Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Μεροληπτική και με πολιτικά κίνητρα η έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ λέει πως η έκθεση "απέχυ πολύ από το να είναι αντικειμενική", πως "διαμορφώθηκε με πολιτικά κίνητρα", ενώ χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ ως χώρα με "σκοτεινό ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα".

Τουρκία: Μεροληπτική και με πολιτικά κίνητρα η έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η ετήσια έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς ασκεί σκληρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για την επιδείνωση των δημοκρατικών στάνταρ και των θεμελιωδών ελευθεριών, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει «πολιτικούς κρατούμενους» όσους συνελήφθησαν ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης –όπως την χαρακτηρίζει η Άγκυρα- των Γκιουλενιστών.

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή του ανακοίνωση, αναφέρει πως η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, περιέχει «αβάσιμους ισχυρισμούς, αμφίβολες πληροφορίες και μεροληπτικές ερμηνείες, όπως έκανε και τον προηγούμενο χρόνο».

«Η έκθεση δεν απέφυγε να παρουσιάσει τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια, που πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τον διεθνή νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απορρίπτουμε σθεναρά αυτή την προσέγγιση», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Στην απάντησή του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κατηγορεί επίσης τις ΗΠΑ ότι αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τη μάχη της Τουρκίας κατά αυτών που θεωρεί τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του Ισλαμικού Κράτους, το δικτύου των Γκιουλενιστών (FETΟ) και του DHKP-C.

Ως προς τους υποστηρικτές του Γκιουλέν, που η Τουρκία υποστηρίζει ότι ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και τους οποίους οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν στην έκθεσή τους ως «πολιτικούς κρατούμενους», το ΥΠΕΞ της Τουρκίας γράφει: «Έχοντας ετοιμαστεί από τη χώρα που στεγάζει τον επικεφαλής του FETO, η έκθεση ενισχύει την αντίληψη αναφορικά με την ταυτότητα αυτών που βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στη χώρα μας. Καταδικάζουμε τον χαρακτηρισμό αυτό που δεν εξυπηρετεί άλλον σκοπό από το να πολιτικοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμποδίζοντας έτσι τις προσπάθειες για την προώθηση των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει επίσης τις ΗΠΑ ως «μια χώρα της οποίας το σκοτεινό ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο και της οποίας η κακομεταχείριση των μεταναστών περιλαμβανομένων και παιδιών έχει αναφερθεί ευρύτατα ακόμα και το τελευταίο έτος».

Λέει πως η έκθεση «απέχει πολύ από το να είναι αντικειμενική» και πως «διαμορφώθηκε με πολιτικά κίνητρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v