Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης το ενδεχόμενο η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο να τεθεί επί τάπητος στην επικείμενη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Με αφορμή σχετική δημοσκόπηση που δημοσίευσε το «Πρώτα Θέμα», ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για «άλλη μια σημαντική μέτρηση που η κοινωνία θέλει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές και αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα πια δεν είναι ίδιο. Οι -όπως τους αποκαλούν κάποιοι- νοικοκυραίοι κουράστηκαν να επιβαρύνεται η ζωή τους από τις δυνατές φωνές των μειοψηφιών. Η χώρα χρειάζεται τομές. Διαχρονικά η ΝΔ πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση παντού, και στο δημόσιο. Η αξιολόγηση θα έχει συνέπειες. Το ποιες θα είναι αυτές και το αν θα φτάσουμε σε αυτή την αλλαγή είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί και την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης. Άλλωστε απαιτούνται ευρείες συναινέσεις. Είναι πάντως πολύ αισιόδοξο ότι μετά από μια δεκαετή κρίση, η κοινωνία θέλει επίμονα πολύ μεγάλες αλλαγές. Όλα στην ώρα τους, με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη».
Για τη δημόσια ασφάλεια, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει επιτέλους μια αστυνομία που αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις εκφάνσεις του εγκλήματος. Μια από τις πτυχές είναι και η βία στα πανεπιστήμια. Τελείωσε η περίοδος χάριτος, δεν υπάρχουν άβατα πλέον, όσο και αν δυσαρεστεί αυτό κάποιους. Αν υπάρχουν κάποιες λίγες, μεμονωμένες περιπτώσεις που αστυνομικός υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του, θα τις αξιολογήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και θα τηρηθεί ο νόμος, μέσω της αξιολόγησης».
Σε ερώτηση για την τραγωδία των Τεμπών και την πρόταση που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Περιμένουμε να δούμε την πρόταση. Είναι πολύ σημαντικό να τη δούμε, ποια είναι τα επιχειρήματα και η νομική της βάση. Το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ ότι όταν ο υφιστάμενος κατηγορείται για κακούργημα, θα πρέπει και ο προϊστάμενος να κατηγορείται για κακούργημα, είναι αντίθετο στην κοινή λογική. Το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι ένας οδηγός, με την έννοια της κατάληξης της υπόθεσης. Δηλαδή, να δικάζονται οι πολίτες όπως και οι πολιτικοί, να μην υπάρχουν διακρίσεις. Όταν υπάρχουν κάποια αδικήματα που πρέπει να διερευνηθούν, όπως τα περιγράφει η δικαιοσύνη, το τεκμηριώνουμε στο κατηγορητήριό μας. Δεν θα σταθούμε ποτέ εμπόδιο σε κάθε τι που θα πει η δικαιοσύνη. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να τα κάνει όλα».
Αναφορικά με την ανάρτηση του πρωθυπουργού για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Η κάρτα εργασίας θωρακίζει το οκτάωρο. Από εκεί και πέρα, δεν είναι ντροπή να παραδεχθούμε ως Πολιτεία συνολικά ότι επειδή δεν υπήρχαν τα εργαλεία, δεν είχε περιορισμένη τη μαύρη και αδήλωτη εργασία. Κάτι που συμβαίνει τώρα. Είναι απόδειξη ότι μια μεταρρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα να δηλώνονται αυτές οι υπερωρίες. Υπάρχουν πάρα πολλά που γίνονται στη χώρα με καθυστέρηση. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα προς το συμφέρον των εργαζομένων».
«Ιδιωτική εταιρεία»
Για τις απολύσεις εργαζομένων της Hellenic Train, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η κυβέρνηση των 500.000 νέων θέσεων εργασίας προφανώς κάθε άλλο παρά χαίρεται όταν χάνονται θέσεις εργασίας. Εν προκειμένω, μιλάμε για μια ιδιωτική εταιρεία και το μόνο που μπορεί να κάνει (η κυβέρνηση) είναι να ελέγξει αν είναι παράνομες καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Αν παραβιάζεται κάποια διάταξη του νόμου θα πρέπει να ελεγχθεί, κατ’ αρχάς από τη δικαιοσύνη. Υπάρχει μια συμφωνία που σύναψε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εάν παρατηρηθεί ότι οι υποχρεώσεις της άλλης πλευράς δεν τηρούνται, θα πρέπει να το δούμε. Τα παρακολουθεί όλα το αρμόδιο υπουργείο».
Κληθείς να σχολιάσει την υπεράσπιση του Ισραήλ από τον Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Πρόκειται για έναν μουσικό διαγωνισμό. Στην ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών, βγήκε πρώτο το Ισραήλ, με τα όποια κριτήρια ψήφισαν οι πολίτες. Έχουμε εκφράσει πολλές φορές τη θέση μας, έχουμε μιλήσει για τη διαχρονική συνεργασία με το Ισραήλ, για την επίθεση που δέχθηκε από τη Χαμάς, αλλά είμαστε και αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό για τόσους ανθρώπους που χάθηκαν. Έχουμε μια ισορροπημένη στάση, κάθε ζωή έχει την ίδια αξία. Αλίμονο αν βάζαμε στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές».
Όσον αφορά την κοινή δήλωση ευρωπαίων ηγετών ότι δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «η επιστολή συνιστά μεμονωμένη πρωτοβουλία των μελών-κρατών και όχι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Για την υπόθεση της διαφήμισης της αθλητικής εταιρείας στην Ακρόπολη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Δεν δόθηκε άδεια για να πετάξει drone πάνω απ’ την Ακρόπολη, κάποιες λήψεις έδιναν την εικόνα ότι συμβαίνει αυτό. Δημιουργήθηκε λίγο παραπάνω έως πολύ παραπάνω φασαρία από αυτή που θα έπρεπε. Η άδεια δόθηκε με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος, λογική είναι η συζήτηση για το αντίτιμο που συμφωνήθηκε, είναι καλό ο αρμόδιος οργανισμός να το επανεξετάσει».