Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντομπρόβσκις: Όχι πριν τα μέσα 2022 η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Βουλγαρία θα πρέπει να είναι μέλος του ERM-2 για δυο χρόνια και στη συνέχεια θα χρειαστεί ένας ακόμα χρόνος για «πρακτικές προετοιμασίες» προτού ενταχθεί στην ευρωζώνη.

Ντομπρόβσκις: Όχι πριν τα μέσα 2022 η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη

Η Βουλγαρία θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022 για να ενταχθεί στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το κοινό νόμισμα, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η χώρα πληροί τα ελάχιστα κριτήρια για την υιοθέτηση του ευρώ, με χαμηλό πληθωρισμό, υγιή δημοσιονομικά και το τοπικό της νόμισμα, το λεβ, να είναι ήδη συνδεδεμένο με το ευρώ, ωστόσο είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ και αντιμετωπίζει προβλήματα με ορισμένες τράπεζές της.

Η αίτηση της Σόφιας πέρυσι για ένταξη στον Συναλλαγματικό Μηχανισμό της ΕΕ (ERM-2), που αποτελεί προθάλαμο της πλήρους ένταξης στην ευρωζώνης, πιθανόν να εγκριθεί «μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους», σύμφωνα με τον  Επίτροπο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Κατά τον ίδιο, η Βουλγαρία θα πρέπει να είναι μέλος του ERM-2 για δυο χρόνια και στη συνέχεια θα χρειαστεί ένας ακόμα χρόνος για «πρακτικές προετοιμασίες» προτού ενταχθεί στην ευρωζώνη.

«Χρειάζεται τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια» για να υιοθετήσει η Βουλγαρία το ευρώ από τότε που θα ενταχθεί στον ERM-2, είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, ορίζοντας ουσιαστικά τον χρόνο ένταξης της Σόφιας στην ευρωζώνη όχι πριν τα μέσα του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v