Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Ο μεταποιητικός τομέας εξακολουθεί να συρρικνώνεται

Η παραγωγή και ο όγκος νέων παραγγελιών συρρικνώθηκαν το Μάρτιο, ενώ ταυτόχρονα ο μεταποιητικός τομέας μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων με το γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων 14 μηνών. Στο 48,3 διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI.

Ρωσία: Ο μεταποιητικός τομέας εξακολουθεί να συρρικνώνεται

Η συρρίκνωση στον μεταποιητικό τομέα της Ρωσίας εντάθηκε το Μάρτιο καθώς οι εταιρίες συνέχισαν να περικόπτουν θέσεις εργασίας, όπως κατέδειξε σήμερα ο PMI της Markit.

Ο δείκτης για το μεταποιητικό τομέα συρρικνώθηκε σε 48,3 το Μάρτιο από 49,3 το Φεβρουάριο, ενώ παρέμεινε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα κάτω του ορίου του 50 που διαχωρίζει την συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

«Τα ρωσικά εργοστάσια βρίσκονται αυτή τη στιγμή εν μέσω μιας επιδεινούμενης πτώσης», ανέφερε ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit.

Το MarketWatch αναφέρει ότι η μηνιαία έκθεση έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες αισιόδοξες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων. Ο υπουργός Οικονομίας, Alexei Ulyukayev είχε αναφέρει προηγούμενα πως η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο η έκθεση του Markit υπαινίσσεται πως η συρρίκνωση θα παραμείνει.

Ενώ συρρικνώθηκαν η παραγωγή και ο όγκος των νέων παραγγελιών το Μάρτιο, ταυτόχρονα ο μεταποιητικός τομέας μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων με το γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων 14 μηνών.

«Αν το τρέχον υποτονικό περιβάλλον στην αγορά συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, οι εταιρίες θα αναζητήσουν από την Τράπεζα της Ρωσίας να προσφέρει κάποια τόνωση προκειμένου να αναβιώσει την οικονομία που καταγράφει κακές επιδόσεις», ανέφερε ο Agass. Στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα έχει προς το παρόν σταθεί διστακτική στο να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική, επικαλούμενη υψηλούς πληθωριστικούς κινδύνους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v