Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρεμλίνο: Συνάντηση με Πούτιν τη Δευτέρα ζήτησε ο Ερντογάν

Oι δύο ηγέτες θα βρεθούν στο Παρίσι, με αφορμή τη διάσκεψη για το κλίμα. Ο Τ. Ερντογάν ζήτησε να συναντηθεί με τον Βλ. Πούτιν. Η Μόσχα ετοιμάζει οικονομικά μέτρα ως αντίποινα προς την Τουρκία, ενώ βάζει στο στόχαστρο και τις ΗΠΑ.

Κρεμλίνο: Συνάντηση με Πούτιν τη Δευτέρα ζήτησε ο Ερντογάν

Ο Τ. Ερντογάν ζήτησε να συναντήσει τον Βλ. Πούτιν στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου, ανέφερε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το Reuters.

Oι δύο ηγέτες θα βρεθούν στο Παρίσι με αφορμή την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να μη δεχθεί νέα πρόκληση από την τουρκική πλευρά, ενώ χθες έβαλε στο κάδρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είχε προηγηθεί πόλεμος δηλώσεων με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά να ζητήσει συγγνώμη από τη Μόσχα για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στη συριακή μεθόριο.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο διακόπτει κάθε οικονομική δραστηριότητα με την Άγκυρα και περνά στην αντεπίθεση, ξεκαθαρίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχει ανάγκη από συμμαχίες. Στον αέρα βρίσκονται πλέον τα σχέδια για τον αγωγό Turkish Stream και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε πράξη προδοσίας τη συντριβή του Su-24 στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, «από μία χώρα που η Ρωσία θεωρούσε φίλη της».

Μάλιστα, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη συμμαχία κατά του ISIS, ωστόσο αυτή η συνεργασία θα τεθεί σε κίνδυνο, σε περίπτωση νέας εχθρικής πράξης. «Συνεχίζουμε με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη αυτού του επεισοδίου, αλλιώς δεν θα έχουμε ανάγκη συνεργασίας με κανέναν. Με καμία συμμαχία και με καμία χώρα», διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν είπε ότι η αμερικανική πλευρά, που ηγείται της συμμαχίας στην οποία η Τουρκία είναι μέλος, γνώριζε πού και πότε επιχειρούσαν τα αεροσκάφη της Ρωσίας, τη στιγμή που συνέβη η κατάρριψη. «Είτε δεν έχουν τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών, είτε διέρρευσαν αυτή την πληροφορία, χωρίς να συνειδητοποιήσουν τις πιθανές επιπτώσεις», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει -όπως ήταν αναμενόμενο- να βάζει νερό στο κρασί του. Κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από τη Μόσχα, κάτι που ζήτησε ο Πούτιν. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να απολογηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως οι Τούρκοι πιλότοι που κατέρριψαν το αεροσκάφος «έκαναν το καθήκον τους». «Συγγνώμη θα πρέπει να ζητήσουν αυτοί που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας. Οι πιλότοι μας έκαναν απλά το καθήκον τους, αντιδρώντας στην παραβίαση των κανόνων», ξεκαθάρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατήγγειλε ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα που του έκανε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. «Μετά το περιστατικό, τηλεφώνησα στον Πούτιν, όμως έως αυτή τη στιγμή δεν μου έχει απαντήσει», δήλωσε ο Ερντογάν και σημείωσε πως ενδεχομένως να μην είχε συντριβεί το αεροσκάφος, σε περίπτωση που οι Τούρκοι γνώριζαν ότι είναι ρωσικό.

Στο μεταξύ, μετά από μπαράζ ανακοινώσεων χθες, η Μόσχα φαίνεται αποφασισμένη να διακόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε με επιτακτικό τρόπο στους Ρώσους υπηκόους που βρίσκονται στην Τουρκία να επιστρέψουν στη χώρα, προειδοποιώντας τους για τρομοκρατικούς κινδύνους.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν Τούρκους επιχειρηματίες στην πόλη Κρασνοντάρ και τους επέβαλαν πρόστιμο, κατηγορώντας τους ότι έδωσαν ψευδείς πληροφορίες για τους λόγους του ταξιδιού τους στη Ρωσία.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε ότι διακόπτονται όλες οι στρατιωτικές επαφές με την Τουρκία. «Κλείνουν όλα τα κανάλια συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ο πόλεμος θα είναι οικονομικός

Στο μεταξύ, «παγώνουν» όπως όλα δείχνουν τα σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream αλλά και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ, είναι πολλά τα επενδυτικά προγράμματα που ενδεχομένως και να ακυρωθούν, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που θα επιβληθούν στην Άγκυρα.

Το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας αναμένεται εξάλλου να προετοιμάσει προτάσεις περιορισμού του εφοδιασμού τροφίμων από την Τουρκία, σε συνέχεια της εντολής του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που ζήτησε από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα προς την Τουρκία.

Φαμπιούς: Δυνάμεις του Άσαντ κατά του ISIS

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς έκανε για πρώτη φορά λόγο σήμερα για το ενδεχόμενο οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους "υπάρχουν δύο σειρές μέτρων: οι βομβαρδισμοί... και στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος, που δεν μπορούν να είναι οι δικές μας, αλλά που πρέπει να είναι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, οι αραβικές σουνιτικές δυνάμεις και, γιατί όχι, οι δυνάμεις του καθεστώτος", δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στο δίκτυο RTL.

Οι σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας διέρχονται σοβαρή κρίση μετά την κατάρριψη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία την Τρίτη ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως το αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο τους και πως το προειδοποίησαν πολλές φορές να κάνει μεταβολή προτού ανοίξουν πυρ.

Οι Ρώσοι λένε, αντίθετα, πως το Su-24 παρέμεινε συνεχώς στον συριακό εναέριο χώρο και πως η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν ήρθε ποτέ σε επικοινωνία μαζί του πριν το καταρρίψει.

Tουρκία: Αναστέλλει προσωρινά τις αεροπορικές επιθέσεις κατά ISIS

Η Τουρκία αποφάσισε να αναστείλει "προσωρινά" τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιεί κατά της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος (ΙΚ) στη Συρία στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε νέο περιστατικό με τη Ρωσία, γράφει σήμερα η εφημερίδα Hürriyet, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η απόφαση της Τουρκίας να διακόψει τις πτήσεις της πάνω από τη Συρία λήφθηκε σε συντονισμό με τη Ρωσία, η οποία δεσμεύτηκε επίσης να αναστείλει τις επιχειρήσεις της κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου.

"Τα δύο μέρη συμφώνησαν να ενεργήσουν με προσοχή μέχρις ότου αποκατασταθούν οι συνήθεις επαφές τους και μειωθούν οι εντάσεις", γράφει η Hürriyet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v