Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσύρουν στρατιωτικό υλικό από τη Συρία οι ΗΠΑ

«Μπορώ να επιβεβαιώσω τη μετακίνηση υλικού από τη Συρία. Για λόγους ασφαλείας, δεν μπορώ σας να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν», δήλωσε αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αποσύρουν στρατιωτικό υλικό από τη Συρία οι ΗΠΑ

Ο στρατός των ΗΠΑ άρχισε να αποσύρει μέρος του υλικού του από τη Συρία, επιβεβαίωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, την ώρα που το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των περίπου 2.000 ανδρών των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, την οποία υποσχέθηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παραμένει θολό.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω τη μετακίνηση υλικού από τη Συρία. Για λόγους ασφαλείας, δεν μπορώ σας να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος.

Το CNN μετέδωσε πρώτο ότι άρχισε η απόσυρση μέρους του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού. «Έχει ήδη φύγει λίγο φορτίο», εμπιστεύτηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να διευκρινίσει το είδος του υλικού που αποσύρθηκε.

Η αναγγελία που έκανε τον Δεκέμβριο ο αμερικανός πρόεδρος περί άμεσης και πλήρους αποχώρησης των περίπου 2.000 στρατιωτικών που πολεμούν στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κατέλαβε εξαπίνης τους συμμάχους της Ουάσινγκτον και προκάλεσε την ανησυχία τους, θυμίζει το ΑΠΕ. Όμως έκτοτε, άλλα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης προσπάθησαν να διασκεδάσουν την αρχική εντύπωση περί εσπευσμένης αποχώρησης που είχε δοθεί από τον Τραμπ.

Την Κυριακή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, διαβεβαίωσε από την Ιερουσαλήμ όπου βρισκόταν ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα γίνει κατά τρόπο ώστε η ασφάλεια του Ισραήλ και «άλλων φίλων» των ΗΠΑ στην περιοχή να είναι «απολύτως εγγυημένη».

«Ο πρόεδρος Τραμπ πήρε την απόφαση να αποσύρουμε τα στρατεύματά μας, θα το κάνουμε», είπε την Πέμπτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα.

Εδώ και μερικές ημέρες, η Ουάσινγκτον μοιάζει να κάνει πετάλι προς τα πίσω, θέτοντας όρους που ακόμη απέχουν πολύ από το να έχουν εκπληρωθεί για την απόσυρση των δυνάμεών της από τη Συρία: την αμετάκλητη ήττα του ΙΚ, καθώς και εγγυήσεις ότι οι κούρδοι μαχητές που πολέμησαν εναντίον των τζιχαντιστών στο πλευρό των Αμερικανών θα προστατευθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v