότι «σκέφτεται κοντοπρόθεσμα και ρεαλιστικά. Έχει φύγει η εποχή των μεγάλων ονείρων», όπως σημειώνει ο κ. Φαναράς.
Παράλληλα, το 66% προτιμά την ελευθερία επιλογών από την ασφάλεια, το 52% τις εμπειρίες εκτός οικογένειας και το 51% επιλέγει μια σταθερή δουλειά, έναντι του 49% που επιλέγει το ρίσκο.
Οι νέοι δεν χρειάζονται μόνο κίνητρα, αλλά ένα νέο μοντέλο ζωής
Καταλήγοντας, ο κ. Φαναράς σημείωσε πως δεν αρκούν τα κίνητρα για να πείσουμε τους νέους να κάνουν οικογένεια. Αυτό που χρειάζεται είναι να τους προσφέρουμε ένα νέο μοντέλο ζωής που θα περιλαμβάνει οικονομική ασφάλεια, ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, ζωή στη φύση, ταξίδια και απομακρυσμένη εργασία, με τη δυνατότητα να μπορούν να συνδυάζουν όλα τα παραπάνω με οικογένεια και παιδιά.
Δόμνα Μιχαηλίδου: Νεότητα και γονεϊκότητα δεν είναι διαζευκτική αλλά συνδυαστική σχέση
Πάνω σε αυτόν τον άξονα κινήθηκε και η συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας πως η πολιτεία οφείλει να δείξει στους νέους έναν νέο δρόμο που δεν θα περιλαμβάνει διλήμματα όπως «οικογένεια ή καριέρα» και «οικογένεια ή ταξίδια», αλλά ένα νέο μοντέλο ζωής που μπορεί να τα συνδυάζει όλα.
«Το δημογραφικό είναι η υπ' αριθμόν ένα απειλή για όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Είναι ένα από τα πιο σύνθετα και μακροπρόθεσμα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει αναδείξει ως απόλυτη προτεραιότητα- και ως υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας το δημογραφικό, μαζί με το στεγαστικό, είναι στον πυρήνα των πολιτικών μας», τόνισε.
Απαντώντας στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται για το πρόβλημα, σημείωσε: «Η πρώτη, λογική υπόθεση που κάνουμε όλοι -κι εγώ η ίδια- είναι ότι όταν μια οικογένεια έχει περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα ανά νοικοκυριό, όταν έχει περισσότερο χρόνο και όταν έχει και περισσότερο χώρο μέσα στο νοικοκυριό της, έχει μεγαλύτερη άνεση να αποφασίσει θετικά για την απόκτηση παιδιών. Αυτό που μας δείχνει όμως η διεθνής βιβλιογραφία είναι ότι στον Δυτικό κόσμο, αυτή η γραμμική σχέση έχει διαρραγεί. Βλέπουμε ότι χώρες με υψηλό εισόδημα, χώρες που έχουν γερά και ιστορικά κράτη πρόνοιας αντιμετωπίζουν χαμηλό δείκτη γεννήσεων».
Αυτό, σύμφωνα με τη Δόμνα Μιχαηλίδου, αποδεικνύει ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά μια παγκόσμια πρόκληση, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με οικονομική ενίσχυση.
«Δεν επιχειρούμε, φυσικά, να αποσυνδέσουμε την υπογεννητικότητα από την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών για αυτό και έχουμε υλοποιήσει παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και από όλα τα υπουργεία, με επιδόματα και υπηρεσίες. Ακόμα και το ολοήμερο σχολείο, τα αναβαθμισμένα νοσοκομεία ή η καλύτερη πρόσβαση σε παιδιάτρους, είναι ένα βασικό κομμάτι της ενίσχυσης του δημογραφικού», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για ένα μεγάλο ποσοστό νέων ηλικίας 25-35 ετών, η δημιουργία οικογένειας μοιάζει με μακρινό ενδεχόμενο - σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς στο συνέδριο, μόλις το 17% των κάτω των 35 χρόνων έχει τεκνοποιήσει.
«Πρώτα έρχονται άλλοι στόχοι: Να βρουν τον "σωστό" σύντροφο, που θα είναι πάντα δίπλα τους, να νιώσουν εσωτερικά ώριμοι, να τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, να έχουν κατακτήσει προσωπικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες», είπε και σημείωσε: «Νεότητα και γονεϊκότητα δεν είναι διαζευκτική αλλά συνδυαστική σχέση».
.jpg)
Κ. Καραγκούνης: «Να προσαρμοστούμε στις δυσκολίες του αύριο»
Στο πάνελ με τίτλο «Δημογραφικές Προκλήσεις και Πολιτικές: από τη Θεωρία στην Πράξη» που συντόνισε η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί νέοι που θέλουν να κάνουν οικογένεια.
«Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, αλλά η συμφιλίωση της εργασίας με τη μητρότητα είναι πολύ σημαντική» ανέφερε στην τοποθέτηση της η Αλεξάνδρα Τραγάκη, Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Χαρακόπειο Πανεπιστήμιο.
«Έχει πολλές δυσκολίες το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη γιατί σκοντάφτουμε σε πολλά προβλήματα υποδομής, υποστελέχωσης. Το εθνικό σχέδιο δράσης έχει εξαγγελθεί και μένει σε μια εκκρεμότητα. Υπάρχει μια δυσκολία στο να το πετύχουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Βλέπουμε στις έρευνές μας ότι παραμένει πολύ ψηλά στην ελληνική κοινωνία η αξία της οικογένειας το οποίο είναι πολύ σημαντικό» τόνισε ο Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Παράλληλα μίλησε για την σημασία της σωστής ενημέρωσης των νέων γονέων για τις δράσεις του υπουργείου.
«Να γνωρίζει ο κόσμος όλα τα προγράμματα και τις παροχές που υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνοψίζοντας, προανήγγειλε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης που θα δώσει πρόσβαση και ενημέρωση στο κοινό για το σχέδιο και την στρατηγική και στα μέτρα πολιτικής (το εθνικό σχέδιο δράσης).
Την έννοια του «χωριού» επεσήμανε στην τοποθέτηση του ο Παύλος Γερουλάνος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που λείπει πραγματικά στην σημερινή κοινωνία. «Λείπει ότι μοιραζόμαστε την ευθύνη του να μεγαλώσει ένα παιδί. Παλιά το παιδί στο χωριό ήταν κοινοκτημοσύνη. Δεν κάνουμε την δουλειά που χρειάζεται να κάνουμε ώστε να απαντήσουμε το πρόβλημα» επεσήμανε.
«Το δημογραφικό είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα που δεν λύνεται από την μια στιγμή στην άλλη. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω σοβαρές πολιτικές και δράσεις για την αντιμετώπιση του» σημείωσε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
«Υπήρχε σοβαρή ανεργία η οποία μειώθηκε στο μισό. Έγινε μια σωρευτική αύξηση των αμοιβών, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%. Αυτό δεν έγινε σε μια νύκτα και χωρίς σοβαρές πολιτικές» υπογράμμισε και κλείνοντας επεσήμανε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. «Έχουμε τις προσκλήσεις του σήμερα και πρέπει να προσαρμοστούμε και στις δυσκολίες του αύριο», επεσήμανε.

Έλενα Ράπτη: «Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής»
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η υφυπουργός Έλενα Ράπτη, η οποία συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Η Νέα Γενιά στην Αγορά Εργασίας: Οικονομική Ανεξαρτησία, Καινοτομία και Δημογραφικό». Κατά την τοποθέτησή της, υπογράμμισε πως η δημογραφική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ουσιαστικές πολιτικές ισότητας, επισημαίνοντας τη στενή σύνδεση ανάμεσα στην οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών και τη δημιουργία οικογένειας.
«Η οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια, που πλήττει κυρίως τις γυναίκες, λειτουργεί συχνά αποτρεπτικά για την απόφαση τεκνοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι ανασταλτικοί αυτοί παράγοντες απαιτούν στοχευμένες παρεμβάσεις με διάρκεια και βάθος
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα
Η υφυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021–2025, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Όπως τόνισε, το σχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές που στοχεύουν:
- Στην ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης
- Στη μείωση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών ανισοτήτων
- Στην ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας
- Στην εκπαίδευση και κατάρτιση γυναικών και κοριτσιών, ιδίως σε τομείς τεχνολογίας και έρευνας
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με δράσεις που στηρίζουν τις μητέρες τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στην καθημερινότητά τους.
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Διπλή στήριξη για μητέρες και εργαζόμενους
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των δράσεων αποτελεί το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών, επιτρέποντας στις μητέρες να επιστρέψουν στην εργασία τους και ταυτόχρονα δίνοντας επαγγελματική διέξοδο σε επιμελητές και επιμελήτριες που παρέχουν κατ’ οίκον φροντίδα.
Πολιτικές πρόληψης και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο
Στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ασφαλούς και ισότιμου εργασιακού περιβάλλοντος, το Υπουργείο προωθεί μέτρα όπως:
- Η καθιέρωση του Σήματος Ισότητας για τις επιχειρήσεις
- Η υποχρέωση υιοθέτησης πολιτικών κατά της παρενόχλησης και της βίας στο εργασιακό περιβάλλον
Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, μέσα από το Δίκτυο Δομών, τη Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας.
Ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια ζωή
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κα Ράπτη και στην προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Όπως ανέφερε, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες υποχρεούνται πλέον να διασφαλίζουν τουλάχιστον 33% συμμετοχή γυναικών στα Διοικητικά τους Συμβούλια. Παράλληλα, υλοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης για την αύξηση της γυναικείας παρουσίας στην πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές και Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας.
Όπως κατέληξε η Υφυπουργός, οι πολιτικές ισότητας δεν είναι απλώς συμπληρωματικές – είναι απαραίτητες για να αξιοποιηθεί το γυναικείο δυναμικό της χώρας, να ενισχυθούν τα νοικοκυριά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν στους νέους ανθρώπους να χτίσουν το μέλλον τους με ασφάλεια, σιγουριά και ουσιαστική υποστήριξη.

Νίκη Κεραμέως: «Στη χώρα μας η δημογραφική πρόκληση είναι πάρα πολύ μεγάλη»
«Έχουμε εργαστεί σκληρά και συστηματικά από όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας και αναλάβαμε να φέρουμε πίσω όσους περισσότερους νέους και νέες γινόταν» τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα χρόνια της κρίσης έφυγαν περισσότεροι από 660 χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό τονίζοντας πως η κυβέρνηση κινήθηκε σε τρεις σημαντικούς άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Την δημιουργία ευρύτερων κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε η επιστροφή να είναι τόσο ρεαλιστική όσο και ελκυστική, τη δημιουργία κινήτρων αμιγώς για τους απόδημους Έλληνες αλλά και την ανάδειξη όλων αυτών των επαγγελματικών ευκαιριών, νέων κινήτρων και του νέου κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας.
Η κα. Κεραμέως, επεσήμανε ότι «γίνεται αντιληπτή η αλλαγή παραδείγματος στη χώρα, η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας, η σοβαρότητα που αποπνέει πλέον το Κράτος, ως ευνομούμενη Πολιτεία όπου μπορεί, όποιος εργάζεται, να αμείβεται και να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του; Οι αριθμοί δείχνουν πως ναι -έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2010-2023, από τους 660.000 που έχουν φύγει για το εξωτερικό, οι 420.000 επέστρεψαν».
«Στην χώρα μας η δημογραφική πρόκληση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και ο μέσος όρος γεννητικότητας παιδιών είναι χαμηλός. Σημαντικές προσπάθειες της Κυβέρνησης, και της Σοφίας Ζαχαράκη και της Δόμνας Μιχαηλίδου. Η προσπάθεια αυτή για επαναπατρισμό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία» συμπλήρωσε.
Και καταλήγοντας υπογράμμισε «Αρκεί μόνο η Πολιτεία για να αναστρέψει το brain drain σε brain gain; Επίσης όχι. Πρωτοβουλίες σαν τη δική σας, που αναδεικνύει τις σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές για την επανασύνδεση των Ελλήνων του εξωτερικού με την ελληνική πραγματικότητα και τη σημασία της για τον πληθυσμό της χώρας, παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στο κράτος, στις επιχειρήσεις, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των σχέσεων του ελληνισμού με τις ρίζες του».
.jpg)
Μπορεί να λυθεί το Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα;
«Ίσως, πρωτίστως στο δημογραφικό ζήτημα, η μεγαλύτερη μας ευθύνη είναι να χτίσουμε έναν κόσμο όπου η ελπίδα επιστρέφει -όπου οι νέοι δεν θα νιώθουν ότι μεγαλώνουν για να επιβιώσουν, αλλά για να δημιουργήσουν. Αν το δημογραφικό πρόβλημα είναι η ορατή κορυφή του παγόβουνου, η ρίζα του βρίσκεται στην εσωτερική μας απομάκρυνση από την έννοια του "αρκετού". Μάθαμε να ζούμε για το "περισσότερο", όχι για το "αρκετό" και για το "καλύτερο"», ήταν η προσέγγιση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου.
«Ο Καρλ Πόππερ είχε πει πως "η αισιοδοξία είναι ηθικό καθήκον". Η ελπίδα δεν είναι συναίσθημα - είναι στάση σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετος και δύσκολος. Όχι γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά γιατί μόνο αν πιστέψουμε ότι μπορούμε, θα έχουμε την παραμικρή πιθανότητα να το πετύχουμε», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος και εμείς επιλέγουμε να «κλείσουμε» με αισιοδοξία και το «τραγούδι του μωρού» που «άνοιξε» το συνέδριο: