Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας

Παρέμβαση του πρωθυπουργού στην εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Αδιαπραγμάτευτη η ελευθερία στη χρήση καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος και στον διαμοιρασμό πληροφοριών. Στηρίζουμε το ναυτικό δίκαιο, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας

«Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο πολύ σημαντικό θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας και εδώ είναι ο σωστός τόπος για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση «υψηλού επιπέδου» της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Στηρίζουμε το ναυτικό δίκαιο, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις. Η θαλάσσια ασφάλειά μας είναι σημαντική για την ασφάλεια όλης της εφοδιαστικής μας αλυσίδας, γιατί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται δια θαλάσσης και προωθεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, την βιώσιμη ανάπτυξη και την ευμάρεια όλων των λαών.

Όλο και περισσότερο συναντάμε διάφορες ασύμμετρες απειλές, όπως το παρεμπόριο, την τρομοκρατία, την πειρατεία, αλλά και τις υβριδικές απειλές, κυβερνοεπιθέσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα πλοία, τις συνδέσεις με τα λιμάνια και επίσης ακραίες καιρικές συνθήκες και η αύξηση ή και τα επίπεδα των θαλασσών που όλο και ανεβαίνουν μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα λιμάνια. Χρειαζόμαστε παγκόσμιες λύσεις, γιατί μόνο μέσω διεθνούς συνεργασίας θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στόχευση σε έξι τομείς

Αυτές οι προσπάθειες, όπως είπε, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε 6 τομείς:

1. Να αυξηθεί η κατανόηση σχετικά με οτιδήποτε έχει σχέση με τη ναυτιλία και το θαλάσσιο περιβάλλον.

2. Θα πρέπει να διακόψουμε όλες τις παράνομες θαλάσσιες πρακτικές που αποτελούν κίνδυνο για το θαλάσσιο εμπόριο.

3. Να υπάρξει εκπαίδευση στον τομέα της ναυτιλίας και της ασφάλειας για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση Ασπίδες, ενώ έκανε λόγο -με σαφείς αιχμές για την Τουρκία- και για την ανάγκη «ελευθερίας στη χρήση καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος και διαμοιρασμό πληροφοριών. Είναι αδιαπραγμάτευτο αυτό για την παροχή ενέργειας υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής».

4. Υποστήριξη και αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τις απειλές που όλο εμφανίζονται.

5. Περιβαλλοντική πρόκληση. Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι από τις απειλές που θα επηρεάσουν την παγκόσμια ισορροπία.

6. Ανάγκη για προστασία και ασφάλεια των δύο εκατομμυρίων ναυτικών που εργάζονται συνεχώς για το παγκόσμιο εμπόριο. Χωρίς αυτούς ο μισός κόσμος θα πάγωνε και ο μισός θα πεινούσε. Χρειάζονται ασφάλεια και συνεχή εκπαίδευση.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η ναυτιλία είναι βασική αξία για τον ελεύθερο κόσμο. Για να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες της θάλασσας, χρειαζόμαστε την ναυτιλία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, είναι ναυτικό έθνος με πλούσια ιστορία, μια μικρή χώρα που ενώνει πολύ περισσότερες με τις θάλασσές μας. Πάντα ήταν ένα μέρος της ταυτότητας των Ελλήνων. Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και θα συνεργαστούμε γι’ αυτόν τον σκοπό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v