Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση ΕΚΤ: Χαμηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται το 2019 στο 1,5%, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της για 1,8%. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 1,5% έναντι 1,7% και αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της τράπεζας.

Εκθεση ΕΚΤ: Χαμηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο από ότι αναμενότα, σύμφωνα
με έρευνα οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, υποστηρίζοντας την σηματοδότηση από την τράπεζα πιθανής καθυστέρησης απόσυρσης του προγράμματος τόνωσης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης μπορεί να είναι βαθύτερη και να διαρκέσει περισσότερο από ότι είχε εκτιμηθεί. Τα σχόλιά του ερμηνεύτηκαν ευρέως ως σήμα για καθυστέρηση της πρώτης αύξησης επιτοκίων.

Σύμφωνα με τριμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, που μεταδίδει το Reuters, βασικό στοιχείο για τις θέσεις που έλαβε την Πέμπτη η τράπεζα ήταν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ που αναμένεται το 2019 στο 1,5%, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της για 1,8%.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 1,5% έναντι 1,7% και αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της τράπεζας για ελαφρά χαμηλότερα ή 2%. 

Η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό το 2020 αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 1,8% από 1,9% και για την ανάπτυξη την ίδια χρονιά στο 1,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v