Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδιάζει τμήμα εκτός ΕΕ

Ελπίζει ότι θα κρατήσει κάποια χρήματα της Βρετανίας μετά το Brexit, καθώς αναμένεται να πάρει φεύγοντας από την ΕΕ το 16% της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αφήνοντας τρύπα ύψους έως και 9 δισ. ευρώ.

H Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχεδιάζει τμήμα εκτός ΕΕ

Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχεδιάζει τη δημιουργία θυγατρικής τράπεζας, που θα επικεντρώνεται σε επενδύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ελπίζοντας ότι θα κρατήσει μερικά από τα δισεκατομμύρια της Βρετανίας μετά το Brexit, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

To περίγραμμα του νέου τομέα, που θα μπορούσε αρχικά να επικεντρωθεί στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες που κατακλύζουν την Ευρώπη και να δανείσει περίπου 7-8 δισ. ευρώ τον χρόνο, δόθηκε στους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Σκοπός του είναι να συγκεντρώσει περισσότερες από τις διεθνείς δαπάνες ανάπτυξης της ΕΕ σε μια μονάδα, η οποία θα είναι επίσης σε θέση να συνεργαστεί με τις διάφορες εθνικές τράπεζες ανάπτυξης της ΕΕ.

Θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα κάνει διεξοδική εξέταση του θέματος, στις αρχές του επόμενου έτους, έτσι ώστε να μπορεί να ληφθεί υπόψη στον πρώτο γύρο συζητήσεων για τον επόμενο 7ετή κύκλο δαπανών της ΕΕ που ξεκινά το 2021. «Σχεδόν τα δύο τρίτα των κρατών μελών που ενημερώθηκαν στη συνάντηση είχαν θετική αντίδραση», ανέφερε πηγή.

Δύο άλλες πηγές επιβεβαίωσαν τις προτάσεις και το σχέδιο να λειτουργήσει κατά κύριο λόγο - αρχικά τουλάχιστον - σε χώρες που βρίσκονται στην πηγή του μεταναστευτικού θέματος στην ΕΕ. 

Κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία του σχεδίου είναι και η διαπραγμάτευση για το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επενδύει σήμερα 70 - 80 δισ. ευρώ ετησίως, με περίπου 10% ή 7-8 δισ. από αυτά να δαπανώνται εκτός της ΕΕ, από την κεντρική Αφρική μέχρι την Αργεντινή, στη Λατινική Αμερική.

Αυτά είναι χρήματα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στη νέα θυγατρική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο. Η αναχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ , η οποία αναμένεται να πάρει το 16% της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αφήνοντας τρύπα ύψους έως και 9 δισ. ευρώ στα οικονομικά της.

Και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε η Βρετανία να πρέπει να περιμένει επίσης δεκαετίες για να πάρει όλα τα χρήματα της από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, η νέα θυγατρική μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον μερικά από τα χρήματά του.

«Θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να συμμετέχει σε αναπτυξιακά έργα μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μετά το Brexit», ανέφερε πηγή, επισημαίνοντας ότι το μοντέλο θα μπορούσε να είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο είναι ήδη ανοικτό σε μέλη εκτός ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χαμμόντ, βρισκόταν στις Βρυξέλλες για το ECOFIN, όπου διατυπώθηκαν οι προτάσεις. Σε ομιλία του τον Ιούνιο, είχε σημειώσει ότι μπορεί να είναι «αμοιβαία επωφελής» η διατήρηση σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μετά το Brexit.

Ερωτηθείς από το Reuters να σχολιάσει τις νέες προτάσεις, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Οι μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα καθοριστούν ως μέρος των διαπραγματεύσεων για την έξοδο μας από την ΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v