Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η τουρκική λίρα με την προσοχή σε Συρία και επιτόκια

Το νόμισμα χάνει 1% έναντι του δολαρίου, στις 5,5021 λίρες ανά δολάριο, ενώ νωρίτερα άγγιξε και τις 5,51. Μέχρι στιγμής φέτος υποχωρεί 4%. Για οικονομική «καταστροφή» προειδοποιεί ο Τραμπ. Την Τετάρτη ανακοινώνει αποφάσεις η Κεντρική Τράπεζα.

Υποχωρεί η τουρκική λίρα με την προσοχή σε Συρία και επιτόκια

Χτύπημα δέχεται η τουρκική λίρα, τη Δευτέρα. To νόμισμα υποχωρεί μετά τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για οικονομική «καταστροφή» της Τουρκίας, εάν η χώρα επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας.

Η λίρα χάνει 1% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στις 5,5021 λίρες ανά δολάριο, ενώ νωρίτερα άγγιξε και τις 5,51. Μέχρι στιγμής φέτος υποχωρεί 4%. Οι απώλειες ήταν χειρότερες έναντι του ιαπωνικού γεν, με ημερήσια πτώση που έφτασε το 1,4% και ετήσια 5,3%.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, κάποιοι από τους παράγοντες που βύθισαν το νόμισμα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, έχουν περάσει και στο 2019.

Η σχέση με τις ΗΠΑ έχει έρθει ξανά στο επίκεντρο, μετά την περσινή διαμάχη των δύο χωρών για την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα από την Τουρκία, η οποία τελικά επιλύθηκε.

Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε τον Δεκέμβριο να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία, μετά την κήρυξη νίκης έναντι του Ισλαμικού Κράτους. Με τα αμερικανικά στρατεύματα να αποχωρούν, οι Κούρδοι που πολέμησαν μαζί με τους Αμερικανούς στρατιώτες μένουν μόνοι τους. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να κάνει επιχείρηση εναντίον ενός τμήματός τους, που το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την Κυριακή ότι εάν η Τουρκία κάνει μία τέτοια κίνηση, οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν» την Τουρκία οικονομικά.

Οι επενδυτές είναι επίσης εν αναμονή απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, την Τετάρτη. Από τους 21 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, οι 19 προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στα επιτόκια. Οι υπόλοιποι δύο αναμένουν μείωση.

Καθώς ο Ερντογάν έχει εκφράσει αντιρρήσεις στις αυξήσεις επιτοκίων, κάποιοι φοβούνται ότι η Τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v