Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσεχία: Μπορούμε να αυξήσουμε τις συντάξεις, χωρίς να γίνουμε Ελλάδα

Η υπουργός Εργασίας άσκησε κριτική στις προειδοποιήσεις του εθνικού δημοσιονομικού συμβουλίου, που είπε ότι η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με μία κρίση σαν της Ελλάδας, σε κάποιες δεκαετίες, καθώς το ποσοστό των συνταξιούχων αυξάνεται.

Τσεχία: Μπορούμε να αυξήσουμε τις συντάξεις, χωρίς να γίνουμε Ελλάδα

Μία από τις λιγότερο χρεωμένες χώρες της Ευρώπης υποστηρίζει ότι έχει χώρο για να αυξήσει τις συντάξεις, χωρίς να αντιμετωπίζει κίνδυνο μίας κρίσης όπως της Ελλάδας, τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με την οικονομική ανάπτυξη να είναι ισχυρή και την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο της ΕΕ, η Τσεχία έχει ένα από τα μεγαλύτερα πλεονάσματα προϋπολογισμού στο μπλοκ και το τέταρτο μικρότερο δημόσιο χρέος.

Ενώ αυτό έχει δώσει στην κυβέρνηση χώρο για να αυξήσει τις δαπάνες που αφορούν τις συντάξεις, μία αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος μπορεί να δώσει περισσότερα μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε συνέντευξη της η υπουργός Εργασίας Jana Malacova.

«Κοιτάζοντας άλλες χώρες, δεν δαπανούμε τόσα πολλά σε συντάξεις και με βάση τις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο γι’ αυτό», τόνισε η Malacova.

Η υπουργός άσκησε κριτική στις προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το ανεξάρτητο Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Η ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή για τον προϋπολογισμό είπε ότι το πιο πλούσιο πρώην κομμουνιστικό μέλος της ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπο με μία κρίση σαν της Ελλάδας, σε κάποιες δεκαετίες, καθώς το ποσοστό των συνταξιούχων αυξάνεται και οι φορολογούμενοι βγαίνουν στη σύνταξη.

Το τελευταίο έτος, οι δαπάνες για συντάξεις γήρατος της Τσεχίας ήταν μόλις τα τρία τέταρτα του μέσου όρου της ΕΕ, στο 10,2% του ΑΕΠ.

«Η λειτουργικότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος εξαρτάται περισσότερο από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και λιγότερο από τον αριθμό των συνταξιούχων» τόνισε η υπουργός.

«Απλώς δεν είναι δίκαιο να τρομάζεις ανθρώπους λέγοντας ότι, με τη γήρανση του πληθυσμού, δεν θα υπάρξουν χρήματα για συντάξεις», είπε.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν νέους εταιρικούς φόρους στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και του τραπεζικού τομέα. Αυτή πρέπει να είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση», σημείωσε στο Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v