Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κομισιόν θέλει να κλείσει την «τρύπα» €15 δισ. του Brexit με εταιρικό φόρο

Την μεταφορά ενός μέρους των κρατικών εσόδων από τους εταιρικούς φόρους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. προτείνει η Κομισιόν για την κάλυψη του κενού στον προϋπολογισμό από το Brexit.

Η Κομισιόν θέλει να κλείσει την «τρύπα» €15 δισ. του Brexit με εταιρικό φόρο

Οι Βρυξέλλες ζητούν από τους ηγέτες της Ε.Ε. να εξετάσουν μια σειρά από μέτρα για να καλύψουν το ετήσιο κενό €15 δισ. που δημιουργεί το Brexit.

H αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνδυασμό με την ανάγκη για την εύρεση περισσότερων πόρων για την κοινή άμυνα και τον έλεγχο των συνόρων, αναμένεται να οδηγήσουν σε ακόμα πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνεκρ, πρόεδρος της Κομισιόν, προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., οι ηγέτες των οποίων θα συζητήσουν το ζήτημα την επόμενη εβδομάδα, πως είναι αντιμέτωπες με σκληρές επιλογές για το πώς θα χρηματοδοτήσουν τον επόμενο προϋπολογισμό του μπλοκ, για την περίοδο 2021 ως 2027. «Νομίζω ότι κάποια κράτη μέλη θα πρέπει να ξανασκεφτούν κάποια πράγματα» σημείωσε ο κ. Γιούνκερ. «Κάποια κράτη μέλη δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερο, αλλά θέλουν να κάνουν περισσότερα. Αλλά κράτη μέρη θέλουν να λάβουν περισσότερα» τόνισε.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η πιο καινούργια ιδέα για την άντληση νέων πόρων στην πρόταση των 22 σελίδων της Κομισιόν είναι η μεταφορά ενός μέρους των κρατικών εσόδων από τους εταιρικούς φόρους στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Το σχέδιο συνδέεται με τις προτάσεις της Ε.Ε. για εναρμόνιση του τρόπου με τον οποίον οι εταιρείς υπολογίζουν τα φορολογητέα κέρδη των εταιρειών, αλλά δεν περιλαμβάνει την επιβολή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή. Η Κομισιόν πιστεύει ότι το μέτρο μπορεί να φέρει από 21 ως 140 δισ. ευρώ σε μια επταετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v