Σε νέα δοκιμασία, με άγνωστες διαστάσεις και απρόβλεπτη κόστος, μπαίνει και επισήμως τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση, με την διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τις αγροτικές επιδοτήσεις και εμπλεκόμενους τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Πρόκειται για μία νέα «βόμβα» στην προσπάθεια του Μαξίμου για φυγή προς τα εμπρός με φόντο τις επικείμενες εθνικές κάλπες, την ώρα που το πρωθυπουργικό περιβάλλον προσδοκούσε -μετά την πρόσφατη κοινοβουλευτική διαδικασία- για το τέλος της πολιτικής βασάνου της τραγωδίας των Τεμπών και την αποκλειστική πλέον ανάληψη της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.
Κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υποδέχθηκαν τουλάχιστον μουδιασμένα την νέα εξέλιξη, παρόλο που οι δύο πρώην υπουργοί, με δηλώσεις τους, έσπευσαν να δηλώσουν την αθωότητά τους.
Το θέμα κυριαρχεί στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στο γραφείο του πρωθυπουργού, προκειμένου να χαραχθεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί και ήδη, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη και άλλων κορυφαίων στελεχών έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται.
Πέντε είναι οι άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής στο ζήτημα:
1. Το επιχείρημα ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα διεθνές -και όχι μόνο ελληνικό- και διαχρονικό -και όχι μόνο των τελευταίων ετών. Στη χώρα μας, όπως τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξή του ο κ. Μαρινάκης (Real fm), ξεκίνησε μάλιστα να παρατηρείται από τη δεκαετία του ’80 όπου ο τότε υπουργός του ΠΑΣΟΚ (Ν. Αθανασόπουλος) καταδικάστηκε αμετάκλητα για τρία χρόνια φυλάκιση, στη γνωστή υπόθεση του καλαμποκιού. Αντίστοιχα την περίοδο 1996-2004 η χώρα μας πλήρωσε περί τα 700 εκατομμύρια.
2. Ο ισχυρισμός ότι η παρούσα κυβέρνηση, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο (και όχι τώρα, με τη γνωστοποίηση της δικογραφίας), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσει το φαινόμενο κάποιοι να παίρνουν επιδοτήσεις, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν έπρεπε να πάρουν.
Ανάμεσα σε αυτές, η ενίσχυση του Οργανισμού με 100 προσλήψεις, η ολοκλήρωση των ειδικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που εκκρεμούν για περισσότερο από μία δεκαετία και η αξιοποίηση του Κτηματολογίου που είναι για πρώτη φορά διαθέσιμο ώστε να φαίνεται ποια γη δηλώνεται και από ποιον. Δεδομένου δε ότι η κατάσταση δεν διευθετείται με ημίμετρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποφασίστηκε να κοπεί από τη ρίζα της και να πάει ο Οργανισμός στην ΑΑΔΕ, χωρίς να παραγράφονται οι μέχρι τώρα ευθύνες της λειτουργίας του.
3. Για τη συγκεκριμένη δικογραφία, όπως λένε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, δεν μπορούν να πάρουν θέση επί της ουσίας αν προηγουμένως δεν την διαβάσουν. Υπενθυμίζουν ότι κάθε δικαστικό έγγραφο που αφορά πολιτικά πρόσωπα, διαβιβάζεται στη Βουλή άνευ αξιολόγησης.
«Το ότι αναφέρεται ένα όνομα υπουργού, αυτό μπορεί να σημαίνει από κάτι πάρα πολύ απλό- μπορεί να αναφέρεται το όνομά του σε μια συνομιλία, σε μια κατάθεση, σε μια περιγραφή ενός γεγονότος- μέχρι κάτι πάρα πολύ σοβαρό», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί απιστίας και απάτης: «Το ότι ο τίτλος των αδικημάτων που ερευνώνται είναι αυτός, δεν σημαίνει ότι για κάθε έναν που αναφέρεται σημαίνει ότι έχει διαπράξει αυτό το αδίκημα ή ελέγχεται γι’ αυτό», τόνισε.
4. Διαχωρίζουν το θέμα των προστίμων, με τελευταίο αυτό των 415 εκατομμυρίων ευρώ, από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Το πρώτο, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, αφορά διοικητικές παθογένειες και το δεύτερο πιθανές παράνομες επιδοτήσεις. Για το πρόστιμο, θα υπάρξει δικαστική αντίρρηση εκ μέρους της χώρας μας για μείωσή του, με ανάλογες διαδικασίες να εξελίσσονται σε 17 ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, οδήγησαν διαχρονικές παραλείψεις και αστοχίες, όπως το γεγονός ότι δεν είχαμε κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες και σχέδια βόσκησης.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το πρόσφατο πρόστιμο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι έρευνες των ευρωπαϊκών αρχών -υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση- αφορούν την περίοδο από το 2017 έως το 2023. Σημειώνουν δε ότι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες τροποποιήθηκε το καθεστώς που ίσχυε, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος, ώστε να γίνονται δεκτά αιτήματα για χορήγηση δικαιωμάτων σε βοσκότοπους χωρίς ζώα. Κάτι που καταργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση.
5. Όσο για τα χρήματα που ελήφθησαν παράνομα, όπως λένε αρμόδιες πηγές, θα εξαντληθούν όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να αναζητηθούν και το μεγαλύτερο μέρος αυτών, στο πλαίσιο του «νομικώς εφικτού», να επιστραφούν και να ανακατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη ροή των χρημάτων προς τους πραγματικούς δικαιούχους - τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας από εδώ και πέρα.
Όπως και να’ χει, πάντως, πρόκειται για ένα ακόμα οπισθογύρισμα στην κυβερνητική προσπάθεια για επανάκτηση του χαμένου -δημοσκοπικά- εδάφους της τελευταίας διετίας και ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν ήδη σκληρή κριτική, προαναγγέλλοντας πρότασή τους για τη σύσταση νέας προανακριτικής επιτροπής, σε βάρος των κ. Βορίδη και Αυγενάκη.
Ενας νέος κύκλος πολιτικής έντασης μόλις ξεκίνησε…