Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς το τηλεφώνημα Τραμπ στον Ερντογάν άλλαξε τον πόλεμο στη Συρία

Αλλα θα έκανε και άλλα έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Αναμενόταν να προειδοποιήσει τον Ερντογάν για τα σχέδια επίθεσης του σε κουρδικές δυνάμεις. Αντ' αυτού, τον ρώτησε: «Εάν αποσύρουμε τους στρατιώτες μας, μπορείς να καθαρίσεις τον ISIS;». Εκπληξη στην Τουρκία, σοκ στην Ουάσιγκτον.

Πώς το τηλεφώνημα Τραμπ στον Ερντογάν άλλαξε τον πόλεμο στη Συρία

Η δήλωση του Προέδρου Nτόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συρία άφησε εμβρόντητους τους πάντες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας πριν από δύο εβδομάδες, ο Τραμπ αναμενόταν να προειδοποιήσει τον Τούρκο Πρόεδρο όσον αφορά τα σχέδια του για επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία, σημειώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αντ’  αυτού, κατά τη συζήτηση, ο Τραμπ αναδιαμόρφωσε την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εγκαταλείποντας το συριακό έδαφος και παραδίδοντας στην Αγκυρα το έργο τερματισμού του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Ο Τραμπ ρώτησε: “Εάν αποσύρουμε τους στρατιώτες μας, μπορείς να καθαρίσεις τον ISIS;”», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters. Πρόσθεσε πως ο Ερντογάν απάντησε ότι οι τουρκικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την αποστολή.

«Τότε, κάντε το», του είπε ο Τραμπ απότομα. Στο τηλεφώνημα συμμετείχε και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, και απευθυνόμενος σε αυτόν, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε: «Αρχίστε να δουλεύετε για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία».

«Πρέπει να πω ότι ήταν αναπάντεχη απόφαση. Η λέξη "έκπληξη" είναι πολύ αδύναμη για να περιγράψει την κατάσταση», σημείωσε ο αξιωματούχος, μία από τις πέντε τουρκικές πηγές που μίλησαν στο Reuters για το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών, στις 14 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση του Τραμπ ήταν σοκ και για την Ουάσιγκτον, όπου ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Αμυνας, Τζιμ Μάτις, προσπάθησαν να αλλάξουν τη γνώμη του Τραμπ, όπως υπογραμμίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v