Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Δίνει προσωρινές άδειες παραμονής για να γίνει το τείχος

Σε μία προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και να χτιστεί το συνοριακό τείχος, προτείνει προσωρινά δικαιώματα σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.

Τραμπ: Δίνει προσωρινές άδειες παραμονής για να γίνει το τείχος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε το Σάββατο μια συμφωνία για το μεταναστευτικό αποπειρώντας να αρθεί το αδιέξοδο με τους Δημοκρατικούς που έχει προκαλέσει την μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους - διάρκειας σχεδόν ενός μηνός -, προσφέροντας προσωρινά δικαιώματα και προσωρινές άδειες παραμονής σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι διατρέχουν τον κίνδυνο να απελαθούν από τις ΗΠΑ, ζητώντας αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση από το Κογκρέσο για το συνοριακό τείχος.

Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν αμέσως την προσφορά του. Η πρόταση Τραμπ, την οποία έκανε χθες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στοχεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, να «τεθεί τέλος στο αδιέξοδο» για την ψήφιση του προϋπολογισμού, που έχει οδηγήσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες σε μερική αναστολή λειτουργίας για 29 μέρες και έχει αφήσει 800.000 εργαζόμενους απλήρωτους.

Πριν το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ, το περιεχόμενο του οποίου είχε διαρρεύσει τον Τύπου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είχε απορρίψει την πρόταση.

Στην τηλεοπτική ομιλία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος στην αξίωσή του το ποσό των 5,7 δισ. για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό να είναι μέρος κάθε νομοσχεδίου για τη λήξη του shutdown και την επαναλειτουργία των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους. Τελεσίγραφο που οι Δημοκρατικοί δεν αποδέχονται.

Εντούτοις, ο Τραμπ ήλπιζε ότι προσφέροντας επιπλέον προστασία σε κάποιους παράτυπους μετανάστες θα τερματιστεί το αδιέξοδο με το Κογκρέσο.

Στην χθεσινή του ομιλία από τον Λευκό Οίκο, ο μεγιστάνας πρόεδρος προσέφερε να επεκτείνει τη στήριξη στη νομοθεσία που θα προστατεύσει περίπου 700.000 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ με τους γονείς τους όταν ήταν παιδιά, τους λεγόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), καθώς και τους μετανάστες που έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας (TPS). Συγκεκριμένα πρότεινε τριετή παράταση της προσωρινής άδειας παραμονής των Dreamers, του προγράμματος Daca που θέσπισε ο προκάτοχός του Μπαράκ, και απέσυρε ο Τραμπ κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Επίσης πρότεινε την τριετή επέκταση του TPS, που θα επιτρέψει σε περίπου 300.000 μετανάστες να εργαστούν μόνιμα, χωρίς άδεια παραμονής. Αυτό το δικαίωμα αποσύρθηκε για υπηκόους αρκετών χωρών από την τωρινή κυβέρνηση.

Απαίτησε επιπλέον χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια κατά μήκος των συνόρων και για τεχνολογία ανίχνευσης ναρκωτικών και τοποθέτηση περισσότερων δικαστών, αρμόδιους για την μετανάστευση και την αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου.

Συμπλήρωσε ότι ο Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία θα επιδιώξει μια ταχεία ψήφιση της πρότασής του.

Λίγο πριν την «σημαντική» ανακοίνωση την οποία είχε προαναγγείλει ο Τραμπ από την Παρασκευή, η Πελόζι με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την πρόταση «απαράδεκτη», σημειώνοντας ότι δεν «αποτελεί μια καλόπιστη προσπάθεια για να αποκατασταθεί η σιγουριά στις ζωές των πολιτών». Πρόσθεσε ότι η προσφορά του Αμερικανού προέδρου είναι απίθανο να κερδίσει τους απαιτούμενους ψήφους για να εγκριθεί στην Βουλή ή στην Γερουσία.

Σύμφωνα με την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής, αυτό που παρουσίασε ως προεδρική παραχώρηση ο Τραμπ είναι απλά ένα «απάνθισμα πολυάριθμων προτάσεων που έχουν ήδη απορριφθεί στο παρελθόν».

Νωρίτερα το Σάββατο, το ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Ντικ Ντάρμπιν δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να στηρίξει μια τέτοια προσφορά. «Πρώτα, ο πρόεδρος Τραμπ και ο Μιτς Μακόνελ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία πρέπει να ανοίξουν σήμερα την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Ντάρμπιν με ανακοίνωσή του.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το αμερικανικό σύστημα μετανάστευσης «διαλυμένο», τονίζοντας: «Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να αρθεί το αδιέξοδο και να προσφέρω στο Κογκρέσο ένα δρόμο προς το εμπρός για να τερματιστεί το shutdown της κυβέρνησης και να επιλυθεί η κρίση κατά μήκος των νότιων συνόρων».

Το Σάββατο το πρωί, για μια ακόμη φορά, επιτέθηκε στις μεξικανικές αρχές, μιλώντας για ένα «καραβάνι» μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, που όπως πολλά ακόμη, όπως είπε, κινούνται προς τις ΗΠΑ.

«Το Μεξικό δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ για να σταματήσει το καραβάνι που έχει σχηματιστεί και κινείται προς τις ΗΠΑ», είπε με tweet του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v