Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα treasuries

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες με τον Dow Jones να καταγράφει άνοδο πάνω από 3%. Βουτάει στο 3,59% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Άλμα 5% για το αργό.

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα treasuries

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται αρκετά χαμηλότερα, ακολουθώντας τη γενικότερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, μετά τη στροφή της βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις.

Ο Dow Jones ενισχύεται 3,1% στις 29.617 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,7% υψηλότερα στις 10.865 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 3,04% στις 3.693 μονάδες. 

«Είναι πολύ απλό στο συγκεκριμένο σημείο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται υψηλότερα και μετά οι μετοχές πιθανότατα παραμένουν υπό πίεση. Κατεβαίνει και οι μετοχές πραγματοποιούν ράλι», τόνισε αναλυτής της Raymond James στο CNBC. 

H Wall Street προέρχεται από έναν δύσκολο μήνα, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2020. Ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή κάτω από τις 29.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 8,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq βούτηξαν 9,3% και 10,5% αντίστοιχα. 

Για το τρίμηνο, ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε 6,6%, κλείνοντας στο «κόκκινο» για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο. Είναι η πρώτη φορά από το τρίμηνο του 2015 που καταγράφει τρία διαδοχικά τρίμηνα απωλειών. Ο S&P 500 και ο Nasdaq βούτηξαν 5,28% και 4,1% αντίστοιχα, σημειώνοντας το τρίτο διαδοχικό πτωτικό τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2009. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών τον Σεπτέμβριο καθώς οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν, πιθανότατα επειδή η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες πάγωσε τη ζήτηση.

To ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε στις 50,9 μονάδες αυτόν τον μήνα από 52,8 τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση από τον Μάιο του 2020.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βουτάει 23 μονάδες βάσης, στο 3,59%. Τα ομόλογα έλαβαν ώθηση από την απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας να εγκαταλείψει το σχέδιό της για μείωση του φορολογικού συντελεστή 45%, που επιβάλλεται στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια, όσους δηλαδή κερδίζουν πάνω από 150.000 στερλίνες τον χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινώσει μείωση στο 40% για να τονωθούν οι επενδύσεις, ενώ η κίνηση αυτή ήταν το πιο αμφιλεγόμενο κομμάτι του δημοσιονομικού πακέτου ύψους 45 δισ. λιρών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 0,97 δολ./ευρώ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο πραγματοποιεί άλμα 5% στα 84,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει κέρδη 0,3% στα 1.677 δολάρια ανά ουγκιά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v